Rivieralyx i polska Trojmiasto

Camen
Medlem sedan 2010, besökt 18 länder

Foto: camen, medlem sedan 2010
Foto: camen, medlem sedan 2010
Foto: camen, medlem sedan 2010
Foto: camen, medlem sedan 2010
Foto: camen, medlem sedan 2010
Foto: camen, medlem sedan 2010
Mysiga gångstråk, exklusiva smaker, njutfulla spa-upplevelser och service i världsklass. Camilla Peterson alias Camen guidar till prisvärd lyx och minnesvärda guldkorn i Polens trendigt överraskande kuststolthet, Trojmiasto.

Trojmiasto kallas på svenska för Trestaden och i folkmun även för polska Rivieran. Tre sammanflätade grannstäder, Gdynia, Sopot och Gdansk. Längs med norra Polens Östersjökust breder sig denna drygt två mil långa havsnära kuststräcka. Under krigstiden spelade dessa hamnstäder en stor roll då läget vid kustremsan fungerade som ”korridor” över Östersjön. Stora delar blev då sargat, sårat och förstört. Städerna återuppbyggdes på nytt och har idag vuxit tätare samman. En medveten trendriktighet utvecklas konstant vilket märks då utbudet av utbildning, kultur, evenemang, nöje och turism hela tiden ökar. Polen blir snarlikt ett lyxmecka för unnande semesterfirare som vill njuta av hotellservice, spa-liv, god mat och dryck till bra priser. Trojmiasto är Europas heta upcoming-område som definitivt är här för att stanna.

Gdynia
Mest känt för sin tilldragande vackert belägna och stoltserande båthamn. Mäktiga fartyg, segelbåtar och marinmuseum som speglar stadens historia. Promenera mellan hamn och stadskärna, mys på huvudgatan Swietojanska och under sommartid är det ett måste att besöka sandstranden, som ligger mitt i staden.

Sopot
Med den magnifika finkorniga sandstranden, paradgatan Monte Cassino fylld av uteserveringar, restauranger, barer och klubbar i samspel med den långa världsberömda träpiren skapas en pulserande sommarstad som får den polska Östersjökusten att koka under högsäsong. Hett, ungt, trendigt och Rivieralikt men ändå mysigt familjevänligt.

Gdansk
Charmerande byggnader, promenadgator, glasscaféer och historik. Upptäck gammaldags stadsromantik, där strosandet och lugnet tar vid. Gå längs storgatan Dluga med caféer och restauranger, fortsätt mot Gyllene Porten och vidare mot Saluhallen. Mariackagatan som pryds av bärnstensbutiker och den magnifika Mariakyrkan. Mastkranen Zuraw i Gamla hamnen, bevarade krigsruiner och spännande piratskepp. Gdansk är en sann stad att förälska sig i.

Fem gyllene tips i Trojmiasto


Brovarnia restaurang & minibryggeri
En given höjdpunkt för alla mat- och ölfantaster. Vackert beläget intill hamnkanten i Hotel Gdansks historiska lokaler med 300 år gamla anor i byggstommen. Stor mysig restaurang som på ett personligt vis andas enkel exklusivitet. Robusta klassiska trämöbler och trendiga inredningsdetaljer. Service i världsklass, spännande matupplägg och kreativt himmelska smakupplevelser. Inne i själva restaurangen ligger även Brovarnias alldeles egna minibryggeri, utsett till ett av Polens bästa och belönat med flertal priser. Tre sorters öl som var och ett tar fyra veckor per omgång att tillverka. Ett ljust vete-öl, ett mörkt lager samt ett mellanljust lager. Alla tre måste provas! Personalen svarar gärna på frågor samt ger en privat rundtur i bryggeriet om det finns tid och möjlighet. Glöm inte köpa ett par flaskor av det goda lokala ölet att ta med hem.

Träpiren Molo, Sopot Marina
Den sägs vara Europas längsta promenadstråk över vatten på träbeklätt underlag. 500 meter närmare mötet av himmel och hav, betrakta den polska havshorisontens skådespel i skenet av solnedgången, en oförglömlig kväll utlovas. Träpiren Molo vid sandstranden och marinan i Sopot är en riktig turistmagnet, men ack en så vacker sådan. Det är ett måste att gå hela vägen ut där både stora och små båtar lägger till på rad. På piren finns även en mycket fin restaurang för den som har förkärlek för havets läckerheter i kombination med direkt närhet till havet.

Czerwone Drwi ”Den röda dörren”
För den som vill smaka på det äkta polska köket i genuin och gammaldags inredd miljö. En liten men otroligt trivsam restaurang med varm atmosfär på Dlugas granngata, Piwna street. I vardagsrumskänsla välkomnas gästerna av charmerande servitörer med glimten i ögat. Snabba, observanta och uppmärksamma. Här får man det lilla extra. På menyn presenteras ett stort urval av polska pirogi, en av Polens stora nationalrätter. Små piroger gjorda på en slags pastadeg med olika fyllningar av kött, ost och grönsaker. Väldigt gott! Här finns även soppor, grytor, lamm- och kalvrätter. Magi skapas när middagen låter sig avslutas med jordgubbar i varm Sauvignonsås toppad med maräng. Boka gärna bord i förväg då restaurangen är liten och mycket populär.

Galeria Baltycka
I utkanten av Gdansk i shoppingdistriktet Wrzeszcz ligger Trestadens och området Pommerns absolut största köpcentrum. Med fyra våningar och över 200 butiker går det att shoppa loss i timtal. Här finns märkeskläder till lägre priser samt populära butiker som Zara, H&M, Newyorker och Reserved, bara för att nämna några. Här finns inte bara kläder utan även inredning, smycken, skor, sportartiklar och mycket mer. Enklast är att ta sig hit med taxi som är väldigt billigt i Polen.

Luxuös hotellkomfort

Trojmiasto präglas starkt av hög servicekänsla när det kommer till hotellboende. Vare sig det gäller mottagande, frågor, städning eller mat. Personalen gör sitt yttersta för att tillgodose sina gästers vistelse samt önskemål.

Hotel Gdansk
I en över 300 år gammal bevarad byggnad har detta hotell tagit form och satt sin personliga prägel. Trivsam, mysig och angenäm inredning där man försökt värna om delar från förr, träbalkar i taket talar för det unika av 1700-talet som lever kvar i byggnaden. Härligt stora sängar med kvalitetslakan, fri internetuppkoppling och fantastisk utsikt över gamla hamnen och mastkranen. Hotellet har även eget spa samt en andra avdelning med yacht-tema, denna för alla seglarälskande vänner.

Sheraton Sopot Hotel
Med direkt placering på den praktfulla sandstranden i Sopot är läget helt oslagbart. Inrett i genomgående stilren exklusivitet så även på rummet. All personal pratar engelska flytande, förklarar gärna och visar runt då hotellet är väldigt stort. En trevlig piccolo tar upp väskorna till rummet, väl värd sin dricks. Härlig spa-avdelning med pool, bastu och gym. På rummet väntar morgonrock och sköna tofflor för den som vill känna spa-lyx under vistelsen. Frukostbuffén har allt, här utelämnas inget, som extra service kan du fylla i exakt vad du vill ha till frukost, hänga lappen på din dörr och ett dukat bord står färdigt för dig, den tid som du önskar.

Ta dig runt i Trojmiasto

Lätt att ta sig runt i Trestaden om man har med sig egen bil. Morgon- samt eftermiddagstrafiken är dock ruggig så försök undvik att sitta i bilen under dessa tidpunkter. Annars fungerar det lika bra att ta sig runt med taxi, taxi är billigt i Polen och det går att åka långt för liten peng. Finns även buss och spårvagn.

Ta dig hit

Det smidigaste och mest bekväma sättet att resa till Trojmiasto är med Stena Lines färjor som trafikeras mellan Karlskrona och Gdynia. Med eller utan egen bil. Tåg- och bussförbindelser går från hela landet till Karlskrona centrum. Härifrån tar det runt 15 minuter med taxi ut till färjan. Väl på båten finns möjlighet att äta sig mätt, antingen i buffén eller i middagsrestaurangen. På båten finns spa med hot wells, bastu, äventyrsduschar och behandlingar. Somna sedan gott i hytten och hinn med en god frukost innan ankomst. Semestern börjar redan här.


Flygpriser PolenBra hotell i Polen

Polen

Blomstrande fägring vid slottet!
1 / 5
Torg i gamla stan
2 / 5
På toppen av Kasporowy Wierch, 1987 m.
3 / 5