Skippa hotellen och bo på Casa Particular. 3st C.P tips här!!

Av Jipan
1 juli 2013 00:13
Visningar: 6187
Jag har läst en del inlägg här om folk som frågar om hotell på Kuba..
Det finns ingen anledning att boka hotell då det finns mängder av Casa Particulares på Kuba. Ett annat + är att ni inte behöver binda upp er utan kan ta 2 nätter här och 3 nätter där.

Vad är Casa Particulare?

Det är Kubaner som driver Bed and breakfast i egen regi, som hyr ut rum. Du/ni kan bestämma om ni vill ha frukost/Lunch/middag i familjen ni bor hos.
Ni får ett eget rum, jag upplevde det som hotellstandard, kylskåp, egen toalett/badrum samt AC på rummet. Det är gemytligt och ni får chansen att lära känna eran värdfamilj. Här kan ni få mycket lokala tips om vad som finns att se och göra på eran destination.
Alla Casa Particulares måste ha legitimation från staten att det är ett "seriöst" sådant och dessa är skyltade från utsidan. (Googla på Casa particulare symbol)
Priserna 2012 var 20-30 CUC natten, middag för en 50-lapp och frukost för 30kr.

Det går bra att gå till den lokala turistbyrån så har det en stor pärm med visitkort till olika Casa Particulares.

Här kvarterade jag in mig under min Kubaresa 2012:

Santa Clara

Hostal Dominguez
Reparto Dominguez
carretera Acueducto #262 entre 7ma 11na (Colón Calle)
Tel: 53-42-218063

Havana

Sr. Ignacio Valdés Abreu
Calle 19 no 1220 apto
e/18 y 20 Vedado
Tel (53-7)8337238

Trinidad

Hostal Octavio Perez Cobo
"Casa Colonial" gatnamn; Rossario calle 174
Francisco J Zerquera #174 e/ Frank Pais y Francisco Peterssen. Trinidad
Tel: 01-41 994755
1 juli 2013 16:02
Bra tips!
Ska komma ihåg det när det blir dags för Kuba.
Av Jipan
2 juli 2013 00:56
Gör det. Kuba är fantastiskt =)
Av Carima
30 juli 2013 12:48
Håller fullkomligt med Jipan. I Havana bodde vi på "casa alexhabana" Ari som ägde detta var helt fantastisk. Detta casa går att boka i förväg genom hostelbookers. I Trinidad bodde vi på hostal Las Valma, väldigt fint, alldeles bakom casa de la musica. Tel (+53)52992944
Sedan bodde vi på andra casas i andra städer, men det var dessa två som verkligen stod ut!
3 nov. 2013 12:46
Hej

Tänker åka till Cuba i vår någon gång och har läst alla tips jag hittat här.

Jag har läst mycket om att man kan bo på Casa Particular etc och det verkar trevligt. De tips på Casa Particular som jag hittat här har jag inte kunnat hitta på Internet, måste man då ringa och boka eftersom de inte har någon mailadress?

Har någon ett tips på ett Casa Particular i Viñjales?

Jag undrar hur man gör med pengar? Det verkar som om man måste gå omkring med hela reskassan eftersom det är svårt att ta ut pengar i automater? På hotell finns det i regel kassaskåp på rummet etc.
Finns det möjlighet att ta ut pengar i bankomater i de olika städerna? Vilka bankkort ska man ha?

Hur tar man sig mellan de olika städerna?
Finns det transport från flygplatsen i Havanna in i stan eller tar man taxi?
Tacksam för svar
Av Jipan
6 nov. 2013 00:25
Hej!

Jag tror du gör bäst i att ringa ex. från Havana (Be någon göra det som kan spanska om du inte kan vill säga, de flesta kan mycket dålig engelska) om du vill förboka någon av dessa casa particulares jag tipsade om i Santa Clara eller Trinidad. Det är jättedyrt att ringa från och till Sverige. typ 25 kr min. 9kr för ett sms har jag för mig.
Jag gick ner till turistbyråkontoret i Havana och de hjälpte mig att hitta Casa. p då de hade en hel pärm med visitkort till olika casa. p över hela Kuba.
Väl på mitt första Casa P. i Santa Clara så ringde de sina vänner i Trinidad som också drev ett Casa. P. =)

Jag hämtade enbart ut pengar i Centro Havana, ur bankomat, det gick jättebra. Man kan gå till bankkontor med. I småstäder är det bankkontoren som gäller när man vill hämta ut pengar. Kuba är ett land det är bäst att ha mycket kontanter på sig. Det är det säkraste landet i hela Latin Amerika så risken att bli rånad är jätteliten men man får vara försiktig för ficktjuvar (Som överallt) gäller sunt förnuft.

Du gör smidigast i att ta en taxi från flygplatsen.
Det finns 2 olika bussbolag: 1a heter Astro och är för befolkningen. Kommer du på en sådan så åker du för lösören men får räkna med att trängas å inga bekvämligheter.
Bussbolag nr. 2 är Viazul och är anpassat för turister. De är oftast halvfulla och har alla faciliteter, de har igång air condition så i bussen gör man rätt i att ta på sig en tjocktröja. Dessa turer är dyrare men standarden är så gott som i Sverige.
De talar god engelska på busstationerna.
Det går få turer varje dag så man gör bäst i att köpa biljett 1 dag i förväg.
Vill man åka till mindre badorter får man byta till ex. Astro. Viazul trafikerar bara de stora orterna.

/Jim
6 nov. 2013 22:01
Tack för info:n. Hade du bokat något innan du kom till Havanna? Om man kommer sent på kvällen åker man ju inte direkt till turistbyrån.
Går det bra med alla kreditkort?
Hur är det med Casa P. finns det eget badrum till rummen, tillgång till kök etc?
Var Santa Clara trevligt?
Av Jipan
25 nov. 2013 00:57
Ja, jag bokade 4 nätter på ett hotell i marina Hemingway strax utanför Havana.
Eget badrum samt kyl. Jag var inte med om att ha tillgång till kök, finns säkert. Oftast får man lagad mat av personerna man bor hos (om man vill detta så säger man till vid ankomst) brukar vara 3 pesos frukost och 5 pesos för middag
Kreditkort vet jag inte mycket om eftersom jag bara rörde mig med kontanter.
Santa Clara var en trevlig stad, det var mycket nutidshistoria där. Che Guevara har sin urna där på Maoseumet, tilsammans med Che Guevaras museum och vad jag tror den största Che Guevara statyn i världen (!). I en annan del av stan är även tågvagnarna bevarade som Che och hans gerilla attackerade i det vinnande slaget.
Jag var där under 26 juli då var det även 4 dagars fest i hela stan.

/Jim
Av Anvanda
3 dec. 2013 01:01
Hej. Tack för en bra sida med info. Har några frågor som jag funderar på. Åker/reser kubanerna till Varadero på semester? Finns det barer och salsaställen dit de lokala människorna går och dricker och dansar? Svaret antar jag är självklart ja, men efter att ha läst på olika forum och guider så härleds man bara till turistställen, medan jag vill uppleva det "riktiga" Kuba. Går det att på något sätt leva ett liv där som kuban och kringgå alla turistpriser och turistattraktioner?
Jag ska resa ner till Havana mellan dec och jan i 3 veckor och tänkte först och främst njuta av det kubanska livet samt öka mina kunskaper inom Salsa och cigarrer, hehe.
Tack på förhand för svar :)
Av Jipan
2 jan. 2014 02:14
Hej!

Sent svar. Jag antar att du redan är på Kuba och gör mycket roligare saker än att surfa här =) Jag är säker på att du kommer kunna hitta sköna ställen som turister är få på. Trevlig resa!!