Kombinera Perhentian och Tioman?

13 mars 2015 12:23
Visningar: 1023
Hej, planerar sommarens semester och blickarna har fallit på Malaysia östkust då det finns extremt billiga flygbiljetter till KL just nu inför sommaren.

Har 3 - 4 veckor och det blir ju segt på ett ställe så vi måste kombinera, är nyfiken på både Perhentian och Tioman så skulle vilja fördela tiden 50/50 mellan dem. Men hur i hela världen tar man sig där emellan? Hittar otroligt lite information om hur man reser inrikes i Malaysia? Redang ser ju fint ut men ska vara jättedyrt vad jag förstått, Lang Tenga får jag inte riktigt grepp på + blev lite skraj när första foto som dök upp var på en kille svårt biten av vägglöss...

Någon kunnig här som kan ge tips på smidigaste vägen att ta sig mellan dessa två öar utan att spendera 10 timmar på en buss typ. Flyga tillbaka till KL "och vända" ? "Båt till Redang och sen båt till Tioman" eller några andra bra ideer? Ska vara mycket sandloppor på Tioman har jag läst, är det på alla stränder eller är det under vissa månader etc? Bästa stranden på Tioman om man vill ha mellanklass boende, vacker strand men ändå lite resauranger att välja på.

Är det generellt billigt att äta ute på öarna på östkusten? Har upptäckt att ingen av våra vänner varit i dessa krokar trots att de reser mycket så jag har svårt att finna tips och råd - så nu hoppas jag på Er :-).

Kom gärna med andra tips och råd om denna region!
Av Mcenroe
14 mars 2015 00:42
Hej Resoholic,

Jag skulle ta bussen. Utan tvekan. Vi reste från Singapore (Lavender Street Station) till Jerteh (som ligger längs huvudvägen några kilometer från Kuala Besut där du tar båten till Perhentian). Åkte från SG i skymningen och kom fram i gryningen. Väldigt smidigt och bekvämt. Och er resa blir ju kortare eftersom ni slipper sträckan SG-Mersing. Ännu bättre:) Annars antar jag att du tar flyget från Kota Bahru till KL. Och sedan Berjaya Air till Tioman. När vi var på Tioman för ett år sedan hade dock Berjaya Air ingen trafik igång. Sedan har jag fått rapport om att de har återupptagit trafiken. Kolla. Och båt är nog inget alternativ. Titta på kartan - det är långt ... Där har du min åsikt och mitt råd i transportfrågan:)

Jag har varit på både Perhentian och Tioman. Två väldigt olika ställen. Fick jag välja ett ställe skulle jag åka tillbaka till Tioman. För mig är Perhentian upphaussat, överreklamerat, överprissatt. Tioman har av någon anledning hamnat lite i skymundan. Vilket är synd. Tioman har en bofast befolkning i några mindre orter - Tekek är den största - som gärna vill ha fler turister till ön. Har sällan blivit så vänligt bemött som på Tioman.

Du frågar om priser. Perhentian var ganska dyrt och hade inte så mycket att välja mellan (jag var där juli 2011). Tioman var väldigt billigt (jag menar verkligen billigt) och med avsevärt bättre mat och större utbud. Exempel på pris (vi var där i april 2014): vi var 9 personer (+ en femåring) som åt enorma mängder nyfångad fisk som du väljer själv och låter kocken grilla åt dig. Till och med barnen som normalt sett inte vill äta fisk blev helfrälsta. Alltihop gick på 400 kr. Till saken hör att Tioman är en taxfreezon och har flera stora bottleshops (allihop ägda av kineser) där du kan köpa öl, vin och sprit väldigt billigt. Och det var inga problem med att ta med sig öl och vin från bottleshopen till restaurangen - BYO.

Jag hade också problem med att hitta info om Tioman. Därför vill jag gärna hjälpa dig här. Läste också om att det skulle vara problem med sandflugor på Tioman. Ingen i vår familj på 10 personer fick ett enda bett. Men uppenbarligen finns det personer som har haft problem med det. Ingen expert - det kanske är säsongrelaterat?

Vet inte vad du menar med mellanklassboende. Säger som jag har gjort i några trådar här förr - bo på Swiss Cottage lite utanför Tekek. Snyggt, rent, välskött, ultratrevlig personal och direkt på stranden. Det finns några bilder från Swiss C på min sida här. Sen kan du göra utflykter till olika stränder med båt (även om stranden direkt utanför Swiss Cottage är jättefin).

Ett tips: på en av våra utflykter stannade vi till för lunch i den lilla byn Nipah på södra delen av Tioman. Där har en tysk ung kvinna (Jana) och hennes malaysiske man ett fantastiskt litet ställe de kallar Nipahnema (www.nipahnema.com). Väldigt enkelt, rent, snyggt och jättetrevligt. Vill man hitta ett avskilt och vackert ställe måste Nipah vara ett av de bästa.

Ett annat tips är att gå tvärs över ön till Juara på östsidan. Där driver de ett projekt för att rädda havssköldpaddor. Intressant men jag fick aldrig tillfälle att ta mig dit.

Fortsätter gärna att vara behjälplig om du har flera frågor och om jag har något vettigt att svara.

Hälsar,

J.
15 mars 2015 15:43
Tack!

Låter som en bra combo med Perhentian och Tioman - två paradisöar men ändå lite olika.

Jag tycker buss låter bra men har jättesvårt att finna en sida med info då jag vill ha en modern buss med toa och a/c etc. Tyvärr så har Berjaya Air slutat att flyga till Tioman då de byter inriktning och flygplansflotta vad jag förstår. Verkar som om man får flyga från Kota Bahru till Johor Bahru plus därifrån ta sig till Merising och färjan över till Tioman.

Har tittat på Berjaya Resort som verkar lite lyxigt till en riktigt billig peng, tydligen har Tioman tappat mycket turister i o m att Berjay slutat flyga direkt till ön.

Verkar som om strandlopporna är vissa säsonger, hört några fler som inte hller sett till några under vår sommar.
Av Mcenroe
15 mars 2015 21:03
Hej igen,

För bussresan kolla in: http://www.transnasional.com.my
Kolla "Destination at your finger tips" och välj Kota Bahru - Mersing (men Jerteh ligger närmast Kuala Besut).

Stämmer att Tioman har tappat mycket pga att flyget inte går längre. Personligen tyckte jag att Berjaya hotellet verkade urtrist. Dessutom längre ifrån Tekek och fiskrestaurangen:). Rekommenderar som sagt Swiss Cottage - men det är min smak.

J.