Koh Chang – mersmak av Thailand

Famlofquist
Medlem sedan 2006, besökt 20 länder

Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Fina stränder med kristallklart vatten, fantastisk mat och trevliga människor är bara lite av allt Koh Chang har att erbjuda. Reseguidens medlem Cecilia, alias "Famlofquist", guidar dig till sin thailändska favorit.
Publicerad 16 november 2011

Som backpacker-mamma med tre killar gäller det att hitta något som faller alla i smaken. Koh Chang har blivit ett resmål som ligger oss varmt om hjärtat. Det blev vårt första möte med Thailand. Efter det besöket var vi alla överrens om att återvända för att utforska och njuta av den mängd stränder som finns på Koh Chang och alla sagolika öar i dess närhet. Ena dagen med bok i hängmattan utanför vår bungalow, nästa dag full fart i hamnen Bang Bao och tredje dagen ut i djungeln på elefantryggen. Koh Chang är värt ett besök och jag lovar du vill återvända.

Fina stränder och djungeläventyr

Koh Chang är Thailands största ö och är omringad av drygt 40 öar i dess Nationalpark. Koh Chang ligger på gränsen mot Kambodja i provinsen Trat. Endast en kort båtresa från fastlandet behövs, innan man är på plats. Ön har en otrolig variation av fina stränder som passar för bad, snorkling och dykning men även djungel med vattenfall som man kan ta ett svalkande dopp i under djungelpromenaden. Det finns gott om restauranger, butiker och boende på ön och det är en ö som exploaterats mycket under de senaste fem åren. Här är några tips som gör dig förälskad i Koh Chang.

1. White Sand Beachs norra del

Detta är vår familjs favoritstrand, men då den norra delen efter restaurangen Rock Sand. Där finns det gott om plats och det är här vi spenderar många dagar av vår vistelse . Här spänner man upp sin hängmatta i närmaste palm utanför sin bungalow och sedan är det bara att fånga dagen. Här finns underbara massörer som gör din dag lite bättre än andra. Stranden är bred och fantastiskt fin, vågorna kluckar och vyn över havet är helt fantastisk. Njut av de fina solnedgångarna och när mörkret lagt sig lyser alla fiskebåtarna upp havet. White Sand Beach är annars en strand med full fart, många restauranger, resort och turister. Söker du fart och fläkt kan du få det och söker du lugnet tar du en promenad norröver.

2. Bang Bao – en charmig fiskeby

Hit kommer många turister för att båtarna till de kringliggande öarna avgår här, men stanna till någon dag och avnjut atmosfären ifrån den lilla fiskebyn. Med en brygga på cirka 700 meter så är här febril aktivitet från det att solen går upp tills långt efter den gått ner. Doften från dagens fångst blandas med matos från alla de små mysiga restauranger som finns utmed piren. En mängd små butiker blandas med dykfirmor så ett och annat fynd kan det bli. Här kan man bli sittande en hel dag och bara njuta, ett utmärkt ställe för att byta erfarenheter och tips med varandra. Man får även ta del av bybornas egen vardag och hos dem verkar tiden stå still. Passa på att bo på de charmiga blå bungalowerna, Maldivian Style ut på piren hos Bang Bao Seahut. Där bor man ut på bryggor med vattnet kluckande under sig, och tidvattnets förändringar. Frukosten serveras utanför dörren där man njuter av morgonen på sin altan.


3. Prova att rida elefant

Ett måste när man är på elefantön är ju såklart att prova på att rida elefant. På ön finns det tre olika Camps där man kan rida elefanter. Vi besökte Ban Kwan Chang som finns på norra delen av ön. Känslan att sitta uppe på elefantens rygg och känna gungandet när den går är en häftig känsla, och framför allt läskigt när den går nerför. I slutet av turen får man möjlighet att bada tillsammans med elefanten och om du har ”tur” så sprutar elefanten vatten på dig med sin snabel, helt klar en kul grej. Efteråt får man mata elefanterna och såklart ta kort på dem.

4. Pens Restaurang & Bungalows

Vår favorit på ön både när det gäller frukost, lunch och kvällsmat. Pens ligger på White Sand Beachs norra delar innan Restaurang Rock Sand. Med enkla bord och stolar på stranden så sitter man nästan i vattenbrynet med sina fötter när man äter. Ett enkelt men så genuint thai ställe, och mysig atmosfär vilket gör man bara älskar detta ställe. De har även enklare bungalows som går att hyra upp i sluttningen bakom restaurangen. Ingen förbokning, utan man dyker upp och se om det finns lediga rum. Här kan man även lämna in sin tvätt för en mindre summa Bath.

5. De bästa stränderna

Koh Chang har gott om fina stränder och man kan lätt förflytta sig mellan de olika stränderna längs kusten med ”Songthaew” (pickuptaxi). Man kan hitta fartfyllda ständer men också lugna och mindre exploaterade stränder. White Sand Beach (Haad Sai Khao) är den längsta, lite mer än 2 kilometer lång och den mest populära och aktiva stranden på ön. Här finns det gott om restauranger, försäljare och massörer. Tidvattnet ändrar strandens utseende, men varje kväll får man chansen att se en fantastisk solnedgång. Söder om White Sand Beach dyker nästa strand upp, Klong Prao beach, som är lite långgrundare och knappt 1 kilometer lång och omtyckt av familjer med mindre barn. Strax därefter dyker nästa fina strand upp som heter Kai Bae Beach. Vid lågvatten har man oftast en lång bit att gå innan man kan doppa sig. I havet utanför finns det några småöar som man kan ta sig ut till. En lugnare strand med svajande palmer är Loney Beach. Ett fåtal restauranger och betydligt färre försäljare gör att stranden skiljer sig från de andra. Lonely Beach har varit backpackernas strand under många år, och här är det fortfarande lugnt. Koh Chang är en ö som passar för både stora och små och här får man smaka Thailands utbud, när åker du?

Så tar du dig hit

Du flyger via Bangkok och sedan vidare med inrikesflyg till Trat. Resan till Trat tar cirka 50 minuter. Från flygplatsen tar det cirka 20 minuter med buss eller taxi till hamnen. Båt från hamnen till Koh Chang tar cirka 40 minuter.


Charter till Thailand