Lissabon – 4 måsten

Lillindgren
Medlem sedan 2014

Foto: lillindgren, medlem sedan 2014
Foto: lillindgren, medlem sedan 2014
Foto: lillindgren, medlem sedan 2014
Foto: lillindgren, medlem sedan 2014
Foto: lillindgren, medlem sedan 2014
Foto: lillindgren, medlem sedan 2014
I somras spenderade vår medlem Linnéa, alias "Lillindgren" fyra veckor i Lissabon, då hon hann lära känna den portugisiska huvudstaden riktigt ordentligt. Hon beskriver det som en cocktail av historia, uteliv, strand, romantik och god mat, här är hennes bästa tips.

Lissabon, denna för svenskar rätt oupptäckta stad kan liknas vid en lite mer sansad lillebror till Barcelona. Här trivs jag eftersom jag gillar kontraster – staden utgör en välblandad cocktail av historia, uteliv, strand, romantik och god mat. Här möts modernitet och gamla anor. Portugiserna är mycket bra på engelska och nästan varenda litet café erbjuder gratis wifi vilket gör det lätt att ta sig fram i staden. Men det faktum att Lissabon är Västeuropas äldsta stad ger dess atmosfär en antik mystik. Här följer mina bästa tips:

Stränder

Har du en hel dag att spendera i solen är den gamla fiskebyn Cascais ett måste – här mixas oset av nyfångad stekt fisk med bruset från havet. Stranden sägs vara en av regionens vackraste. Den ligger 40 minuter med pendeltåg från Lissabons centralstation Cais do Sodré och kostar runt sex Euro tur/retur. Har du mindre tid funkar några av de mer närliggande stränderna – Santa Amaro för den som föredrar en familjär känsla och Carcavelos för de partysugna, där strandbarerna avlöser varandra och vattensporter utövas flitigt.

Bairro Alto

Tar din kväll avstamp här – i ett av Europas bartätaste kvarter – kan den bara inte misslyckas. Du blir serverad caipirinhas i halvlitersformat för ynka fem Euro som helst dricks ute på gatan bland turister såväl som lokala gatumusiker och studenter. Behövs en paus från de starka drinkarna och gatuvimlet kan du slinka in på en av de små jazzklubbarna som erbjuder lokal livemusik varje kväll.

Utsikter

Lissabon är känd som ”de sju kullarnas stad” vilket har resulterat i att det kryllar av vackra utsiktsplatser. Från dessa kan du betrakta staden, havet och jesusstatyn och de utgör utmärkta platser för att vila fötterna, ta en fika eller spela valfritt instrument. Mirador de Santa Catarina är min favorit och den ligger i närheten av stadens mest centrala torg Praça Luís de Camoes. En annan – Miradouro de Sao Pedro de Alcantara – finns längs med kvarteret Bairro Alto och därifrån bjuds även en magnifik vy över Lissabons medeltida slott. De sju kullarna gör staden otroligt backig och en oplanerad dag på stan kan lätt förvandlas till ett mindre träningspass. Ta med goda promenadskor och en bra karta om du vill ha kvar energi till att dansa natten lång.

Takterasser

Lissabon kvalar säkert in på topplistan över städer som utnyttjar sina många vackra tak och fyller dem med törstiga besökare. Favoriten är The Park – stadens förmodligen hemligaste bar. Den är byggd på toppen av ett parkeringshus och du tar dig in via själva parkeringen. Ingången är omöjlig att hitta om du inte vet om den men väl uppe möter du en magisk utsikt och en trendig atmosfär. Andra takpärlor är bohem-inspirerade Lost In, som ligger i det populära området Principe Réal samt Sky Bar som hittas längst upp i det glamourösa Tivoli Hotel, mitt på den flådiga paradgatan Avenida de Liberdade.

Så tar du dig hit

Det är relativt svårt att ta sig till Lissabon från Sverige då verkar som om det endast är ett flygbolag, TAP Portugal, som flyger direkt. Så boka i tid för att undvika höga priser! När du väl är framme är det lättare. Lissabons flygplats ligger inne i stan och det går tunnelbana dit. Så för budgetresenären – ta tunnelbanan till ditt hotell, det tar cirka 30 minuter in till city center och kostar 1,4 Euro. Tunnelbanan är dessutom mycket modern och har gratis wifi på stationerna – så passa på att lägga upp första rese-selfien medan du väntar! Annars är taxi i Portugal billigt och du borde kunna ta dig från flygplatsen till centrum för max 200 kronor.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du fler resor:

- Flyg till Lissabon
- Hotell i Lissabon
- Weekend i Lissabon


Flyg till LissabonPrisvärda hotell i Lissabon

Om Lissabon Portugal

Portugals huvudstad Lissabon är en pittoresk hamnstad med de centrala delarna vilandes på sju kullar. Här finns ett spännande kulturliv, labyrintlika gränder, shopping och gamla spårvagnar. Det är nära till badorterna Estoril och Cascais.
Historia
Arkitektur
Weekend
Storstad
Nattliv
20°
Klimat i september
Elevador de Gilda
1 / 36
Mosteiro dos Jerónimos
3 / 36
Utsikt över Lissabon
4 / 36
Rundtur i Lissabon
5 / 36
Utsikt över hamnen i Lissabon
7 / 36
Sjöfararmonumentet
8 / 36
Borggården Castelo São Jorge
11 / 36
Utsikt över Baixa från Castelo São Jorge
12 / 36
Costa de Caparica
13 / 36
Lissabonsk Patina
15 / 36
Utsikt över Baixa från Castelo São Jorge
16 / 36
Utsikt från Sao Jorge
18 / 36
Discoveries Monument
19 / 36
Mosteiro Dos Jerónimos
21 / 36
Lissabons sluttningar
22 / 36
Fästning från 1200 talet
23 / 36
Elevador de Santo Justa.
24 / 36
Igreja de Sao Vicente de Fora
25 / 36
Estrela basilikan, Lissabon
28 / 36
Små gränder i lissabon
29 / 36
Parc Eduardo VII
30 / 36
Praca de Comércio
33 / 36
Castelo São Jorge
34 / 36
Utsikt över Lissabon
35 / 36