Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Maria guidar

Dramatiskt i italienska Cinque Terre

Se fler bilder Bild: Angela Ravaioli Dramatiskt i italienska Cinque Terre

Världsarv och fantastiska naturupplevelser

Fem små byar klamrar sig fast vid klipporna längs Liguriens dramatiska kust. Landskapet stiger rätt upp ur havet och den vackra naturen är som gjord för spektakulära naturupplevelser och utmanande vandringar.
Cinque Terre är namnet på fem små byar som ligger i de östra delarna av den italienska Ligurien-kusten mellan La Spezia och Genova, även kallad Italiens Riviera. Den Italienska Rivieran sträcker sig från den franska gränsen i väster till Toscana och kallas även blomsterrivieran tack vare alla färgrika blomsterodlingar. Här guidar vi till alla de mysiga byarna.

Monterosso al Mare

Monterosso har de finaste stränderna av de fem byarna och de två enda stränderna i området med riktig sand. Här är även utbudet av restauranger, hotell och affärer störst.

Vernazza

Kanske den mest pittoreska av de fem byarna. Här hittar du en jättemysig, naturlig hamn med form som en hästsko, och de gröna bergsväggarna skjuter upp från havet strax intill.

Corniglia

Corniglia ligger på toppen av en klippa med fantastisk havsutsikt och två små stenstränder på varje sida. Tågen stannar cirka 15 minuter utanför Corniglia och sedan är det 800 meter upp för 365 trappsteg för att nå den lilla byn. Är du inte sugen på att ta trappan kostar bussen 1-2 euro.

Manarola

Manarola är den lugnaste av Cinque Terres fem byar, och upptäcktes relativt sent av turisterna. Här kan man njuta av naturen med avkopplande promenader, speciellt populär är “Via dell’Amore” som leder till grannstaden Riomaggiore.

Riomaggiore

Riomaggiore är den första byn man anländer till från La Spezia, och är näst störst av de fem byarna. På kvällarna är Bar Centrale byns nöjeshjärta – här kan du njuta av lokalproducerat vin och blicka ut över de färgglada husen sida vid sida med byns fiskare.

När ska man åka?

Området har ett klassiskt medelhavsklimat. Bästa reseperioden är april till juli och september till oktober. I augusti kan det bli mycket varmt och priserna stiger. Under högsäsong och i synnerhet juli och augusti kan det vara svårt att hitta boende om du inte har förbokat. Under de kallasta vintermånaderna mellan december och februari är de flesta hotellen stängda.

Så tar du dig hit

Närmsta flygplatserna är Pisa och Genua. Flygtiden är cirka tre timmar från Sverige. Bästa sättet att ta sig från flygplatserna till Cinque Terre är med tåg. Tåglinjen Genua–Pisa stannar i alla fem byarna. Ett tips är att skaffa ett Cinque Terre Card på tågstationen, det inkluderar både tågbiljetter och transferbussar samt avgiften för vandringsleder. Då får du även en karta över alla vandringslederna. En alternativ variant av kortet inkluderar transport med båtar. Ett Cinque Terre dagspass ger dig obegränsad transport mellan de fem byarna under en hel dag. Kom ihåg att även om det står 24 timmar på kortet så utgår det vid midnatt, oavsett när på dygnet du köpt det.
Hitta billiga resor till Cinque Terre, Ligurien, Italien här.

Relaterade foton

Visar 4 av 5 foton

Har du också gjort en grym resa?

Skriv en guide

Snabbfakta Cinque Terre

Språk i landet:
Italienska; sardiska, ladinska, tyska, franska, albanska, slovenska och grekiska är minoritetsspråk

Religion i landet:
Katolicism dominerar stort

Valuta:
Euro; 1 euro=100 cent

Läge på kartaLäge på karta

Flyg till Cinque Terre
Milanofr. 385 kr
Bolognafr. 1 075 kr
Pisafr. 1 306 kr

Resor till Italien

Dela med andra:    

Resenärers tips & bilder

 
 
Cinque Terre
Cinque Terre

av Carima

Cinque Terre
Cinque Terre

av Pauliee

Cinque Terre
Cinque Terre

av Pauliee

Cinque Terre
Cinque Terre

av Pauliee

Cinque Terre
Cinque Terre

av Pauliee

Cinque Terre
Cinque Terre

av Pauliee

Karta över Cinque terre
Karta över Cinque terre

av Tia

Fortsätt läsa

Balsam för själen i Cinque Terre
Balsam för själen i Cinque Terre
av Journeychick, 12 mar 2012
Guide till Italienska rivieran - På Italiens riveria finns fantastiska landskap, arkitektur och skönt byliv. Här guidar Reseguidens medlem Pernilla, alias "Journeychick", till ...
Rundresa runt Medelhavet
Rundresa runt Medelhavet
av Frids, 12 mar 2012
Guide till fem fantastiska platser - Tre veckors rundresa med skönheter som Korsika och italienska rivieran. Reseguidens medlem Frida, alias "Frids", guidar till en ekovänlig ...
Här smakar sommarsemestern bäst
Här smakar sommarsemestern bäst
av Lina, 22 feb 2015
Här ger vi dig Italiens sex bästa badorter - Italien är ett land som de allra flesta svenskar gillar, dels på grund av den fantastiska fotbollen men också tack vare den goda ...
Semestra vid italienska Gardasjön
Semestra vid italienska Gardasjön
av Teresen, 29 jul 2014
Upptäck Italiens största sjö och byarna runtomkring - I norra Italien hittar du Gardasjön, ett resmål för dig som är ute efter natur, kultur och goda viner. Här guidar vi dig ...

Erbjudanden från reseföretag