Medborgarskap och passnummer

Av Mellu
10 dec. 2014 16:38
Visningar: 739
Hej,

Jag har ett dilemma.
Jag är 20 år, föddes i Sverige och är colombiansk medborgare. Skickade iväg min medborgarskap-ansökan för två veckor sedan och det står att det tar ca 10 månader innan man får beslutet av Migrationsverket

Fick nyligen reda på att jag måste till Colombia nu i mars, kommer att vara borta i ca 3 månader. Finns det en möjlighet till att få beslutet inom kort?

Hur blir det om jag ska boka min resa? Måste jag ange passnummer? Om ja, kan man lösa det på något sätt? Lär nog mellanlanda i England och/eller USA och kommer att behöva visum.

Det står på Migrationsverkets hemsida att man kan ta tillbaka passet om det så skulle behövas och att man sedan kan skicka in det igen.

Hjälp!
Av Bibby
10 dec. 2014 16:54
Om du bara ska byta plan så behöver du inget visum, iaf inte i UK (tror jag är nog bäst att säga), kanske (troligen?) att de kan kräva det i US.

Försök att åka via Tyskland eller Holland, då är du fortfarande kvar i Schengen för jag antar att du har ett PUT här.

Kom inte ihåg hur det var med passnummer men gör en provbokning dit på nåt flygbolag så ser du vad de frågar efter.

Då du har ett Colombianskt pass så får du ju stanna där hur länge du vill, vet ej för svenskar?
Och som sagt med ett PUT så kommer du ju alltid tillbaka hit. Se till att passet är giltigt ett bra tag till bara, minst sex månader efter att du planerar att komma tillbaka hit igen, bara för att vara på den säkra sidan.

Tar det verkligen så lång tid, trodde att en medborgarskapasansökan tog ett par månader bara... men var några år sen jag var inblandat i sånt så kan ha ändrats.
Du kan alltid begära att få förtur men om du får det är ju en annan sak.

Lycka till.