Handbagage mått och vikter?

13 juni 2022 20:58
Visningar: 120
Hur noga är flygbolagen enligt er uppfattning om vikter på handbaggage?
Ska backpacka i asien nu om 1 vecka och har försökt packa så litet som möjligt för att komma inom ramen på många av asiens flygbolag.

Väskan väger 7.1kg och med krimskrams som bagagevåg tsa lås extra remmar till ryggsäcken nackkudde på planet keps och en plastpåse med munskydd och tvättlappar hamnar jag på ca 8 kg totalt.

Är flygbolag vanligtvis petiga på 100 gram över? Och rundar upp det till 1 kg som jag får betala extra?

Räknas min personliga föremål påse på ca 900gram in i den totala vikten för handbagage eller är det godkänt eftersom den ryms under sätet?

Hur ofta har ni varit med om att dom vägt era handbagage när ni flugit och har ni då kommit unan med under 1 kg i övervikt? eller är dom mer noga på måtten så inte dom överstiger rätt mått och godtar några extra gram i handbagaget?
13 juni 2022 22:38
Vet inte vilka flygbolag eller flygplatser din fråga gäller, men kan berätta hur det funkar där jag jobbar.
För det första betalas det inte övervikt för handbagage, är det för mycket måste det checkas in och om det då måste betalas beror på vad som ingår i biljetten.
(Undantaget är då de flygbolag som tar betalt för väskor som inte kan förvaras under sätet).
När det gäller vikten är det ju inte alltid det kollas, men om det gör det är övervikt på 1 kg okej.

Man ska inte per automatik utgå ifrån att man får ha en väska sidan om sitt andra handbagage. Det är olika beroende på flygbolag. Dessutom har folk dragit detta "personliga föremål" till sin spets. Numera anser många passagerare att det är ok med en vanlig rullväska PLUS en ryggsäck som väger lika mycket som rullväskan.
13 juni 2022 22:58
Okej tack för svar.
Så om man försöker se till att aldrig ligga mer än 1kg i övervikt beroende på om det är 5kg 7 eller 10kg för flygbolaget så bör man klara sig? Och ligger jag då ca 900gram över de tillåtna 7 kg som de flesta bolag har då slipper jag ha ett personligt föremål med mig och bör klara mig ganska bra? Då väskan har godkända mått och inte ser för plumsig ut när jag checkar in
14 juni 2022 07:01 (redigerad)
Citerat från Daniel_s:
Okej tack för svar.
Så om man försöker se till att aldrig ligga mer än 1kg i övervikt beroende på om det är 5kg 7 eller 10kg för flygbolaget så bör man klara sig? Och ligger jag då ca 900gram över de tillåtna 7 kg som de flesta bolag har då slipper jag ha ett personligt föremål med mig och bör klara mig ganska bra? Då väskan har godkända mått och inte ser för plumsig ut när jag checkar in
Jadå, ska inte vara nåt problem. Just 7 kg gäller mest bolag från Mellanöstern. I Europa är 8 eller 10 kg vanligast. KLM/Air France har 12 kg, men det är då inkl. ALLT (datorväska, handväska etc).
Och några har fri vikt (men man ska kunna lägga upp väskan i hatthyllan själv).
Av Hawaii
14 juni 2022 09:28
AirAsia kan vara väldigt petiga med vikt av hand baggage medan "full service airlines" aldrig brukar kolla vikten. Har flugit med All Nippon, Garuda, Singapore, Thai Airways och aldrig haft några problem med dem.
14 juni 2022 10:01
Lär va endel air asia och scoot jag kommer resa runt med. Brukar de asiatiska bolagen vara okej med personligt föremål så man kan packa det tyngre i de? Annars får jag ha de tyngre föremålen i fickorna under incheckning och vid gaterna
Av Hawaii
14 juni 2022 20:35 (redigerad)
Omöjligt att ge ett generellt svar för "asiatiska bolag". Som jag nämnde ovan är det nog större risk att handbaggaget blir kollat (ang. vikt) när man flyger med ett lågprisbolag typ AirAsia.
18 juli 2022 21:35
Uppdatering. Just hemkommen efter 4 veckor i asien
Varav mått och vikter var det enbart jetstar som vägde mitt bagage men sa inget om att väskan vägde 800gram över 7kg limit. Måtten kollades aldrig. Detta var från singapore changi mot malaysia kul. Air asia vietjet angkor air vietnam airlines thai samt scoot kollade aldrig.

Intressant är också att min 40l carryon aldrig blev gate checkad trots kraftig övervikt på vissa rutter och väldigt överpackad i mått. De gånger flygbolag kollade folks väskor var det bara dem med hjul på bagaget som blev gate checkat.

Så slutsatsen är nog att några 100gram övervikt inte drar ögonen till sig och går igenom i de flesta fall