Oman - önskar tips!

1 mars 2013 14:47
Visningar: 2038
Om några veckor åker jag till Oman för att ladda D-vitamin. Jag kommer att bo på Crowne Plaza Resort, har valt halvpension.
Skulle bli väldigt glad om någon kan ge mig lite råd och tips, kring några funderingar jag har;
- Hur stor resekassa bör jag räkna på? Är borta i två veckor. Brukar sällan köpa saker när jag är ute och reser, iställe lägger jag hellre en slant på upplevelser. (Taxi, lunch, utfllykter m.m.)
- Växla allt hemma eller är det lätt att hitta uttagsautomat?
- Prisklass för lunch och middag på hotellet?
- Något jag verkligen bör uppleva?
- Kan man köpa frukt/vatten i närheten av hotellet?
- Gångavstånd till centrum? Hur är vägarna? (för att promenera)

Tacksam för svar :)
Glad fredag!
Av Gevalia
1 mars 2013 19:33
Grattis till ett gott val!

Crowne Plaza ligger strax intill en liten mysig by, där du kan handla vatten (som är väldigt dyrt på hotellet) m.m.

Om du går till höger på stranden har du ca 7 km underbar sandstrand in till centrum. År 2008 då jag var där fanns inte ett enda hus längs denna strand. För långt att gå dock, om du ej har vatten och en hatt med dig.

Gör upp om priset innan du åker med i en taxi, samt räkna med att det kostar mer om bilen ska vänta på dig då du uträttar något. Du blir säker erbjuden denna tjänst som verkar ingå i priset, men så är det inte.

Trevlig resa!
1 mars 2013 22:06
Bra val, jag har varit där 3 gånger och det är ett underbart resmål. Sedan så har Crowne Plaza så mycket aktiviteter som vattengympa, volleyboll, danslektioner, power-walk, golf, gym och massage, så du får aldrig tråkigt. Stranden är också underbar. Halvpension är ett bra val, maten är god och det finns mycket att välja på. Vi tog ofta en taxi in till Salalah och handlade på Lulu ett varuhus med bra livsmedelsaffär förutom allt annat. Att äta i Salalah är också billigt, vi betalade för en middag med 6 olika rätter och Coca Cola ca 30 kronor per person. Det är rätt långt att gå till Salalah, men ta gärna en promenad på stranden eller utanför hotellet. Glöm dock ej klädkoden, inga bara axlar eller knän, så gå ej i bikini utanför hotell stranden utan dra på något som täcker axlar och knän. Växla en del hemma och ta med euro eller dollar som du kan växla på hotellet. Vid köpcentret fanns uttagsautomat. Besök guld/silver souken och marknaden. Gör alltid upp om taxipriset i förväg och om de ska vänta på dig.
Många gör en utflykt ut i öknen med övernattning. Lär vara fantastisk, har ej gjort den själv.
1 mars 2013 23:39
Hej!
Tag med några omanska rial, ca 20 räcker så att Du har för den första taxiresan som inte ska kosta mer än OMR 3 in till stan från Crowne, (Kom alltid överens om priset innan Du sätter Dig i taxin!!!) kanske något mera som Du behöver. Det finns gott om uttagsautomater inne i stan. Jag växlar aldrig på hotellet eftersom det är rena ocker-kurserna.
Åk in till souken/bazaren som numera blivit väldigt turistinriktad men det är roligt att se de omanska damerna som säljer rökelse och henna. Jag brukar välja och köpa någon rökelse som doftar gott och som jag sedan använder hemma när jag t.ex. stekt fisk, genom att lägga rökelsen på en foliebit på den heta spisplattan. Hennan som säljs i Salalah är oftast från Jemen och är bland den bästa henna som finns. Så om Du färgar håret eller känner någon som gör det så är det ett bra köp.
Ta en tur till Lulu's Supermarket där Du kan hitta frukt, dricka och mycket annat till bra priser. Dricka är dyrt på hotellet, som vanligt. Testa omanska dadlar (finns ett stånd bakom rulltrappan) som är otroligt billiga och mycket godare än de man hittar i Sverige. Mittemot Lulu's ligger Centre-point där många köper kläder och skor.
Tag kontakt med John och dykgänget på Hilton för en valsafari.
Du kommer att fylla på D-vitamin reserven i massor. Kom bara ihåg solkrämer för solen tar snabbt (har sett alltför många som varit röda som humrar efter en dag) även om det inte känns så. Jag brukar spendera 2-4 månader åt gången så den första veckan ligger jag under parasoll och blir lagom 'stekt'. Det finns även myggor som sticker ordentligt så någon kräm som lindrar klåda kan vara bra.
Njut av en härlig resa!
Lisa
2 mars 2013 15:34
Stort tack för fina och givande svar!
Om det dyker upp något mer spörsmål så återkommer jag :)

Hoppas att ni alla har en skön och avkopplande helg!
8 mars 2013 11:25
Hej på er alla glada resevänner!

Några frågetecken som jag skulle vilja ha hjälp att reda ut.
Klädkoden på Crowne Plaza;
Får man ha shorts och linne när man äter frukost?
Kan man ha klänning som visar axlar och som går strax ovanför knät?
Är det okey att ha träningslinne och short på gymet?

Önskar er alla en skön helg!
8 mars 2013 16:04
Hej Hanna!
Svaret på Dina frågor är ja x 3. Om Du åker in till stan bör Du inte ha shorts, linne eller bara axlar. Detta betyder inte att Du måste täcka Dig. Själv har jag aldrig haft problem med t.ex jeans/kjol + t.shirt eller kortärmad blus. Jag har arbetat i många år i Mellersta Östern och rest mycket i den delen av världen utan att ha råkat illa ut. Däremot får Du räkna med att omanierna tittar, men det gör de vare sig Du bär kort eller långärmat. Kom dock ihåg att ska Du besöka den vackra moskéen i Salalah så måste Du täcka hår, armar och ben annars finns risk att Du inte blir insläppt av Sultanens vakter, men det är väl värt besväret.
När åker Du?
Mvh
Lisa
9 mars 2013 17:07
På hotellet behöver du inte bry dig om klädkoden, däremot om du lämnar hotellområdet. Det gäller även om du lämnar hotellets strand. Jag vet att några gick i bikini ca 2 km från hotellets strand och blev då jagade tillbaka, de som hade en klänning med kort ärm som gick över knät kunde fortsätta.