Sevärdheter/aktiviteter i närheten av Kiruna, Narvik, Kilpisjärvi

Av Alxxxx
22 juni 2023 23:19
Visningar: 178
Hej!

Inom kort så blir det en resa till nordligaste delen av Sverige för oss, ett sällskap unga vuxna (mellan 20 och 30 år gamla). Total längd på resan är ca 5 dagar. Vi börjar i Kiruna, kör bil och åker till det finska samhället Kilpisjärvi (bilresa ca 3 tim 40 min), varifrån vi dagen efteråt vandrar till Treriksröset och tillbaka (övernattning med tält). Därefter åker vi till Narvik, antagligen genom att åka på de norska vägarna så att vi anländer Narvik norrifrån, där övernattning sker i centrala Narvik (bilresa ca 3 tim 30 min, googla termen "distance from Kilpisjärvi to Narvik" så ser ni vilken vägsträcka jag menar). Från Narvik blir det bilfärd till Kiruna igen, där det blir övernattning och resan därefter avslutas (denna sista etapp har bilresa ca 2 tim 15 min).

Vi har redan koll på lite grejer att göra i detta område, men nu söker vi mer tips. Gärna sevärdheter/aktiviteter man inte bör missa.
Det kommer finnas rätt mycket tid till godo, så avstickare på ett antal mil vissa av dagarna kan fungera, om besöksmålet är tillräckligt intressant. Området vi kommer färdas inom är alltså ungefär en triangel som består av Kiruna - Kilpisjärvi - Narvik. Särskilt på sträckan Kilpisjärvi till Narvik så blir det en stor avstickare norrut, så som vägnätet ser ut, så triangeln blir nog en fyrkant snarare.

Något särskilt i själva städerna Kiruna och Narvik man inte bör missa? Och något sevärt på sträckorna däremellan?
Lite mer speciella/udda besöksmål är också av intresse, det behöver inte bara vara traditionella saker. Vi har väldigt olika intressen i gruppen, så det mesta kan funka.

På den finska sidan verkar det inte finnas några större samhällen i närheten, utan snarare små samhällen. Finns det något av intresse att se där, om man kör bil några timmar, förutom all natur?

Övernattning är redan fixad för alla etapper, och det blir då övernattning i de tre ovan nämnda: Kilpisjärvi, Narvik och Kiruna, plus tältnatt då. Så det är "dagsturer" under bilresan vi tänker oss, som längst.
Ishotellet har jag redan sett för övrigt, på vintern (och sommartid är det väl inte så mycket att se där, gissar jag).

Tacksam för tips!
Även tips på saker att tänka på, praktiska grejer, mottages tacksamt! Även om vi nog tänkt på det mesta kring tält, vandring, mygg osv, skulle jag tro iaf.
Men en viktig punkt (som jag bara lyckats utröna lite halvt än så länge):
Någon som vet hur det ser ut med matbutiker, matställen (restauranger/snabbmat/liknande) och möjlighet att köpa alkohol när man vistas på dessa ställen och kör dessa distanser? Svenska Systembolaget har vi redan tänkt besöka, för övrigt, så alkohol är väl den minst viktiga punkten. Desto viktigare är väl hur det ser ut med matbutiker och matställen när man kör sträckorna, men befinner sig en bit från de större städerna.
Jag har kört E45 från Västsverige upp till Jämtland och vet ungefär hur tätt det kan vara mellan matbutiker, restauranger och bensinmackar, på de ödsligaste delarna av sträckan. Men när vi rör oss bra mycket längre norrut (norr om Kiruna), så kan jag inte säga att jag är lika säker på det.
Av Elisal
28 juni 2023 08:59
Jag är på väg till Narvik med tåg i sommar. Har fått tips om att Krigsmuseet verkligen är sevärt! På väg till Kiruna så har ni bl.a. Rallarkyrkogården (Björkliden), Kärkevagge (vandring) och grott-tur som ni kan boka från Abisko turiststation. Jag har både vandrat Kärkevagge och krupit i grottorna, väldigt fina semesterminnen! Tyvärr är ni lite för långt norrut, annars är Haparanda-Torneå spännande gränsstäder med sevärdheter och aktiviteter för olika intressen.