Wroclaw – Polens vackraste stad

Nina
Medlem sedan 2015, besökt 24 länder

Foto: Shutterstock
Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Trots att 70 % av staden blev ödelagd under andra världskriget är Wroclaw i dag uppbyggt som en färgklick i västra Polen. Här är 7 anledningar till att besöka Wroclaw i höst.

Polens 4:e största stad är ett livligt kulturcentrum med unik arkitektur som har blivit extra populär i år då staden blivit korad till Europeisk kulturhuvudstad 2016. Vi ger dig 7 goda anledningar till att besöka Wroclaw i höst.

Turbulent och spännande historia

Wroclaw har tidigare tillhört såväl Polen som Tjeckien, Österrike, Ungern och Tyskland. Något som satt sin prägel på staden och gjort den till en stad du inte finner maken till i Europa. Du finner därför mycket spännande och färgrik arkitektur i Wroclaw, bland annat Wrocław Town Hall och husen på marknadsplatsen Rynek i hjärtat av staden. Wroclaws historia kan du lära dig mer om på det barocka historiemuseet Royal Palace, som sägs vara Wroclaws bästa museum. Under din vistelse i Wroclaw bör du också besöka Ostrów Tumski och ön Piasek, ett medeltida bostadsområde som i dag är ett polskt historiskt monument.

Färgsprakande arkitektur

Wroclaw räknas som en av de äldsta och finaste städerna i Polen, och en av anledningarna till det är att den stora äldre delen ligger utspridd över 12 öar i floden Odra, där mer än 100 broar binder ihop staden. Trots stora förluster under krigen, där 70 % av staden blev ödelagd, står Wroclaw i dag starkare och finare än någonsin. Här finns en mycket välbevarad medeltidsby med färgglada byggnader och spännande arkitektur som är värd att ta med kameran för. Hala Ludowa, eller Jahrhunderthalle på tyska, är ett tidigt landmärke i armerad betongarkitektur från tiden då Wroclaw låg under det tyska imperiet. Det blev färdigställt 1913 med tanken att kunna arrangera allt från konserter till opera och sportevent, och bygget gjorde att staden 2006 hamnade på UNESCO:S världsarvlista.

Gamla stan

Wroclaws historiska och kulturella center hittar du i Gamla stan. Här hittar du också stadens vackraste arkitektur, mängder med kaféer, restauranger, butiker, museum och gallerier, för att inte glömma stadens mittpunkt - marknadsplatsen Rynek. Gamla stan ligger till största delen vid flodens södra strand. En del av Gamla stan ligger på en ö mitt i floden och den äldsta delen, Ostrów Tumski eller “katedralens öga”, ligger mittemot floden omgiven av bebyggelse från medeltiden och stadens botaniska park. Besök den gotiska kyrkan St. Elizabeth's Church, som är en av stadens mest berömda landmärken och inte minst ett perfekt utkikstorn. I Gamla stan hittar du också det gamla judekvarteret, för att inte prata om Wroclaws flotta operahus. Konst- och hantverksgallerier hittar du i Jatki arkaden och du kan också utforska det livliga folkvimlet i marknadshallen Hala Targowa. Det gäller också att äta och dricka gott medan du besöker stadens mest charmiga stadsdel och njuta av atmosfären medan du promenerar längst Gamla stans kanaler.

Marknadsplatsen i Rynek

Det du förmodligen oftast ser på bilder från Wroclaw är den färgglada marknadsplatsen Rynek som är Europas näst största medeltidstorg, bara torget i Krakow är större. Det här är en populär mötesplats för invånarna med butiker, kaféer och restauranger. Mitt på torget ligger det berömda gotiska rådhuset från 1200-talet - en av Polens vackraste byggnader. Som om inte det är nog så hittar du även en av stadens äldsta ölstugor i rådhusets källare, kallad Piwnica Swidnica. Smaka på egenproducerad öl, ät god mat och känn stämningen stiga. Precis vid Rydek hittar du också Plac Solny, som betyder “saltmarknad”. Här ligger stadens största blomstermarknad och där du kan köpa blommor 24/7.

Matkultur från flera länder + hett uteliv

På grund av sin tyska historia kan du idag hitta många flotta ölträdgårdar och ölhallar i Wroclaw. Bierhalle Zwizki med sin tyskinspirerande mat är en av dem, här serveras ölen i stora glas av servitriser med färgglada uniformer och djupa urringningar. Du hittar också många goda judiska restauranger i Wroclaw, bland annat Sarah som ligger väster om Gamla stan. Vill du hellre äta mat från Italien, Grekland, Indien och Mexiko finns det gott om det här också. Du kan alltså äta mat från många av världens hörn här i Wroclaw. Vill du utforska det polska köket eller testa en öl- eller vodkasmakning så hittar du många spännande möjligheter för det på Wroclaw Food Tour. Är du sugen på sena kvällar på stan så finns det flera uteställen här, speciellt i området kring marknadsplatsen Rynek. Här stänger de för natten när de sista besökarna drar hemåt. Mycket skoj och sena nätter är vad du har att vänta i den här pulserande staden, som också är hem för över 130 000 livliga studenter.

Hoppa på vintage-spårvagnarna for sightseeing

Det finns 4 gamla vintage-spårvagnar i Wroclaw: “Jaś i Małgosia”, “Juliusz”, “Baba Jaga”, och “Strachotek”, som alla kör fasta router mellan Teatralny Square og Centennial Hall. Det här är ett spännande sätt att se staden på. Den mest kända är kanske vintage-spårvagnen Baba Jaga, som kör runt stadens bästa monument med en guide och även med ett kafé ombord.

Kärleksbron Most Tumski

Precis som Paris, så har Wroclaw sin egen kärleksbro där förälskade par erkänner sin eviga kärlek för varandra genom att fästa hänglås på bron. Nycklarna kastas i älven, och du kan se dem skina i solen under vattenytan. Det är en mysig ritual om du reser hit med din älskling - eller kanske en vän eller familjemedlem, där ni kan erkänna er eviga vänskap tillsammans.

Kulturevent 2016

Wroclaw har i år blivit utnämnt till Europeisk Kulturhuvudstad tillsammans med spanska San Sebastian. Det betyder att staden fylls av festivaler, konserter, utställningar, konferenser och andra kulturevent som kan ge dig en extra speciell upplevelse av den här polska pärlan. Gillar du vacker musik, kolla in programmet till National Forum of Music. Opera, teater, visuell konst, film och musik, litteratur och arkitektur är några av de saker som står på menyn. Här är några av höjdpunkterna i höst/vinter:
2016
- 6 november: En egen filmmusikfestival.
- 13 november: Katie Melua konsert i Hala Orbita.
- 17-27 november: Jazz & Blues-fokus på National Forum of Music.
- 10 december: European Film Awards, som är en av de mest prestigefyllda eventen av sitt slag.
- 17 december: European Capital of Culture Closing Ceremony som uppsummerar och ger ett värdigt slut på året som varit. Hålls i Centennial Hall.
- 19 december: Moskva City Ballet uppträder på Capitol Music Theatre.

Här ska du bo i Wroclaw

Staden är perfekt för en långhelg, och bor du i Gamla stan ligger det mesta inom gångavstånd. Ett hotelltips är Sofitel Wroclaw Old Town, ett delikat 5-stjärnigt hotell mitt i hjärtat av Wroclaw. Här har du gångavstånd till de flesta sevärdheter och restauranger i Gamla stan, och ett rum ligger på runt 700 kr per natt.

Så tar du dig hit och runt Wroclaw

Du kan hitta direktflyg med Wizz Air, annars är det vanligaste att du får en mellanlandning. Själva Wroclaw är en väldigt gång- och cykelvänlig stad, utan backar och med korta avstånd mellan attraktioner i Gamla stan och citykärnan. Du kan också ta dig runt med spårvagn och buss för 3 polska zloty, som är cirka 6 kronor.

I Reseguidens sökmotor hittar du fallt du behöver inför resan till Wroclaw:
- Flygresor till Wroclaw
- Hotell i Wroclaw
- Hyrbil i Wroclaw


Billiga flyg till WroclawHotell i Wroclaw

Wrocław Polen

Populära resor från Göteborg till Wrocław