Publicerad 20 augusti 2009

Designshopping

Alvar Aalto, Iittala, Marimekko och Ivana Helsinki. Listan över Helsingfors designshopping kan lätt göras lång. Många finska designers är vida kända och uppskattade för sin alldeles egna karaktär och inspiration från samisk konst och kultur.

Stockmann på Norra Esplanaden är Helsingfors mest kända varuhus och här hittar du det mesta i shoppingväg. På gatorna runt Esplanadan ligger butiker i alla prisklasser, bland annat hittar du tre Marimekkobutiker.

Skärgårdstur till Sveaborg

Sveaborg, eller Suomenlinna som den heter på finska, är en gigantisk fästning ute i skärgården och kanske stadens mest kända sevärdhet. Den byggdes av svenskarna år 1750 som skydd mot angrepp från Ryssland. Sedan 1991 är hela Sveaborg listad på UNESO's Världsarvslista. Här finns både gallerier, museum, kaféer och även ett litet bryggeri. Färjan från Salutorget mitt i Helsingfors tar cirka femton minuter och går från morgon till kväll. Det vackra området är också perfekt för en picknick – populärt bland stadens invånare på helgerna.

Promenad- eller spårvagnssightseeing

Helsingfors är en liten storstad – här har du det mesta inom promenadavstånd. På några timmar tar du dig runt bland muséer, butiker, restauranger och sevärdheter. Helsingfors har dessutom ett av norden största spårvagnsnät. Linje 3B och 3T går genom hela centrum och åker man med runt hela slingan får man se stora deler av staden på cirka en timme.

Sandstrand ett stenkast från centrum

Visste du att Helsingfors har 22 badstränder? Hietarantastranden, eller Hietsu som den populärt kallas, är den mest centrala och ligger bara ett stenkast från stan. Hietaranta betyder helt enkelt sandstrand på finska och ligger på udden Hietaniemi, Sandudden. På varma sommardagar fylls stranden med badsugna i alla åldrar.