Farligt?

Av Tipp1
24 juli 2013 19:54
Visningar: 20893
Hej på er beresta :) Har börjat kolla på at resa dit, men har fått några som säger att det är farligt att resa dit , hög kriminalitet säger dom ! fast dom har inte varit där senaste åren. Någon som vet?
26 juli 2013 09:45
Hej

Ja, var är det inte farligt att vistas?
Vi åker i mars -14, och har oxå läst o hört om att det skulle var farligt
men farligare än Isla de Margerita, som t om fesearrangören varnade för, tror jag inte det är
sen så åker ju både Ving och Fritidsresor dit med charter så det skulle de nog inte gjort om det skulle vara mer farligt än andra ställen
sen beror det ju iofs på var på Jmaiaca du ska?
26 juli 2013 16:41
Hej,
Jag var där för 3 1/2 år sen och bodde då hos vänner som har ett hus i närheten av turistorten Montego Bay. Jag upplevde inte Jamaica som farligare än någon annan plats jag har rest till, men visserligen så gick jag aldrig ut sent på kvällarna/nätterna. Det förekommer en del överfall, väpnade rån och våld mot turister men det sker främst i huvudstaden Kingston och på nätterna/obevakade områden.

Så håller ni er bara inom hotellområdet och gör ordnade dagsutflykter i grupp bör det inte vara några som helst problem. Jamaica är en underbar ö som har en spännande natur och vackra stränder,,,

Du kan läsa mer på Utrikesdepartmentets säkerhetsbeskrivning av Jamaica:
http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Karibien/Reseinformation/Reseinformation-Jamaica/
Av Tipp1
26 juli 2013 20:42
Tack för svaren:=) Vi har bestämt oss för Thailand :)blev totalt avskräkt av det som stod på UDs sida:(
Av Brba
23 sep. 2013 11:13
Vi ska dit i januari, läste en artikel i AB där man säger att farligheten är betydligt överdriven.
MVH Britt-Marie
23 sep. 2013 13:29
Hej Brba

Skriv gärna när du kommer hem då vi åker i mars :)
tack på förhand
23 sep. 2013 15:22
Citerat från Glad_tant:
Hej,
Jag var där för 3 1/2 år sen och bodde då hos vänner som har ett hus i närheten av turistorten Montego Bay. Jag upplevde inte Jamaica som farligare än någon annan plats jag har rest till, men visserligen så gick jag aldrig ut sent på kvällarna/nätterna. Det förekommer en del överfall, väpnade rån och våld mot turister men det sker främst i huvudstaden Kingston och på nätterna/obevakade områden.

Så håller ni er bara inom hotellområdet och gör ordnade dagsutflykter i grupp bör det inte vara några som helst problem. Jamaica är en underbar ö som har en spännande natur och vackra stränder,,,

/
Underbar kommentar:
Inte farligare än någon annan plats men förekommer en del överfall, väpnade rån och våld mot turister..... Så det gäller bara att hålla sig på hotellet och ska man utanför området gör bara organiserade turer i grupp.
Hmmm..... Låter ju väldigt lugnt och fridfullt :).
2 dec. 2013 18:07
Vi åker dit, (Montego Bay), den 30:e december i år. Ringde UD idag, (2/12), finns inga speciella varningar. Använd sunt förnuft som vid alla resor kom vi fram till. Jag pratade med en Eva-Lena Gustavsson som kan nås på 08-405 30 67 om man har frågor. Fick också tipset att den inhemska Jamaicanska dollarn är att föredra. Tydligen alltid bäst med den lokala valutan. Framför allt bra vid torg/marknadshandel och i mindre butiker. Dessutom slipper man bli lurad vid en eventuell omräkning till US dollar.
9 dec. 2013 17:38
Hej Janne

Hoppas du skriver lite när du kommer hem igen så jag kan få lite tips och sånt du vet
10 dec. 2013 08:17
Hej Ingela 1952!

Självklart så kommer jag att höra av mig när vi kommit hem.

Tipp1:

Måste hålla med Hille2. Om du/ni väljer mellan Jamaica, Thailand och Mexico så är väl det sistnämnda alternativet det sämsta vad det gäller kriminalitet och osäkerhet. Alla tre länderna har självklart kriminalitet, precis som övriga världen, men enligt mina utforskningar så är Mexico värst vad det gäller detta. Känner ett flertal som varit där, ALLA tyckte att det var otrevligt att vistas utanför hotellens anläggningar, speciellt kvällstid, och framför allt när reseguiderna varnade för att inte göra det. De fick rådet att vistas i större grupper om de skulle gå ut på stan.
Av Carinas
10 dec. 2013 16:35
Hej, vi reser dit den 18/1 2014 och ser framemot denna resa.

Vi har bla varit i Mexico, Brasilien och på Dominikanska som omtalas som resmål som "anses" mer riskfyllda vad det gäller kriminalitet. Vi har aldrig upplevt något farligt men är å andra sidan ganska resvana och försiktiga (förnuftiga) eller hur man nu skall kalla sig?? *ler*.....så till syven och sist handlar det nog mer om vilka sammanhang men befinner sig i.

Återkommer med rapport =)
Av Hille2
10 dec. 2013 21:43
Det var ju egentligen inte så att jag ville avråda nån från att resa till Mexico med mitt inlägg. Blev bara lite förbryllad över att man väljer det istället för Jamaica om man är rädd för kriminalitet och andra farligheter.
12 dec. 2013 14:07
Allt handlar om sunt förnuft. Jag har varit i El Salvador med 3,500 mord på ca 6,5 miljoner innevånare och vi var visserligen inne i en del områden man inte skall till själv som turist - familjekoppling - men allt handlar om vad du gör, när du gör och hur du gör.

Lyckas jag bara övertala frun så står Jamaica definitivt på min lista.
16 jan. 2014 08:38
Hej alla!
Nyss hemkommen från ett helt underbart Jamaica och Montego Bay!
Har haft förmånen att få resa en hel del i mitt liv och kan utan att överdriva säga att Jamaica är helt Fantastiskt. Varken såg eller hörde något som påminde om kriminalitet. Jamaicanerna är ett otroligt vänligt och hjälpsamt folk. Uttrycket "No Problem" stämmer verkligen. De är verkligen glada och bekymmerslösa.
Maten är väldigt god och det finns ett stort utbud att prova på för den som vill. Ett måste är att prova på "Jerk". Det är en stark kryddblandning som serveras till antingen kött eller kyckling. Även den inhemska ölen Red Stripe är god.
Vad det gäller valutan så är nog ändå US dollarn att föredra. Så gott som alla priser är i den valutan. Skall du/ni åka ut till lite mer "lantliga" ställen så kan det vara bra att ha lite Jamaicanska dollar med sig. En liten tumregel för att räkna om valutan är att ta bort de två sista siffrorna på de Jamaicanska dollarna för att få ett ungefärligt värde på US dollarna. Alltså 1000 JD är ca 10 US dollar osv.
Glöm inte att ta med en adapter då våra kontakter inte passar. Vi har köpt en liten smidig som passar i princip hela världen och finns här:

http://www.netonnet.se/art/koppla-och-anslut/el/reseadapter/skross-worldadapterpro/184969.7848/

Vad det gäller taxiresor så åk endast med de som har röda registreringsskyltar. De är nämligen godkända taxibilar, och gör upp om priset innan det är dags att hoppa in i bilen.
Prisläget är ju lite dyrare än t.ex Thailand, (beror på att det kommer mycket turister från Canada och USA), men det går att fynda både kläder och souvenirer. Pruta är ett måste och är man bara trevlig och tar sig lite tid så går det att göra en hel del fynd. T-shirt- 20kr Solglasögon- 40kr Keps- 40kr Badskor- 40kr m.m. Utbudet är ganska stort och det finns också mycket inhemska varor att hitta.

Jag rekommenderar att åka på lite utflykter. Jamaica är ett otroligt vackert och grönt land med stora variationer. Det finns mycket att se och uppleva och utflyktsprogrammen är många, både om du åker med charter eller ej.
Jag har säkert glömt en massa så har du/ni några frågor så svarar jag gärna på det som jag kan.
Är lite avundsjuk på er som skall åka dit, ni har en härlig tid framför er.
Remember - No Problem
//Janne
16 jan. 2014 15:35
Vi spenderade 2 veckor på Jamaica i mitten av december och det var helt fantastiskt!! Otrolig natur, vackra stränder och de mest gästvänliga människor vi träffat. Vi bodde på tre olika orter; Portland Parrish i öst, Falmouth i norr och Treasure beach i väst. Transport ordnade vi via boendet. Personligen tyckte jag östkusten var vackrast med kritvita stränder, grönskande djungel och mysiga små byar. De flesta invånarna var så vänliga och stannade för att prata, bl.a. träffade vi en man flera gånger som till slut bjöd oss på fest i sin by. Tyvärr hade vi inte varit där så länge då så vi hade förutfattade meningar och vågade inte gå. Hade det vart på slutet av resan hade vi inte tvekat en sekund! I Falmouth spenderade vi långa kvällar med att dricka öl med dem som bodde där. I Treasure beach var vi på en strandfest med dem som bodde där ,som enda turister, och de bjöd på mat och öl och snackade gärna hur länge som helst. Vi lärde oss även spela domino, som är en populär sysselsättning på Jamaica. Vi tillbringade flera timmar med detta, drack öl och njöt av solnedgången. Inte en enda gång var vi oroliga. Ett tips är dock att inte ha några pråliga smycken eller för exklusiva saker på sig, man behöver ju inte provocera för många som bor där är väldigt fattiga. Det hindrade förstås inte att varje gång vi bjöd på något, så bjöds det alltid tillbaka. Sen finns det sk. "hustlers" som gärna vill lura dig på lite pengar, men med sunt förnuft kommer du långt!
19 jan. 2014 12:13
Tack Janne och Mshelena för det ni skrivit om Jamaica
Oj vad vi längtar nu :)
Alltid drömt om Jamaica och nu ska det bli av, var där en dag bara då jag var på Karibienkryssning, och då besökte vi Bob Marleys grav, det vill vi gör nu också,
Fråga?: Åkte ni på någon utflykt? och isåfall med vilka? Har ni tips om bästa guiderna/bussarna / taxi Är taxi dyrt? ?

Ang adapter, jag har en som vi fick då vi åkte till New York, funkar en sån tror ni?
Åkte ni bob ? det ska visst vara helt fantastiskt
Av Keja
19 jan. 2014 12:58
Missa inte Jamaica. Jag och frun var där i 5 veckor 2004 och reste då runt hela landet, frånsett Kingston med förorter som vi skippade helt (pga den höga mordstatistiken). Vi åkte aldrig med vanliga taxi.s utan använde oss av de lokala minibussarna eller delade taxin som gick mellan städerna. Fungerade utmärkt och var billigt. Vi undvek också att vara ute sena kvällar.
20 jan. 2014 09:22
Vi ordnade alla utflykter via våra hotell/guesthouses, vilket innebar att vi var antingen själva eller en väldigt liten grupp. Det var en stor fördel för på många av utflyktsmålen var vi helt ensamma, en fantastisk känsla! Vi åkte aldrig något annat än routetaxis, vilket är löjligt billigt även om du som turist får betala turistpriser. Vilken del av ön ska ni bo på Ingela? Delar gärna med mig av mina tips om jag vart där... Längtar så tillbaka, lutar åt att vi åker dit igen till jul!
20 jan. 2014 09:24
och ja, en amerikansk adapter fungerar. Nej, ingen bob eller zip-lining för oss :) Kanske nästa gång.
20 jan. 2014 14:47
Citerat från Mshelena:
Vi ordnade alla utflykter via våra hotell/guesthouses, vilket innebar att vi var antingen själva eller en väldigt liten grupp. Det var en stor fördel för på många av utflyktsmålen var vi helt ensamma, en fantastisk känsla! Vi åkte aldrig något annat än routetaxis, vilket är löjligt billigt även om du som turist får betala turistpriser. Vilken del av ön ska ni bo på Ingela? Delar gärna med mig av mina tips om jag vart där... Längtar så tillbaka, lutar åt att vi åker dit igen till jul!
Hej
Kul att du svarar .. bara att boka igen vettu :)

Vi ska bo i Negril, Hotel Bar-B - Barn
Hur ser en routetaxi ut/kännetecken
Va bra att min adapter funkar då :)
Vaccin? har fått de flesta förut men undrar om jag behöver en tredje för gulsot? har frågat på vårdguiden och vaccinguiden men får akdrig något svar :(
Finns det något som vi verkligen bör undvika ?
21 jan. 2014 16:06
En routetaxi har röda plåtar, kan vara både minibussar och bilar. Vi tog inget ytterligare vaccin. Trakten runt Negril var vi inte alls i, så kan inte direkt komma med några tips där är jag ledsen. Hmm, jag kan inte komma på något direkt som man verkligen bör undvika...
22 jan. 2014 13:48
Ingela1952

Vad det gäller vaccin så hade vi sen gammalt Twinrix, (alla tre), samt att jag köpte Dukoral på vårdcentralen för att vänja magen lite i förväg. Nu tror jag ju definitivt att Dukoralen var onödig då vi upplevde det som rent och hygieniskt på Jamaica. Man kan ju faktiskt dricka kranvattnet. Det kanske inte smakar som hemma, men det funkar.

Vad det gäller utflykter så var vi på två ställen som jag kan rekommendera:
Green Grotto Caves
http://www.fritidsresor.se/Reseberattelser/Green-Grotto-Caves/
samt
Dunn's River Falls
http://www.fritidsresor.se/Reseberattelser/Naturens-eget-spa-Dunns-River-Falls/

Vi var på båda, och det var riktigt bra och roligt.

Vad det gäller saker att undvika så kan jag bara hålla med Mshelena att det finns nog inget du bör undvika.
Av Maddef
9 feb. 2014 00:42
Hej!

Jag och min tjejkompis var i Negril över jul och nyår och vi älskade stället!
Vi kände oss trygga med hotellet (inte samma som ditt Ingela) och Negril men klart att man alltid ska vara försiktig. Vi var ute en del kvällar och det var inga problem att gå hem mitt i natten/på morgonen (vi gick aldrig helt ensamma).
Vi "shoppade" inget då det mesta var krafs tyckte vi, men njut av mat och dricka :)
Vi besökte Mayfields och det bokade vi ihop med några andra svenskar av en man på stranden bara. Vi åkte också till Kingston men då bokade vi det genom Ving. Vi är nöjda med båda resmålen. Mayfields var ju en flod och där fick man hoppa från höga träd/"klippor" och simma under små grottor, frivilligt såklart men det var det som var det roliga med det så gillar du inte sånt är det kanske inget speciellt ställe!

Vi bodde inte på all inclusive, maten på restauranger var ok men inget mer men vi är inga som är ute efter god mat, vi vill bara bli mätta! :) Det var helt fantastiskt att bara duscha och slänga på sig något och gå ut på stranden (vi tog aldrig på oss skor om vi åt på något ställe längst med stranden) och bara gå längst med vattenbrynet och ta en restaurang som känns mysig.

Alla kvällar fanns det något ställe som spelade skön musik och hade bonefire på stranden, mysigt och så avslappnat och skööönt!

Vissa på stranden/utanför hotellen är riktigt på men det är bara att snällt säga nej tack och gå vidare. De frågar hela tiden om man röker men accepterar ett nej väldigt bra. De gillar dricks också så var generös om du kan/vill. Som någon sagt innan är de flesta människorna fattiga (men mycket goa).

Njut av semestern, vi kommer åka tillbaka!!
25 feb. 2014 15:10
Hej Maddef

Ungefär vad kostade maten på stränderna/restaurangerna?

Vad kostade en Red Stripes, en paraplydrink?

Vatten och sådant i affärerna?

På ett ungefär sådär?
Av Maddef
26 feb. 2014 21:10
Hej Ingela!

Maten var rätt dyr tyckte jag, som en billigare restaurang i sverige. En huvudrätt kostade ca 20-25 amerikanska dollar där vi åt. En cola till maten var billigt dock, typ 15 spänn. Fanns både lite billigare mat och också dyrare.
På stranden gick en "pork guy" runt och sålde starkt kött, sååå gott! våga prova, det var väldigt många som köpte av honom. Även av frukten som dom gick runt och sålde.. Köttet kostade runt 500 jamaica dollar tror jag...så typ 50 spänn, jag förväntade mig lite billigare mat generellt men allt är ju relativt.

Öl var billigt, undra om det var ca 150JD, så typ 15 kronor..men kan ha fel.. :S Drinkar var också billigt! Kostade bara någon amerikans dollar...men de var rätt små..
Vatten var inte heller så dyrt, vi tänkte inte ens på vad det kostade vi bara köpte! :D Men kanske någon 10:- eller så..
Fanns väldigt dåliga "affärer", de sålde ju mest dricka och lite kakor, chips mm. Men det kanske är det man är ute efter! :D
27 feb. 2014 12:46
Hej igen

Tack för svaret...
Bra där, precis som jag tänkte inte såååå billigt , amerikanarna är ju där :)

Men nu vet vi på ett ungefär vad vi kan tänkas göra av med...

Aj, :) en fråga till

Uttagsautomater? Gott om eller?
5 jan. 2015 12:25
Citerat från Tipp1:
Hej på er beresta :) Har börjat kolla på at resa dit, men har fått några som säger att det är farligt att resa dit , hög kriminalitet säger dom ! fast dom har inte varit där senaste åren. Någon som vet?
Äh, farligt kan det bli på din bakgård om du stöter på en arg hund. Jag har rest runt om i världen i över 30 år. Besökt nästan 40 olika länder. Å ja, jag har blivit rånad 3 ggr. En gång i Sydney (aus), Bulgarien och i lilla Danmark (Hjörring). Men jag tiggde om det. Var pissfull alla tre ggrna i ungdomen. NU ÄR JAG EN VIS äldre herre som aldrig tigger om problem. Var för några år sedan i Caracas-överlevde, Isla margarita- still alive och förra året 16 dagar i Cancun. Inte ens undviker jag nattliga promenader. Ta med en svart sopsäck med sunt förnuft och håll dig borta från fyllan så klarar du dig så bra, såå braa nästan var du en befinner dig på denna klot. Å skulle det hända dig något, så kan det vara så att den där förbannade hunden biter dig i benet/handen just på din bakgård :) Att folk ska vara livrädda för allt. Njut av livet och res för tusan!!!!!
Av Tipp1
9 jan. 2015 10:34
Tack för svaret:) Jo vi reser och lever livet, Var till Mexico förra året det gick bra vi lever ju;) Om 3 v åker vi till Thailand och hunden ja den biter inte mej;) hihi >Citerat från Masareino:
Citerat från Tipp1:
Hej på er beresta :) Har börjat kolla på at resa dit, men har fått några som säger att det är farligt att resa dit , hög kriminalitet säger dom ! fast dom har inte varit där senaste åren. Någon som vet?
Äh, farligt kan det bli på din bakgård om du stöter på en arg hund. Jag har rest runt om i världen i över 30 år. Besökt nästan 40 olika länder. Å ja, jag har blivit rånad 3 ggr. En gång i Sydney (aus), Bulgarien och i lilla Danmark (Hjörring). Men jag tiggde om det. Var pissfull alla tre ggrna i ungdomen. NU ÄR JAG EN VIS äldre herre som aldrig tigger om problem. Var för några år sedan i Caracas-överlevde, Isla margarita- still alive och förra året 16 dagar i Cancun. Inte ens undviker jag nattliga promenader. Ta med en svart sopsäck med sunt förnuft och håll dig borta från fyllan så klarar du dig så bra, såå braa nästan var du en befinner dig på denna klot. Å skulle det hända dig något, så kan det vara så att den där förbannade hunden biter dig i benet/handen just på din bakgård :) Att folk ska vara livrädda för allt. Njut av livet och res för tusan!!!!!