Vågar jag åka ensam till Tunisien???

Av Monca
7 apr. 2009 21:18
Visningar: 5668
Hade tänkt ta en resa till Tunisien i början av maj. Men jag står i valet och kvalet mellan Hammamet, Monastir och Sousse. (Det är de städer som finns tillgängliga att resa till just då, så Djerba går tyvärr inte.)
Jag reser ensam, och hade väl mest tänk tillbringa tiden med att vara på stranden och hålla mig i omgivningarna. Men åtminstonde en resa in till centrum för lite shopping kommer det att bli.

Min fråga är då vilken av städerna skall jag välja? Var finns dom bästa stränderna av dessa två städer?
Ni som har rest till Tunisien ensamma, vad var era reaktioner på vistelsen. Vill ju absolut inte bli "taffsad" på.
Var i Egypten för ett år sedan och fick höra en massa om jobbiga försäljare. Men det var inte allls speciellt jobbigt när det väl kom till kritan.

SNÄLLA ge mig lite tips och råd!
Av Petteri
8 apr. 2009 01:57
Jag var i sousse nåt år sen. 7000 spänn för den sämsta semestern i mitt liv. Jag tycker du ska åka någon annan stans. Jobbiga försäljare och plastig turistkänsla.
Av Charina
8 apr. 2009 12:48
Har varit i Sousse. Värsta semestern ever... Trots att jag var med min dåvarande man blev jag antastad av män på stranden O I VÅR BUNGALOW!?

Åk till något bättre ställe!
Av Bex
8 apr. 2009 15:33
Jag var i Hammamet 2008 med min då 18 åriga kusin. Vi hade en trevlig semester och hade inte alls stora problem med folket. Men sen ignorerade vi i stort sett alla som försökte ta kontakt.
Visst de kan vara lite påhängsna, men jag tycker inte det var värre än när jag var i Turkiet 2004.

Vi var på stranden varje dag ungefär 9-16, det var ett par stycken som kom fram och sade hej, men annars inte så mycket kontakt.

Vi bodde på Hotel Emira (2+) och trivdes riktigt bra, det fanns buss ner till stranden ungefär 1 gång i timmen, och det tog ca 20 minuter att gå tillbaka till hotellet. Detta hotell hittade vi på Fritidsresor. Gav ca 5000 för två soliga veckor.

Hoppas det var någon hjälp =)
Har några bilder från resan bland mina bilder.
Av Tomasss
8 apr. 2009 20:50
Hej!
Var i Sousse för ett par år sedan. Och det kommer inte bli någon resa dit igen. Råkade ut för bara det ena och det andra.
Skulle helt klart välja ett annat resmål om jag vore dig.
Av Monca
8 apr. 2009 22:14
Det verkar som om Sousse inte är något vidare att resa till? Jag tror jag skall ta Hammamet i alla fall.
Allt jag vill ha är en strand och en stor hotellanläggning där jag kan aktivera mig i poolen!

Är det någon som vet om Tunisierna är som Egyptierna i sättet?? Dom är ju inte så illa trots allt. Fast jag råkade ju visserligen
ut för jobbig hotellpersonal som bjöd ut mig stup i kvarten... Gör som likadant på hotellen Tunisien?? Hoppas inte! Jag vill ju
verkligen åka dit!

Har varit i Grekland så många gånger och vill se mer av Afrika. Marocco lockar inte speciellt dock. Egypten åker jag till i höst igen.
Skall jag hellre välja Mallorca? Är det bättre med stränder etc?
Av Tuareq
8 apr. 2009 22:19
Hej,

Här kommer lite info från en som gillar Tunisien och varmt rekommenderar landet om man söker semester och lugn och ro.
Jag är kvinna, i medelåldern. Reser ensam, dock van att vistas utomlands då jag tidigare bott och arbetat i utlandet.
Trygghet är viktigt när jag reser, I Tunisien liksom i Agadir där jag var i dec. kände jag mig helt trygg. Behövde inte på något sätt fundera på min personliga säkerhet o.dyl. Män i arabländer respekterar oftast kvinnor. Kriminilitet är nästan ett okänt begrepp. I de arabländer där jag varit har man ofta haft mycket säkerhetspersonal och poliser som håller ordning och reda i samhället vilket jag tycker är utmärkt.

Vissa frågar: är det inte "farligt" att resa som ensam kvinna till ett arabland? Jag säger tvärtom - reser du ensam och vill resa till ett tryggt land med hög säkerhet, res till ett arabland!!!

Tunisien är inget för massturismen, ej heller för dem som söker typiskt turisttingeltangel och turistliv med barer, hålligång och ev. stök.
Tunisien är ett tryggt land utan kriminalitet. Där även ensamma kvinnor kan känna sig trygga och inte behöva fundera över sin personliga säkerhet,inbrott, överfall eller något sådant. I Tunisien glömmer man att sådant existerar i andra delar av världen och bara njuter och kopplar av.

Tunisien är för den som önskar vara nära naturen i ett land som ännu är rätt oförstört av massturism trots att det besökts under flera årtionden. Ett land som ännu är genuint, delvis med fattig befolkning, ett land där modernt liv och utveckling inte nått så långt som i västvärlden. Med undantag av mobiltelefoner som var och varannan har, och en del ungdomar som plockar upp sin laptop på en servering.

Men, alla besökare uppskattar inte den naturliga miljö som Tunisien har att erbjuda. Och det är ju bra, då förblir landet genuint i många år till förhoppningsvis och drar till sig en viss typ av publik som uppskattar Tunisien för vad det är. Många har här skrivit negativa kommentarer om Tunisien. Säkerligen hittar de andra resmål som passar dem bättre. Tunisien har många besökare som tycker om landet och gärna återvänder dit. Själv har jag varit där 3 somrar i rad, alltid i Hammamet området.

Tycker Hammamet inger mig mer "semesterkänsla" än Sousse men det är ju en smaksak. Tycker Sousse har rätt mycket trafik och det behöver jag ej på min semester om jag nu inte valt att semestra i en storstad som Dubai, Bangkok eller New York....Dock finns det en del som bara gillar Sousse och ej Hammamet.

Jag upplever Hammamet som mer "småskaligt", rofyllt, lummiga omgivningar, inte så mycket trafik, avkopplande. Där kan jag flanera runt, se mig omkring, sitta på en servering, ta in miljön och kulturen och bara "vara". Tycker dessutom Hammamet är relativt genuint då
själva staden Hammamet är en småstad och ingen turistort i sig. De flesta hotellen ligger några km utanför staden. Turisterna kommer in till Hammamet för att strosa runt, shoppa eller äta. Dock tycker jag att "shoppingen" är bättre i Yasmine Hammamet (nya medinan) ett område beläget ca 12 km från gamla Hammamet. Tycker även jag funnit bra saker att shoppa i medinan i den lilla staden Nabeul som ligger några km från Hammamet. Varutbudet kändes modernare i Nabeul och i Yasmine Hammamet, mera up to date.

Lokalbefolkningen i Hammamet gillar att vara ute och flanera i kvällningen, sitter kanske på den stora serveringen invid fästningen, nära havet. Man ser både familjer och ungdomar. De håller sig till de sina och stör ej besökare på något vis. Ungdomarna är artiga och trevliga.

Försäljarna i bazarkvarteren i gamla Hammamet kan dock vara lite tjatiga, detta kan även gälla för bazarförsäljare i andra länder i mellanöstern. Försäljarna kan när du går förbi hälsa, fråga var du kommer ifrån etc. för att försöka inleda kontakt. Vill man inte handla i just "den" bazaren, kan man bara låta bli att tala på tilltal och fortsätta gå. Säger man så mycket som "pip" finns det risk att de "mal på".... Har hört att försäljare och inkastare även i Turkiet även de kan vara rätt "intensiva" i sina försök att locka till sig köpare.

Skall man köpa något är det pruta som gäller. Faktiskt har en del affärer i Yasmine Hammamets Nya Medina börjat med fasta priser. Detta står då angivet, ofta vid ingången till affären.

Många hotell har egna trädgårdar och eget strandområde. De större hotellen bjuder på kvällsunderhållning vilket kan vara trevligt om man reser ensam. En del har även disco el. dylikt. Man tar sig lätt in till staden Hammamet med taxi som är billigt. Inga problem att åka taxi ensam. Som ensam kan det vara trevligt att bo på något större hotell med gratis kvällsunderhållning inom hotellet.
Större hotell har fler gäster och man kan bli bekant med andra resenärer från både Sverige och andra länder. Har mött många trevliga resenärer i Hammametområdet som jag upplever som familjärt och tryggt. Även tunisierna gillar strandliv och kommer ofta till hotellstränderna under veckoslut och under sina sommarsemestrar, ofta i stora sällskap med goda vänner eller familjevis. Försäljare går från den ena hotellstranden till den andra för att sälja souvenirer, frukt, cigaretter, utländska dagstidningar etc. En del hotells strandpersonal säger till dem att de ej får tilltala gästerna på stranden så då bara de går vidare. Försäljarna är helt harmlösa och inte påflugna.

I muslimska länder bör man hålla sig inom hotellet och ute vid strandområdena om man är klädd i badkläder.
Skall man ut och promenera eller in till någon stad eller på utflykt är det olämpligt att komma i korta shorts och ett alltför urringat linne.
Däremot funkar bermudas till knäna och en kortärmad blus eller t-shirt alldeles utmärkt i städerna.

Skulle någon man försökt ta kontakt så har det inte varit påfluget på något vis och vill inte bli störd är det bara tacka nej till samtal och detta respekteras. Har aldrig råkat ut för någon som stört mig. Däremot träffat flera trevliga tunisiska familjer.

Betr. maten har jag haft halvpension ett par gånger och tyckt hotellmaten varit så mycket att hurra för. Nu är jag vegetarian (äter ej kött) och det kanske kan spela roll. Har däremot ätit bra a la carte på övriga restauranter inom hotellet, samt på restauranter utanför hotellet.
Tunisien är ansett som ett billigt land, hoppas så även nu med valutaförändringarna. Man tar med sig svenska kontanter, växlar på hotellet till samma kurs som i bankerna. Kan ej växla till sig tunisisk valuta utomlands, och får heller ej föra ut den lokala valutan när man reser hem.

Trevligt i kvällningen att ta sig till det nya turistområdet Yasmine Hammamet med taxi eller minitåget som rullar på vägen mellan staden Hammamet och det nya turistområdet Yasmine Hammamet. I Yasmine finns ingen ursprunglig by eller bofast lokalbefolkning.
Vid havet ute i ingenstans längs den långa stranden har detta nya moderna område som numera är rätt stort vuxit upp.
På eftermiddagen och kvällningen samlas "alla" i den Nya Medinan. Där finns en massa olika aktiviteter, shopping, restauranter, cafeer i oritenalisk stil, underhållning även från en utomhusscen, en temapark för barn. Den Nya Medinan upptar ett rätt stort område, allt är rent, fräscht och rätt nybyggt. Hela världen möts där.

Utflykter: rekommenderar stadsturen i Hammamet för att få en orientering. Även 2 dagars ökenturen är trevlig och intressant.
Utöver dessa finns det olika andra turer att välja bland. En halvdagstur till Sousse och Port El Khantaoui kan vara bra för att se lite av det området.

Är man språkkunnig kan man även boka in sig på turer med internationella grupper och guider som talar engelska och el. tyska.
Deras guider besöker hotellen och bara att kolla infot på anslagstavlor och i deras pärmar och välja det man är intresserad av.

Ja, nu har jag pratat mig varm för Tunisien, och speciellt då för Hammamet dit jag kommer att fortsätta att resa tillbaka. Men som sagt, alla människor är olika, söker olika upplevelser, har olika syn på saker och ting. En del gillar Tunisien och återvänder dit år efter år, andra kan aldrig tänka sig att åka dit igen. Bra, då blir Tunisien aldrig ett massturismställe, vilket jag personligen tycker är en av de stora fördelarna med Tunisien.....

Lycka till och Trevlig Semester vart du nu än reser!!!

Mvh,
Tuareq
Av Tuareq
8 apr. 2009 22:28
Hej igen Monca,
Om jag inte fick nämnt det förut, så har Hammamet jättebra stränder och fina bad.
Man kan även åka runt med tåg och lokalbuss. Billigt som bara den.

Huvudstaden Tunis medina är intressant att gå runt i. Halvdags shopping tur från Hammamet, om inte svenskarna har det så finns det utländska agenturer som erbjuder detta. Man åker från dörr till dörr, stannar mitt i staden vid Medinan i Tunis som är en rätt stor stad.
Shoppingturen visar inget annat av Tunis.

Monastir väl värt ett besök, vacker liten lugn och genuin stad, hotellen ligger som regel vid stranden utanför Monastir. Enstaka hotell ligger inne i staden Monastir. Var själv på väg dit en gång i dec. men resan blev inställd. Monastir ger intryck av att vara rätt rent och prydligt. Tågstation mitt i staden. Du kan nog ta tåg från Hammamet till Monastir om du vill, ev. måste du byta i Sousse... ? Eller ta en utflykt dit om du gärna vill se Monastir också. Kan ej uttala mig om stranden och baden inne i Monastir.

Djerba upplever en del som tråkigt och inte så bra vattenförhållanden vid badstränderna. Har ej själv varit i Djerba. Har även ibland hört om vattenförhållanden vid stränderna inne i Sousse stad som ej varit de bästa.
Staden Sfax lär skall vara intressant och vacker, dock en stor stad men mycket genuin, om man vill utforska landet på egen hand och ta sig lite längre bort. Då får man nästan övernatta där pga avstånden.

/Tuareq
Av Monca
8 apr. 2009 22:34
Tack Tuareq! Jag säger bara WOW!!! Måste ha tagit en evighet att skriva allt detta!!
Du har varit ensam i landet flera gånger och har bara gott om det att säga. Det duger för mig. Jag bokar resan! Tack igen!!!

Stor kram till dig =D
Av Tuareq
8 apr. 2009 23:04
Monca,
Trevligt med din kommentar.

Om du liksom jag tycker om den annorlunda och delvis orientaliska miljön i Nordafrika, kan jag även rekommendera dig att besöka Marocko. Dock finns det resor dit bara under vinterhalvåret. Har varit där flera gånger "på jobb", med en kryssningsbåt jag jobbade på och som guide på 2-dgrs turer från Sydspanien för evigheter sedan. Dock var dessa besök mest i Norra och mellersta Marocko, förutom en dagstur till Marrakech.

Hade inte direkt funderat på att åka till Marocko på semester men hamnade i Agadir i december.
Trevliga resenärer, snäll befolkning och intressanta utflykter. Också ett land jag vill besöka igen och se mer av, speciellt då södra
Marocko. Ingen massturism även om Marrakesh lockar alltfler besökare, och även om Agadir har ett antal hotell. Med en publik som
uppskattar landet och kulturen.
Då jag var där i dec. var det inte strandväder, solade vid hotellpoolen. Strandpromenaden flera km lång, härlig att promenera längmed.
Hotellen får inte bygga direkt på stranden vilket är bra då det därmed blir denna långa öppna promenad tillgänglig för alla längs havet och stranden. Så det närmaste man kan komma är hotell vars trädgårdar vetter mot strandpromenaden och som sedan har sin strandbit med
stolar etcetera just nedanför strandpromenaden. Lokalbefolkning mycket familjer flanerade längs strandpromenaden. Där fanns även en del serveringar, restauranter, caféer. Närmast stranden var det ca 3-4 kvarter med hotellområden, luftigt, breda gator, rent och snyggt, mycket grönska, palmer, blommor, trädgårdar vid många hotell. Sedan kom några kvarter med affärsområde för lokalbefolkningen och ovanför det låg befolkningens bostäder.
Agadirs Medina ser sjukt kass ut, provisoriska plåttak över ett jättestort område men WOW vilka roliga affärer som sålde ALLT; bl.a.. mycket snygga heminredningsprylar etc. i orientalisk stil.

Bokade billiga utflykter med internationella grupper från en lokal liten resekiosk vid ingången till FÅGELPARKEN the Bird Park, som låg nere vid stranden. Heldagsturer med minibuss och inte så många människor, en till Tiznit, gröna vackra områden, en stad som tillverkar silverarbeten, områdets tre sanddyner utanför sta'n och sitta på golvet och käka världens godaste lunch hos en beduinfamilj ute i ingenstans.

En annan tur till Taroudant som kallas "lilla Marrakech". Hästdroskor användes av lokalbefolkningen lika ofta som taxi.
Mycket vacker och intressant stad. Sedan en annan liten ort, lunch uppe på en höjd i restaurant inrymd i en f.d. fästning.
Följd av åsneritt ca en timma genom en härlig palmoas. Gjorde denna tur på julafton. Det var bara sååå vackert.
Jaques Chiraq brukar semestra i Taroudant, och var där då också fick vi höra.
Gjorde även en utflykt till Essouira, en stad vid havet som är rätt omskriven. Så kan man göra 1 el. 2 dgrs turer från Agadir till Marrakech.

Ja, Agadir står även det på min "åka tillbaka" lista. Har ej varit i Sharm el Sheikh än, vet att det är bra om än lite turistiskt. Vill dit någon gång.
Kanske du hör till dem som skulle uppskatta södra Marocko? Men som sagt, chartern dit går bara vintertid, bör sluta i dagarna ev.

/Tuareq

Av Monca
9 apr. 2009 00:26
Du är som en reseguide ju!! Tack snälla du för alla tips! Kanske det blir en tripp till Marocko någon gång.

Sharm el sheikh ÄR väldigt plastigt, dvs iaf i Naama Bay. Men i Sharks Bay var jag bodde var det toppen.
Kan varmt rekommendera det till dig!

Förresten, vilken temperatur brukar det ligga på i början av maj i Hammamet? Luft och vatten.
Enligt den temperatur som visas på hemsidorna och i katalogerna så ligger det alltid flera grader under
den egentliga temperaturen. Som i Egypten skulle det vara 22 grader med det bar 35 grader... Helt vanlig
temp enligt befolkningen när vi frågade. Se där ja..

=D