Ta sig till tioman från perhentian

Av 3mpaa
4 nov. 2015 21:15
Visningar: 729
Hej! jag undrar kort och gott hur man snabbast och lättast tar sig till tioman Island från perhentian Island.
ska besöka dessa öar i mars nästa år.
tack på förhand
Av Mcenroe
27 dec. 2015 13:46
Text från en gammal tråd. Kolla sökfunktionen nästa gång.

Jag skulle ta bussen. Utan tvekan. Vi reste från Singapore (Lavender Street Station) till Jerteh (som ligger längs huvudvägen några kilometer från Kuala Besut där du tar båten till Perhentian). Åkte från SG i skymningen och kom fram i gryningen. Väldigt smidigt och bekvämt. Och er resa blir ju kortare eftersom ni slipper sträckan SG-Mersing. Ännu bättre:) Annars antar jag att du tar flyget från Kota Bahru till KL. Och sedan Berjaya Air till Tioman. När vi var på Tioman för ett år sedan hade dock Berjaya Air ingen trafik igång. Sedan har jag fått rapport om att de har återupptagit trafiken. Kolla. Och båt är nog inget alternativ. Titta på kartan - det är långt ... Där har du min åsikt och mitt råd i transportfrågan:)

Jag har varit på både Perhentian och Tioman. Två väldigt olika ställen. Fick jag välja ett ställe skulle jag åka tillbaka till Tioman. För mig är Perhentian upphaussat, överreklamerat, överprissatt. Tioman har av någon anledning hamnat lite i skymundan. Vilket är synd. Tioman har en bofast befolkning i några mindre orter - Tekek är den största - som gärna vill ha fler turister till ön. Har sällan blivit så vänligt bemött som på Tioman.

Du frågar om priser. Perhentian var ganska dyrt och hade inte så mycket att välja mellan (jag var där juli 2011). Tioman var väldigt billigt (jag menar verkligen billigt) och med avsevärt bättre mat och större utbud. Exempel på pris (vi var där i april 2014): vi var 9 personer (+ en femåring) som åt enorma mängder nyfångad fisk som du väljer själv och låter kocken grilla åt dig. Till och med barnen som normalt sett inte vill äta fisk blev helfrälsta. Alltihop gick på 400 kr. Till saken hör att Tioman är en taxfreezon och har flera stora bottleshops (allihop ägda av kineser) där du kan köpa öl, vin och sprit väldigt billigt. Och det var inga problem med att ta med sig öl och vin från bottleshopen till restaurangen - BYO.

Jag hade också problem med att hitta info om Tioman. Därför vill jag gärna hjälpa dig här. Läste också om att det skulle vara problem med sandflugor på Tioman. Ingen i vår familj på 10 personer fick ett enda bett. Men uppenbarligen finns det personer som har haft problem med det. Ingen expert - det kanske är säsongrelaterat?

Vet inte vad du menar med mellanklassboende. Säger som jag har gjort i några trådar här förr - bo på Swiss Cottage lite utanför Tekek. Snyggt, rent, välskött, ultratrevlig personal och direkt på stranden. Det finns några bilder från Swiss C på min sida här. Sen kan du göra utflykter till olika stränder med båt (även om stranden direkt utanför Swiss Cottage är jättefin).

Ett tips: på en av våra utflykter stannade vi till för lunch i den lilla byn Nipah på södra delen av Tioman. Där har en tysk ung kvinna (Jana) och hennes malaysiske man ett fantastiskt litet ställe de kallar Nipahnema (http://www.nipahnema.com) Väldigt enkelt, rent, snyggt och jättetrevligt. Vill man hitta ett avskilt och vackert ställe måste Nipah vara ett av de bästa.

Ett annat tips är att gå tvärs över ön till Juara på östsidan. Där driver de ett projekt för att rädda havssköldpaddor. Intressant men jag fick aldrig tillfälle att ta mig dit.

Fortsätter gärna att vara behjälplig om du har flera frågor och om jag har något vettigt att svara.

Hälsar,

J.
28 dec. 2015 02:30
Håller med ovan! Tioman är så mycket mysigare. Men det beror ju på vad man gillar också såklart :) buss är lättast att ta mellan ställena. Går att boka på plats i hamnen .
14 jan. 2016 12:37
vär där i oktober och gjorde samma tripp
är dock väldigt långt imellan
tror bussen tog 11 timmar
Hade valt tioman mycket trevliigare och billigare :)