Sydafrika – vildmarkslyx när den är som bäst

Roy
Medlem sedan 2004, besökt 68 länder

Bild: Kwandwe Private Game Reserve
Foto: afrikajohan, medlem sedan 2006
Foto: travelgirl78, medlem sedan 2007
Foto: mbild, medlem sedan 2006
Foto: mius, medlem sedan 2006
Till Sydafrika reser man för mångfalden och möjligheterna. Landet är en idealdestination för den aktive resenären och ett resmål som tillfredställer nästan alla intressen.

Sydafrika erbjuder verkligen något för alla: för golfspelaren finns ett stort utbud av fantastiska banor, för vinälskaren ett myller av vingårdar att besöka och äventyrsfanatikern får mer än sitt lystmäte. Naturälskaren riskerar till och med att gå in i väggen på grund av alla valmöjligheter!

Vackert i Kapstaden

Kapstaden räknas av de flesta som en av världens vackraste städer. Inramningen av havet och Taffelbergets fond ger staden en speciell karaktär och känsla. Här finns ett otal läckra restauranger, butiker och nöjesställen, så det finns alla anledning att spendera lite tid här.

Främsta dragplåstret för besökaren är nog Victoria & Albert Waterfront, hamnområdet där du hittar det mesta inom bekvämt, bilfritt gångavstånd. Kirstenbosch Gardens är ett annat stort besöksmål. Den botaniska trädgården som klättrar längs sidan av Taffelberget räknas som en av världens främsta.

Ta en hyrbil en dag och kör den vackra kustvägen söderöver mot Godahoppsudden och besök strandorterna Camps Bay, Hout Bay och Simon´s Town, missa inte den unika pingvinkolonin strax intill. Kapudden och fyren är en naturlig vändpunkt för turen och det finns många ställen att njuta av en lunch.

Hajdyk för den djärve

Är du intresserad av den mytomspunna vita hajen, så har du chans att se en på nära håll när du besöker sälkolonin på en båttur från hamnen i Hout Bay.

De djärva ger sig gärna ut på så kallad cage diving för att se den vita hajen under vatten på armlängds avstånd i Gaans Baai öster om Kapstaden. Jag har dock flegmatiskt nöjt mig med att studera de lokala fiskarna på tallriken på någon av de fina fiskrestaurangerna eller, om jag känt mig riktigt på hugget, på det stora akvariet vid Waterfront.

Upptäck vinområdet

Vinområdet ligger strax nordost om Kapstaden och de mest kända orterna är Stellenbosch, Paarl och det lilla vackra Franschoek. Jag rekommenderar dig att bo på någon eller några av de idylliska guest houses som finns i området och låta värdarna peka ut de bästa sevärdheterna i området. Landskapet påminner om det bästa av Provence, Kalifornien och Toscana och lämpar sig utmärkt för sköna bilturer.

Garden Route

Kuststräckan mellan Mossel Bay och Jeffrey´s Bay öst om Kapstaden kallas för Garden Route. Vacker och dramatisk natur, små kustorter och en hel del sevärdheter gör det enkelt att fördriva sköna dagar här. Besök grottorna Cango Caves, strutsfarmer, semesterorter som Knysna och Plettenberg Bay. Är du golfintresserad har du ett flertal riktigt fina banor här. Du hittar även safarimöjligheter här, exempelvis på unika Kwandwe Private Game Reserve. Ta allra minst 5 dagar på dig och lämna bilen i exempelvis Port Elisabeth om du kör österut.

Spännande safari

Det är området i norra delen av landet, främst runt den berömda Krüger National Park som speglar vildmarkens Afrika. Här hittar du även de privata och ofta mer exklusiva så kallade game lodgerna som Leopard Hills, Singita, Ngala och Kirkman´s. Safariturer med egen naturguide i öppen landrover och närkontakt med ”The Big Five” kombineras med sköna måltider i designad vildmarksmiljö till en upplevelse som går utanpå det mesta. Det är inte billigt, men det är enligt min mening värt varenda krona att bo i alla fall två nätter på en lodge som dessa.

För dig som gillar att klara dig på egen hand, så kan du med egen bil uppleva Krügerparken och bo i nationalparkens camper för en mycket rimlig summa. Det finns även bra hotell strax utanför parken för dig som uppskattar lite mer civiliserade omgivningar att sova i.

Ett annat bra sätt att till en bra budget uppleva de intressantaste delarna av Afrikas natur är att resa med en äventyrsresearrangör. Små grupper, eget safarifordon och camping i vildmarken under trygg ledning är ett koncept som tilltalar många.


Tips!

Landet är mycket stort så räkna med att du behöver minst 10 dagar på dig för att hinna uppleva lite av det bästa. Försök inte täcka in allting om du inte har väldigt gott om tid på dig.
Boka gärna flyg, hotell och safariturer hos en specialiserad arrangör och rådgör med dem om planeringen av resan, så blir resultatet ofta mycket bra, speciellt om du reser under högsäsong.
Jul och nyår är absoluta högsäsongen i Sydafrika eftersom det då är högsommar. Flygbiljetterna ligger då betydligt högre i pris, men det går utmärkt att resa hit mellan oktober och april.
Prisnivån mycket behaglig i landet, även för oss svenskar. Du får mycket för pengarna, hotell, butiker och restauranger håller dessutom generellt mycket hög kvalitet.

Här hittar du allt om resor till Sydafrika: Resmålssida Sydafrika


Sponsrade erbjudanden:


Hitta flyg till Sydafrika

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=41cff27f28b7ee6421b6889741afd86c&site=reseguiden&javascript=1“”]



Några användbara länkar:
& Beyond
San Parks
South African Tourism
Seasons in Africa
Drifters