Cykla på Åland?

Av Camilla
26 juli 2006 14:41
Visningar: 4277
Skulle vilja ha lite tips från någon som har erfarenhet att cykla på Åland. Kan man hyra cykel där? Vad kostar det? Finns det några bra stopp som man skall göra på vägen? Hur lång tid behöver man om man inte är en van cykelsemestrare?

Mvh
Camilla
Av Pliggen
29 juli 2006 18:35
Hej Millan!

Det går mycket bra att hyra cykel på Åland. Den främsta uthyrningsfirman heter RO-NO-Rent och har två uthyrningsställen i Mariehamn och ett i Eckerö, länk: http://www.goaland.net/rono . Dessutom hyr även vissa stugbyar ut cyklar. Priset hos RO-NO-Rent är 7 euro/dygn eller 35 euro/vecka för en standardcykel och 9 euro/dygn eller 45 euro/vecka för en växelcykel, stugbyarna brukar ha ungefär samma priser. Vill man inte hyra går det också bra att ta med egen cykel på färjan över till Åland.

Vilka stopp man skall göra beror mycket på vad man är intresserad av. Jag rekommenderar gärna en tur ut till någon av öarna i den Åländska skärgården, t.ex. Föglö, samt att besöka Kastelholmsslott och Bomarsunds fästningsruiner som är de populäraste historiska sevärdheterna på Åland. Förslag på cykelrutter hittar du på Ålands Turistförbunds hemsida, länk: http://www.goaland.net/se/article.asp?newsID=26278

Jag är själv uppvuxen på Åland men har tyvärr främst tagit mig runt i bil och vet därför inte riktigt säkert hur lång tid det tar att ta sig runt trampandes på cykel :) Det är ju förstås också väldigt individuellt. Dock blir avstånden på Åland aldrig särskilt långa. Från Mariehamn är det t.ex. 34 km till Eckerö i väster, 40 km till Geta i norr och 34 km till Vårdö.

Jag svarar gärna så gott jag kan om du har fler frågor!

MVH. Pliggen
Diskussionen är stängd för nya svar