Emigrera till Thailand

Av Zenita
3 feb. 2008 11:15
Visningar: 2874
Min man och jag har stora funderingar, att skaffa ett boende i Thailand. Helst Hua Hin området. Är det någon som har erfarenheter om vart man i första hand vänder sig till. Min make har diabetes och problem med hjärtat. Hur fungerar det med sjukdomen diabetes ang fria sprutor som vi har i Sverige.
Vore tacksam om lite uppgifter om vart man i första hand vänder sig för att ta reda på praktiska saker ang boendet, om man ska köpa ett litet hus eller en lägenhet? Vad är priset ungefär?

Tacksam för svar
Av Sierra
3 feb. 2008 13:48
Hej.

Här kommer info om vad som gäller om du vill emigrera till Thailand, samt länk till thailändska ambassaden i Stockholm. Där hittar du också under VISA adress mm till konsulatet i Göteborg. Jag vet inte vad som gäller ang sjukdomen du nämner. Thailand erbjuder dock förstklassig sjukvård. Ring ambassaden och kolla.

Retiring in Thailand:

Question:
How do I obtain permission to immigrate to Thailand and become a permanent resident, if this is even possible?


“There are many ways to stay permanently in Thailand, but I suggest that you obtain a non-immigrant O-A visa, commonly called a “retirement visa”, from a Thai embassy or consulate outside of Thailand before arriving.

Then, once you arrive in Thailand, you will need to report to Immigration to be issued a one-year permit to stay, which requires you to report to any Immigration office in Thailand every 90 days from then on.

You will need to renew your one-year permit to stay every year.

The only catch is if the requirements for the one-year permit to stay change while you are staying in Thailand. This may include changes to the amount kept in a Thai bank account and so on.

So you will need to check with Immigration what the requirements before each time you apply to renew your one-year permit to stay.

The current requirements for obtaining a retirement visa, which can also be viewed at http://www.immigration.go.th/nov2004/2notice/rtp606EN.pdf, are

1. You must have been issued a temporary non-immigrant visa;

2. You must be at least 50 years old;

3. You must have proof of income of not less than 65,000 baht per month, or an account deposit with a bank in Thailand of not less than 800,000 baht as shown in bank account transactions for the past three months, or annual income plus bank account deposit totaling not less than 800,000 baht as of the filing date of application.

You will also need to provide the following with your application form a copy of your passport, proof of income, such as a retirement pension, interest earnings or dividends and so on, and/or a certificate of local bank account deposit together with copies of bank account records.”

Thursday, January 10, 2008 Pol Capt Krissarat Nuesen of the Phuket Provincial Immigration Office.


http://www.thaiembassy.se/
3 feb. 2008 21:06
Lägg märke till att det inte är tillåtet för utlänningar att äga Real Estate i Thailand. I en intervju med en kvinna från svenska ambassaden för någon vecka sedan sa hon "det är inte tillåtet för utlänningar att äga fastighet i Thailand. Att det trots allt förekommer är ett kringgående av lagen, just ett kringgående..."
D.v.s. Om de Thailändska myndigheterna sätter stopp för edtta så har du ingen hjälp att vänta dig från Sveriges Ambassad. Varför inte hyra ert boende i stället? Eller fundera på Malaysia i stället.
Av Sierra
3 feb. 2008 21:51
Hej igen,

Kolla in på denna länk. Kanske detta kan vara något för er. I detta koncept erbjuds även friskvård och viss sjukvård.
http://www.scandinavianvillage.com/

Ang ägande av hus och lägenheter gäller följande för icke thailändare:

Condominium: Är begränsat till boende i enbart lägenheter samt att av husets alla lägenheter måste 51% ägas och nyttjas av thailändare.

Landlease: Är en form där man äger sin byggnad men hyr marken. Markhyran regleras i avtal med markägaren och löper på 30 år och godkännes av thailändska myndigheter. Man bör dock notera att markägaren oftast är ett privat thailändskt företag alternativt thailändsk privatperson, och därför bör denna form av markarrende inte förväxlas med exempelvis en svensk tomträtt där man hyr av staten och dessutom har besittningsrätt. I många av dessa avtal skriver man även in en option om hyra av marken i ytterligare 30+30 år. Här bör man även vara uppmärksam på att denna option bara är gällande för den markägare man tecknade optionen med. Skulle denna markägare exempelvis sälja marken så har den nya markägaren ingen skyldighet att fullfölja optionen.

Ovanstående alternativ är vanliga för skandinavers bosättning i Thailand. Men på grund av begränsningarna har dessa former inte samma långsiktighet, värde eller trygghet.

BOI-boende: Innebär att bolaget som säljer hus eller lägenheter har blivit BOI-certifierade. En BOI-certifiering innebär att företag har tillåtelse att äga mark och byggnader utan krav på thailändskt aktieägande i bolaget. BOI är en förkortning av Board Of Investment vilket är en thailändsk myndighet som ligger under finansdepartementet och har befogenhet att ge ut sådana certifieringar till bolag som uppfyller deras hårt ställda krav.
Av Zenita
5 feb. 2008 14:02
Det var väl kanske att ta i, att emigrera, men lägenhet är helt okej men inte till vilket pris som helst.. Hua Hin-området är det det som liger varmast om hjärtat. Har skickat efter en katalog så vi tillsammans får läsa om lite praktiska saker man bör veta.
Av Haikko
5 feb. 2008 20:11
Citerat från amazinggreys:
Lägg märke till att det inte är tillåtet för utlänningar att äga Real Estate i Thailand. I en intervju med en kvinna från svenska ambassaden för någon vecka sedan sa hon "det är inte tillåtet för utlänningar att äga fastighet i Thailand. Att det trots allt förekommer är ett kringgående av lagen, just ett kringgående..."
D.v.s. Om de Thailändska myndigheterna sätter stopp för edtta så har du ingen hjälp att vänta dig från Sveriges Ambassad. Varför inte hyra ert boende i stället? Eller fundera på Malaysia i stället.
Nu tror jag du har missuppfattat lite, utlänningarna får inte äga mark i Thailand så därför äger man aldrig marken utan man skriver kontrakt på marken i typ 90 år sen får man varje år betala en årlig hyreskostnad.
Om inte detta hade existerat så hade knappast tex thailandmäklarna funnits.
Dock tror jag det finns en begränsning för hur mycket thailändska myndigheterna kommer att låta detta fortgå, byggs det för mycket för utländskt folk så lär dom lagändra och göra det i princip totalt omöjligt att hyra mark om du inte är gift med en thailändare.
5 feb. 2008 20:36
Haikko: Jo du har rätt i det du säger, jag menar att äga lagfaren egendom på samma sätt som här, dvs du äger med lagfart mark och hus. Vi har ju f.ö. arrendeavtal här också, som har löpt i 100 år ibland utan problem, men man ska veta om det potentiella problemet. Det har varit så att Thailändarna har ägt 51% av aktierna och de boende utlänningarna 49% i bolagen, men thailändarnas har varit "B-aktier" med ett lägre röstvärde, vilket betytt att så länge som de boende varit helt eniga så kan aldrig den Thailändska majoriteten få igenom sina förslag. Detta har varit ifrågasatt i Thailand, så sent som i fjol vår av militärregeringen, som funderade på att införa "en aktie - en röst" , vilket i ett slag skulle ha lämnat utlänningarna i händerna på Thailändarna (i stället för som nu tvärtom...). Återstår att se vad som kommer att hända, men en viss osäkerhet finns det ändå.
Av Mape
7 feb. 2008 14:15
Hej Det finns lägenheter också,och där är helt andra lagar,helt säkert där kan ingen ta ifrån dej marken,
Man äger sin lägenhet och har en förening i huset där alla bestämmer.om vad som ska göras.
Lägenheterna ligger oftast vid stranden,vilket inte husen gör,de ligger flera kilometer från stränderna,
de ligger i stora grupper med 10-15-20 hus med pool i mitten,där är bara svenskar som bor,och inte åker man till Thailand för att
träffa Svenskar " bara" Vi har många husprojekt Thailandsmäklarna,Thaihem,Thailanddream,Glen Asia,Phutahara,m.m.
listan kan göras lång på de områderna. Visum söker du den dagen det blir aktuellt,mer än 3 månader går inte att få
då måste du äga hus/lägenhet och visa papper på det. Se gärna på www.mabelhouse.se
www.thailandsboende.dinstudio.se