Fina, mysiga Almirida

Strip
Medlem sedan 2009, besökt 27 länder

Foto: strip, medlem sedan 2009
Foto: strip, medlem sedan 2009
Foto: strip, medlem sedan 2009
Foto: strip, medlem sedan 2009
Strandparadiset finns i den lilla byn Almirida på Kreta. Det tycker vår medlem Sabina, alias "Strip". Här kretsar det mesta kring stranden, som sträcker sig längst hela byn.
Publicerad 7 oktober 2013

Almirida är mycket på en väldigt, väldigt liten yta. Men mest består byn av strand. Åk hit om du vill njuta av solen, äta god mat och upptäcka charmen med Kreta. Att hitta information om resmålet är relativt svårt, därför får ni nu allt ni behöver serverat. Almirida ligger på Kreta, 40 minuter från charterfavoriten Chania - men till skillnad från Chania är Almirida mer oexploaterad, alla känner alla och atmosfären är mysig.

Almirida Beach

Solen fyller allt, breder ut sig så långt man ser. Kantiga bergstoppar omringar mig och längre ner ser man stranden, Almirida Beach. En brant backe kantad av olivträd och vindruvsrankor håller oss isär. Almiridas strand sträcker sig i princip längs hela byn. Man kan egentligen dela in stranden i flera delar då tavernorna längs vattnet kapar sanden på vissa ställen, men jag väljer att se det hela som en och samma strand. Vattnet är vackert turkost och hur du vill ha din botten är bara att välja - antingen väldigt finkornig eller mer stenig. Det är långgrunt och solstolar finns på plats om du är en av dem som helst håller sanden lite på avstånd. En pir hindrar en del av vågorna från att ta sig ända in, perfekt för de små. Klättra upp på det lilla berget intill stranden, trots att du bara kommer ett par meter högre upp så har du utsikt över hela byn. Ta vackra bilder.

Att äta

Det blåser ofta i Almirida, vilket är skönt under de varmaste timmarna. Men för att svalka dig ännu mer, och för att få i dig en bit mat – välj valfri taverna, matställena i byn. De flesta ligger intill stranden och maten i Almirida är över lag bra, mycket bättre än på många ställen jag har besökt. Jag har ett par guldkorn.

Dimitri

Dimitri ligger i byn precis intill stranden, och eftersom att staden är så liten behövs ingen vidare vägbeskrivning för något av matställena. Du kommer att hitta. Dimitri serverar det mesta, men när du är här så avråder jag dig från att välja. Ta calamares, rakt av. Tänk inte ens vidare. Dimitris calamares är med största sannolikhet de godaste jag ätit, någonsin. Perfekt friterade bläckfiskringar blandade med små, små bäckfiskar. Helt fantastiskt.

Alisahni

Alishani ligger också intill stranden, och precis som på Dimitri är utsikten fantastisk och maten god. Här är mitt tips att ta meze-tallriken, 15 euro för två personer. Hur bra som helst tycker jag, prisvärt och gott, plus att du blir mätt. Maträtterna som ingår varierar.

Makis

Billig, god gyros. Enklare än så blir det inte.

Kalives

Almirida är vackert, men det är Kalives också – grannbyn. Kalives ligger också intill vattnet och har en vacker strand, mer grov sand än Almiridas. Ta dig hit en dag för en ny strandupplevelse!

Så tar du dig hit

Att ta taxi till Kalives kostar runt 10 euro och för mer äventyr kan man istället hyra cykel. Jag rekommenderar en promenad. Vägen till Kalives är så vacker och det är enkelt att hitta. Följ vägen ut ur Almirida och fortsätt på den, efter ett tag kan du välja om du vill fortsätta att promenera bilvägen, annars kan du vika av ner på en mindre stig. Utsikten här är fantastisk, och det finns mycket frukt att plocka. Fikon, vindruvor, granatäpplen, kaktusfrukter, lime och oliver följer dig hela vägen. Promenaden tar runt 40 minuter, så gör inte samma misstag som jag att glömma vatten om solen står högt. Lämna idag alltför lätta sandaler hemma och ta på dig mer fotvänliga skor.

Att bo

Ju mindre ett resmål är, desto lättare blir allt. Som jag förstod det så har Almirida tre hotell – Langley Resort Almirida Bay, Almirida Beach och Almirida Residence. Alla ligger centralt i byn nära till havet, så det är bara att kolla upp vad som passar just dig bäst.

På kvällen

Som sagt – ju mindre ett resmål är, desto lättare blir allt. Ska du gå ut så ska du gå till Atlantis coctailbar. Mysig bar med bra drag för byns storlek. Under högsäsong är det här Almiridas säsongare hänger.

Att tänka på:

Almirida är inte ultimat för fest och shopping, men - byarna ligger tätt här, många går att gå till och du hittar det du vill inte alltför långt bort.
Bröd och vatten ingår alltid på restaurang här, kanske en självklarhet för många, men samtidigt inte något som alla restauranger följer. Undvik att beställa in onödigt vatten och extra bröd.
Närmast är att flyga till Chania och vill du flyga lågpris så flyger både Ryanair och Norwegian hit.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du all charter till Kreta.


Charter till AlmiridaPrisvärd charter till Grekland

Om Almyrida Kreta, Europa

Barnvänligt
Begränsat nattliv
Laid back
Sandstrand
Vattensport

Bara en kort biltur från Chania och flygplatsen ligger den här mysiga lilla orten Almirida. Här får man är lugn och fridfull semester med sol och bad på den fina sandstranden. Det finns även ett litet centrum med flera tavernor och strandbarer.

2 / 5
Stine Berg
3 / 5
Stine Berg