Almaty + Bishkek?

25 apr. 2017 12:48
Visningar: 290
Fick av en händelse se att Kazakstan arrangerar Expo 2017 i Astana i sommar och har i samband med detta tagit bort visumkravet för en rad olika länder sen 1 januari 2017, för bl.a. Sverige. Såg även att Finnair flyger direkt från Helsinki till Astana mellan 18 juni och 10 augusti.

Astana verkar vara en fräck stad och om det inte varit för jobb hela sommaren hade jag nog bokat redan igår. Problemet är att det borttagna visumkravet ser ut att vara tidsbegränsat fram till 31 december 2017 enligt http://www.kzembassy.se/index.php/en/last-news/1929-factsheet-on-the-visa-free-regime

Men det verkar finnas betydligt mer att se runt Almaty så jag tänkte kanske planera in en resa dit någon gång i höst, innan Kazakstan ev. börjar kräva visum igen.

Är det någon som varit i Almaty och vet vad man inte får missa? Charyn Canyon? Någon som kanske korsat gränsen till Bishkek, Kirgizistan?
Av Bibby
25 apr. 2017 13:00 (redigerad)
Var i Almaty för ett par år sen men bara i två dagar, fick inte längre visum. Min kompis blev sjuk på planet till Hong Kong så det blev en medicinsk nödlandning där. Jag var med honom mesta tiden så fick bara två timmar att gå till vad jag tror var centrum som såg fint ut, och fint landskap med berg och sånt runt staden. Det jag med säkerhet kan säga är att det var ett synnerligen trevligt folk där, de hjälpte oss mycket på sjukhuset bl.a. Även ute i trafiken så stannade de när man skulle gå över gatan, i motsats till här.
Kan verkligen rekommendera Almaty.
De hade bra sjukvård, de opererade min kompis och han var kvar i två veckor innan han fick åka hem men de här hemma sade att de gjort ett bra jobb där.
7 aug. 2017 20:21
Kan väl passa på att uppdatera tråden med att resa till Almaty är bokad sedan en tid tillbaka och avresedatum blir senare i augusti. Hur det blir med Bishkek återstår att se, men efter att ha luskat runt en del verkar inte gränsövergången vara en omöjlighet.

Några månader försenat, men tack för ditt svar Bibby :)
Av Bibby
7 aug. 2017 20:46
Citerat från Johan_boy:

Några månader försenat, men tack för ditt svar Bibby :)
Tack själv, 99% skiter i all typ av återkoppling, så du är verkligen ett praktexempel, tack ska du ha :D
Av Hawaii
7 aug. 2017 20:54
Jag besökte Astana och Almaty i mitten av juni i år. Mycket intressant. Hör av dig här om du har frågor.
28 aug. 2017 20:58
Kan numera även jag intyga att kazaker faktiskt stannar när man ska gå över gatan! Gränsövergången till Kirgizistan gick alldeles utmärkt och kom fram till Bishkek efter ~8 timmars bussresa. Båda städerna var väl intressanta på sitt sätt, men kan nog med säkerhet säga att jag föredrog Bishkek. Upplevde Almaty som en ganska ödslig stad, var betydligt mycket mer liv och rörelse i Bishkek.

Såhär i efterhand skulle man nog kanske försökt boka en multicity-biljett med Almaty på utresan och Bishkek på hemresan.