Rafflesian i Khao sok

27 jan. 2008 09:33
Visningar: 292
Har någon varit till Kaho Sok och sett rafflesian, världens största blomma? Hur gjorde ni för att lokalisera den? Har hört att den blommar i januari - februari och tänkte ta en titt på den
Av Annans
27 jan. 2008 13:52
Nu har jag inte sett rafflesian blomma i Kao Sok, men när vi var på Borneo var den i blom på flera ställen och "alla" visste det, taxichaufförer, skyltar vid vägen, turist info, hotell information. Så fråga du bara runt, och missa den inte, det är en upplevelse.
Av Mal
31 jan. 2008 16:02
Precis som Annans säger, du behöver inte ha koll. Det har dom i Khao Sok. Blommar den vet alla det!
Av Legusta
31 jan. 2008 19:39
Jag håller med föregående om Rafflesian blommar lär du höra det.

Rafflesia arnoldii, som växer i Sydostasien, har världens största blomsterkrona. Den kan bli en meter i diameter och väga upp till elva kilo. Rafflesia lever som parasit på rötterna av andra växter och har själv varken rötter, blad eller stam. Det är världens största enskilda blomma.

Parasitfröet kan ligga slumrande i decennier inne i en lian. Plötsligt tränger en knopp fram, inte större än ett knappnålshuvud. Efter en tid har den märkliga blomman rafflesia vuxit till en köttliknande och stinkande klump på uppåt en meter i diameter. När den upptäcks blir det stor uppståndelse och människor vallfärdar för att få se blomman, som ruttnar bort på en vecka.

Växten blommar med flera års mellanrum, och blomningen är över på ett par dagar. Eftersom det är långa avstånd mellan han- och honblommor, är det viktigt att man visar upp sig för de flugor som står för pollineringen. Det gör blommorna dels genom att bli mycket stora, och dels genom att skicka ut en kraftig doft av ruttenhet.

Se bild: http://www.reseguiden.se/forum/bilder/2660