Publicerad 7 augusti 2009

Jersey är den största av öarna i Saint Malobukten i Den engelska kanalen och ligger cirka 30 kilometer från västkusten av Frankrike och cirka 130 kilometer från sydkusten av England. Här hittar du en spännande mix av brittisk och fransk kultur.

Ön ingår inte i EU eller det Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, vilket bland annat gör Jersey till ett frihandelsområde – perfekt för den som vill varva strandliv med shopping!

Strandliv

Stränderna är Jerseys främsta varumärke och den sju mil långa kuststräckan lockar sol-, bad- och vattensportsugna besökare från hela Europa. På norra och östra sidan hittar du skyddade badvikar och laguner, i söder och väster breder sig gyllene sandsträder.

Shopping i Saint Helier

I huvudorten St Helier i söder hittar den shoppingsugna både det senaste modet från världens främsta designers och vanliga populära varumärken. Eftersom Jersey är ett frihandelsområde innebär detta lägre skatter och avgifter på produkter som till exempel elektronik, parfym och kosmetik.

Natur och aktiviteter

Många lockas av sköna bad och billig shopping – men det är inte att förglömma att Jersey även bjuder på imponerande natur, fantastiska vyer och dramatiska kontraster. Ön är som gjord för cykling och vandringar, det finns mängder av olika rutter och svårighetsgrader. Mellan 12 och 19 september arrangeras den såkallade Walking Week på Jersey: under en hel vecka arrangeras guidade turer för att uppvisa öns varierande natur.

Så tar du dig till Jersey:

Med flyg
Det finns en liten flygplats på Jersey, Jersey Airport. Här är det huvudsakligen inrikes flygtrafik inom Storbritannien, men även en del internationella flighter, främst på sommaren.

Med färja
Annars är det vanligt att ta färja till Jersey och det finns flera olika färjerutter både från England och Frankrike. Till exempel tar det cirka 1,5 timme med färja från Saint Malo i nordvästra Frankrike och cirka 3 timmar från Poole utanför Bournemouth på den engelska sykusten.

Några färjebolag med linjer till Jersey:

Condor Ferries

Direct Ferries

hdferries

aferry