Nybörjarguide till Lissabon

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Charmiga Lissabon är en riktig weekendpärla som väntar på att bli upptäckt. Vi ger dig en nybörjarguide till Portugals huvudstad.

Lissabon är byggd på sju kullar och kallas ibland “The City of Seven Hills” just på grund av detta. Portugals huvudstad andas romantik och svunna tider och har länge varit populär bland författare och konstnärer. Men Lissabon är ändå en modern stad, med ett spännande nattliv och bra shopping.

Att se och göra

Det finns mycket att hitta på i Lissabon. Börja gärna med att ta spårvagn nummer 28 upp till den gamla fästningen Castelo de Sao Jorge där du har fin utsikt. I den närbelägna medeltida stadsdelen Alfama kan du vandra i de trånga gränderna. I kontrast till den gamla arkitekturen kan den intresserade besöka området där världsutställningen höll till 1998. Området vid floden går under namnet Parque das Nações och här finns förutom cool arkitektur också shopping och nöjen. Passa också på att besöka stadsdelen Belém som är Portugals historiska centrum, med bland annat Torre de Belém och det världsarvsmärkta klostret Mosteiro dos Jerónimos.

Shoppa i Lissabon

Några typiska proukter att köpa med sig hem är portvin och vackra kakelplattor. Det sistnämnda kan bli en kul och minnesvärd souvenir som kan pryda kök eller badrum för dig som är i renoverartagen. Om du är på jakt efter loppisfynd är marknaden Feira da Ladra, “tjuvarnas marknad” i stadsdelen São Vicente de Fora nära Alfama ett tips. Trots att namnet för tankarna till någonting kriminellt är marknadsstånden självklart helt lagliga och säljer lite av varje. I området Baixa hittar du traditionella butiker och längs paradgatan Avenida da Liberdade ligger de stora internationella modehusen. På Rua Augusta kan du hitta klädbutiker som Zara och Mango. I nöjesområdet Bairro Alto ligger många småbutiker som bland annat fokuserar på secondhand, inredningsdesign och musik.

Restauranger och nöjen

I det eleganta omådet Chiado blandas gammalt och nytt. Här ligger moderna designboutiquer sida vid sida med gamla bokaffärer och kaféer. Ett mycket välkänt kafé på den shoppingtäta gatan Rua Garrett är Café A Brasileira. Hit brukade poeten Fernando Pessoa gå och än idag tar besökare foton med honom där han sitter i form av en bronsstaty utanför sitt gamla favoritställe. Bairro Alto är stadens kanske hetaste nöjesdistrikt och här finns gott om bohemiska barer och klubbar. Nattlivet är livligt och spännande, men kommer inte igång förrän sent på kvällen. På restaurang är det vanligt att bli serverad fisk och skaldjur, så du som älskar havets läckerheter kommer inte att bli besviken. En del restauranger är stängda på söndagar, så dubbelkolla innan om det är något speciellt ställe du vill besöka.

Dagsutflykter och strandliv

Nog för att det finns nog att se och göra i Lissabon, men det finns också många trevliga utflyktsmål i närheten. Den världsarvsmärkta staden Sintra 2,5 mil nordväst om Lissabon är ett vackert måste för en utflykt, även om du bara är här över helgen. Där ligger det sagolika Palácio Nacional de Sintra som du inte får missa. Om du är sugen på bad sätter du kurs mot kustorter som Cascais och Estoril – du når dem på bara en kvart med pendeltåg. Den sistnämnda är lite mer elegant, med kasinon och lyxiga restauranger, medan Cascais har en mysigare känsla. Båda orterna är populära bland Lissabonborna själva på sommaren. Området kring Lissabon har även gott om goflbanor, så den som är golftokig har också kommit helt rätt.

Så tar du dig hit

Flygplatsen ligger drygt en halvmil utanför Lissabon och det tar ungefär 30 minuter med buss. I staden tar du dig lätt runt med taxi, spårvagn, bergbana och buss och till badorterna tar du pendeltåget. Charterbolag som Airtours, Solresor och Ving har paketresor hit, men du reser med reguljärflyg. Flygbolag som du kan resa med från Sverige är bland annat SAS, Tap Air Portugal, Lufthansa, KLM och Swiss Airlines.

I Reseguidens jämförelsetjänst kan du hitta din resa till Lissabon:
- Alla charter/paketresor till Lissabon
- Alla charter/paketresor till Portugal
- Alla hotell i Lissabon
- Alla erbjudanden till Portugal


Flyg till Lissabon

Hitta hotell i Lissabon

Om Lissabon Portugal

Portugals huvudstad Lissabon är en pittoresk hamnstad med de centrala delarna vilandes på sju kullar. Här finns ett spännande kulturliv, labyrintlika gränder, shopping och gamla spårvagnar. Det är nära till badorterna Estoril och Cascais.
Historia
Arkitektur
Weekend
Storstad
Nattliv
20°
Klimat i september
Elevador de Gilda
1 / 36
Mosteiro dos Jerónimos
3 / 36
Utsikt över Lissabon
4 / 36
Rundtur i Lissabon
5 / 36
Utsikt över hamnen i Lissabon
7 / 36
Sjöfararmonumentet
8 / 36
Borggården Castelo São Jorge
11 / 36
Utsikt över Baixa från Castelo São Jorge
12 / 36
Costa de Caparica
13 / 36
Lissabonsk Patina
15 / 36
Utsikt över Baixa från Castelo São Jorge
16 / 36
Utsikt från Sao Jorge
18 / 36
Discoveries Monument
19 / 36
Mosteiro Dos Jerónimos
21 / 36
Lissabons sluttningar
22 / 36
Fästning från 1200 talet
23 / 36
Elevador de Santo Justa.
24 / 36
Igreja de Sao Vicente de Fora
25 / 36
Estrela basilikan, Lissabon
28 / 36
Små gränder i lissabon
29 / 36
Parc Eduardo VII
30 / 36
Praca de Comércio
33 / 36
Castelo São Jorge
34 / 36
Utsikt över Lissabon
35 / 36