Sol, bad & shopping i Los Angeles

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: bitra, medlem sedan 2006
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Det finns många åsikter om denna omtalade stad på den amerikanska västkusten. Oavsett om du gillar staden eller inte så är det omöjligt att låta bli att dra på smilbanden åt de annorlunda figurerna i Venice Beach eller att häpna över alla Barbiedockor som strosar omkring på Rodeo Drive.

Hemligheten för att man som turist ska tycka om Los Angeles är att antingen känna någon som kan visa dig runt i staden, eller att vara påläst och på så sätt ha koll på vad man vill se och hur man tar sig dit. Eftersom staden är i stort sett lika stor som Småland till ytan är bra planering A och O. Här guidar vi dig till roliga sevärdheter, grym shopping och de bästa stränderna i staden där drömmar går i uppfyllelse – Los Angeles.

Några av Kaliforniens bästa stränder

Sandstränderna avlöser varandra och det är sällan man behöver trängas för att sola och bada. De mest kända stränderna är Malibu, Santa Monica och Venice Beach, och nog för att de är bra, men för ännu bättre stränder och mindre hysteri bege dig till Manhattan Beach, Redondo Beach eller Hermosa Beach. Här möts du av underbar sand, vackra hus och riktigt mysiga små strandorter. Om du beger dig ännu längre söderut i Los Angeles County finns även fina stränder i Long Beach och Huntington Beach. Den sistnämna är ofta hem för världskända surftävlingar och är en otroligt härlig stadsdel att njuta av det avslappnade och lugnare livet och där i stort sett alla går omkring med en surfbräda under armen.

Shop til you drop

I den här staden kan det gå snabbt att tömma kreditkorten. Vart man än går finns det bra och rolig shopping. Vill du lyxa till det är Rodeo Drive eller köpcentret Beverly Center platser du måste besöka. Här finns gott om affärer som Gucci, Fendi, Prada och Versace med flera. Oavsett om du tänkt handla eller inte är det en upplevelse att promenera runt eller att äta en god lunch och samtidigt spana efter kändisar. Andra populära platser att shoppa på, med lite mer humana priser, är till exempel Third Street Promenade i Santa Monica, LA Fashion District, Little Tokyo District, Venice Beach Boardwalk och köpcentret Santa Monica Place. Här finner du de vanliga kedjorna som till exempel Urban Outfitters, Victoria´s Secret, Abercrombie & Fitch och Sephora. De bästa fynden gör du på de så kallade factory outletsen som finns i staden – Citadel Outlets eller Nordstrom Rack. Här kan du handla märkeskläder för i bästa fall mindre än halva priset.

Roliga saker att göra

I Los Angeles finns något för alla, oavsett om du vill köpa en så kallad “star map” och åka och leta efter kändisars hus eller om du vill åka hisnande bergochdalbanor. Universal Studios är ett roligt stopp som sent kommer glömmas, här får man bland annat se hur och vart Hollywoodfilmerna spelas in. Magic Mountain och Los Angeles Zoo är också populära, både för stora och små.Beger du till till området söder om Los Angeles County, till Orange County, finns parker som Disneyland och Knott´s Berry Farm som lockar stor publik. Självklart får man inte missa att fota “The walk of fame”, Hollywoodskylten eller handavtrycken utanför “Mann´s Chinese Theatre”, men när du tröttnat på att trängas bland alla andra turister kan det vara skönt att bege sig en bit därifrån och till exempel besöka den mysiga hamnen i Long Beach, även kallad Shoreline Village. Här kan man även ta sig en titt på det vackra och anrika fartyget Queen Mary som idag är ett hotell.

Ett annorlunda Los Angeles

För dig som inte är intresserad av stora nöjesparker eller att sola och bada finns det flera roliga alternativ. Bege dig till Melrose Avenue och handla minst sagt annorlunda kläder och skor i någon av de udda butikerna. Här finns även ett flertal intressanta second hand-butiker, där Melrose Trading Post är den mest kända. I Melrose blir du dessutom nästan alltid erbjuden att vara med i någon av alla tv-shower som sänds från Los Angeles. Har du riktig tur kan du få vara med i en film, du får oftast inget betalt, men du kan i alla fall säga att du är med i en Hollywoodrulle. Bor du i lägenhet eller hos vänner och vill laga god mat finns det gott om så kallade farmers markets där du kan köpa bland annat nybakt bröd, färsk frukt och fantastiskt goda skaldjur. Den mest kända är den som heter Original Farmers market, som ligger mellan Hollywood och West L.A. De har öppet dagligen.

Gratisaktiviteter att roa sig med

Bege dig till Santa Monica Pier, Third Street Promenade och Venice Beach där du kan spendera hela dagen med fönstershopping, människospaning eller att sola och bada. Att äta är aldrig gratis men på ett så kallat “food court” nära Arizona Street finns massor av mat att välja på för en billig peng. Besök Venice Beach, helst på en lördag, och slå dig ner på en läktare och spana på alla som dansar på roller blades, spelar basket eller tränar på utomhusgymmet “Muscle Beach”. Stannar du till efter solnedgången får du se ännu fler intressanta figurer. Besök konstmuséet The Getty som har gratis inträde eller rör på fläsket i någon av de fina vandringslederna som finns i Griffith Park. Avsluta gärna promenaden med en mysig picknick där du samtidigt kan spana efter kändisar.

Så tar du dig hit och runt

För att få ut så mycket som möjligt av din tid i staden är en hyrbil nästan ett måste. Du kan självklart också ta dig runt med taxi, limousin eller buss och tunnelbana. De två sistnämna är inte att rekommendera då det oftast inte är så säkert och utbrett som hemma. Till Los Angeles flyger de flesta stora flygbolagen från bland annat Stockholm och Göteborg. Minst en mellanlandning är nödvändig och restiden varierar men ligger oftast på runt 14 timmar inklusive mellanlandning.


PSST!

– Los Angeles är en perfekt början och slut på en roadtrip med stopp i till exempel San Francisco, Yosemite Nationalpark, Las Vegas och San Diego.
– Att köra Highway 1 eller Pacific Coast Highway upp till San Francisco, eller i alla fall en bit på vägen, är nästan ett måste. Det här är en av världens vackraste vägsträckor.
– För att äta och festa på de mest hippa platserna håll dig uppdaterad och kolla diverse hemsidor innan ni reser. Vilket ställe som är coolt och inne ändras snabbt. Kom ihåg att du måste vara 21 år gammal för att få festa loss på nattklubbarna.
– Du bör skaffa internationellt körkort om du tänkt hyra bil, detta ansöker du om hos motormännens riksförbund, och det kan vara bra att ha ett kreditkort, alternativt ett välfyllt konto, då biluthyrarna oftast spärrar en säkerhetssumma.
– Hollywood må vara lyxigt och häftigt, men detta gäller bara en viss del. De flesta billiga hotell och motell man kan hitta ligger i de sämre delarna och där bör man inte bo. Bo hellre i Santa Monica, Venice Beach, Downtown, Beverly Hills eller nära Universal Studios om du tänkt besöka det.

Klicka här för att hitta billiga och bra hyrbilar.

Här kan du söka efter hotell i Los Angeles.


Flyg till Los AngelesPopulära hotell i Los Angeles

Los Angeles Kalifornien, USA

Nästan som på TV
1 / 33
Hollywood Boulevard
2 / 33
sunset at venice beach
5 / 33
Ingrid Bergman, Walk of Fame
6 / 33
Amerikansk frulle, we like!
7 / 33
Drive In Cocktail
8 / 33
Baywatch x 3
11 / 33
Hollywood Boulevard
13 / 33
I go nuts over the sunset
15 / 33
L.A. downtown.
16 / 33
Surfare i solnedgången
18 / 33
Utsikt från Santa Monica Pier
20 / 33
Sunset Boulevard, Beverly Hills.
21 / 33
Downtown Los Angeles
22 / 33
Utsikt från The Getty över LA
23 / 33
Till och med på kvällen är det bilar överallt!
25 / 33
Santa Monica Sunset
26 / 33
Möte i Hollywood
27 / 33
Snart är vi där!
30 / 33
The Getty Museum
31 / 33
by David Thornell http://www.davidthornell.com
32 / 33
Venice Beach efter solnedgång
33 / 33