Menorca – långt från massturismen

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Menorca är en frodig grön ö med begränsad turism och lokal charm. Här guidar vi till en lugn semester på en spansk badpärla.

Menorca har vacker natur, massor av fina stränder och mysiga byar. Till skillnad från sina grannar Mallorca och Ibiza har Menorca medvetet undvikit massturism. Det byggs få nya hotell eftersom ön är ett naturreservat och det finns restriktioner för hur mycket turismen får expandera. I de populäraste orterna runt huvudstaden Mahón och hamnstaden Cituadela dominerar fortfarande det lokala vardagslivet. Det gör att Menorca är perfekt för dig som vill ha en genuinare chartersemester. Det passar både för barnfamiljen och för paret, men kanske inte för det partysugna kompisgänget, då det knappt finns något nattliv att prata om. Sommarsäsongen här varar mellan maj till september med behagliga temperaturer i luften och vattnet. I juli månad är det runt 28 grader i skugga och 24 grader i vattnet.

Här bor du

Det finns flera mysiga små badorter på Menorca. Det finns både vanliga hotell, lägenheter och all-inclusive att välja mellan på de flesta orter. Arenal d'en Castell ligger på norra delen av ön och passar bra för barnfamiljer. Här finns några få hotell och sommarvillor samt en vacker strand. Cala Galdana är en liten vik på sydöstra delen av ön som passar både par och barnfamiljer. Här finns en vacker sandstrand, Santa Galdana och små trevliga restauranger. Cala'n Bosch är en av de största turistorterna på ö med hotell, restauranger, barer och butiker. Det finns långgrunda stränder som passar barnfamiljer. Ett annat alternativ är att bo i Ciutadella, som är öns tidigare huvudstad med en gammal stadskärna med trånga gränder och en trevlig hamn med många restauranger. Nära centrum ligger en liten havsvik, kantad av pinjeträd. Punta Prima ligger på öns sydostspets. Mitt i byn ligger en sandstrand med fin, vit sand. Det finns en vacker strandpromenad och överallt är det en fantastisk utsikt. Fornells är en vacker naturhamn som ligger i norr och är framför allt ett utflyktsmål för många som åker till Menorca. Men det går också utmärkt att bo här. Utanför hamnen det ofta vindsurfare och seglare som kommer för vinden. Cala Santandria har en fin liten strand och orten ligger bara två kilometer från Ciutadella.

Stränder och badvikar

Du som gillar att bada har kommit helt rätt. Menorca har 120 små badvikar med fina sandstränder och klart vatten som passar fint för simturer och snorkling. Det finns flera fina stränder som är lite större också. Den längsta stranden heter Platja Son Bou och ligger nära byn Alaior. Byn brukar jämföras med Mallorcas Alcúdia, men har en finare strand! På norra sidan ligger Platja Tortuga, även kallad för turkosstranden. Den ligger på udden Cap de Favoritx i en dramtisk omgivning med vacker natur. Enda sättet att ta sig hit är att gå, men det är värt besväret. Missa heller inte den lilla speciella stranden Cala en Turqueta som ligger på sydkusten. Här finns flera små vikar och sandstränder att välja mellan, vattnet är kristallklart och skiftar mellan turkost och smaragdgrönt.

Hyr bil och upptäck ön

Det är perfekt läge att hyra bil på Menorca och upptäcka ön på egen hand, ett måste om du vill hitta till undangömda badvikar! Om du inte bor i Fornells, så missa inte en besök i den här lilla naturhamnen. Det är en charmig fiskeby där du minglar med lokalbefolkningen och äter den menorkinska hummersoppan, ”Caldereta de Langosta” på någon av restaurangerna längs kajen. Ciutadella är den tidigare huvudstaden med ett charmigt Gamla Stan, och huvudstaden Mahón har ett vackert läge med den näst största djupvattenshamnen i världen (Pearl Harbour på första plats). Du kan även köra uppför öns högsta berg, El Toro, 357 meter över havet för att uppleva en fantastisk utsikt.

Aktiviteter och utflykter

När rastlösheten slår till så finns det massor av aktiviteter på ön. Det finns vattensporter som dykning, segling och vindsurfning. Du kan också rida, klättra, köra mountainbike, paddla havskajak eller åka på fågelskådning. Dykningen är bra då det är god sikt. Den stora dyksevärdheten är de tusentals grottor som finns norr och söder om ön.

Hummergryta och ost

Hummergrytan Caldarete de Langosta är en god och kryddig rätt med ett hemligt recept som ingen vill avslöja. Andra godsaker på ön är ost. Den mest kända sorten heter Formatge de Mao. Osten på ön är världskänd och det sägs att sältan och doften sammanfattar Menorcas själ. En anledning till den goda smaken ska vara att korna får ha det bra och beta naturligt, utan påverkan kemikalier och bekämpningsmedel. Det finns också en kryddig korv, "Sobrasada Menorquina, som är ljust röd i färgen och som får sin färg från paprika. Du kan också prova det lokala ginet, Gin Xoriguer, vid bränneriet nere i Mahóns hamn. Det är gratis att smaka och du dricker den antingen i ett snapsglas, eller som en whiskey med lite citron.

Så tar du dig hit

Det går charter till flera orter på Menorca med flera av de stora charterbolagen. Flygtiden är 3 timmar och 40 minuter från Stockholm, Arlanda. Transfer varierar, men tar ofta runt 40 minuter från flygplatsen. Om du flyger reguljärt så kan du flyga från Stockholm eller Köpenhamn till Ciutadella. Om du kombinerar vistelsen med några dagar på grannön Mallorca, så tar du dig mellan öarna med båt eller lågprisflyg.

Flyg till Menorca

Charter till Menorca

Om Menorca Spanien

Menorca, som tillhör Spanien, är ett oförstört resmål som passar dig som önskar ett lugnt tempo och vacker natur. Öns södra kust har fina sandstränder och kalksten, medan den norra består av klippor. Högsäsongen infaller i maj till oktober.
Laid back
Barnvänligt
Begränsat nattliv
Genuint
Sandstrand
Sol & bad
26°
Klimat i september
24°
Badtemp i september
3,5tim
Flygtid från Stockholm