5 spännande resmål i Spanien

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Det spanska fastlandet har många mysiga semesterorter, och vi har samlat de som verkligen förtjänar att stå på din bucket list. Här är våra 4 favoriter på fastlandet + bohemiska ön Ibiza.
Publicerad 26 juli 2023

San Sebastian - strandliv i tapasens hemstad

Chorizo, manchego, serranoskinka… det vattnas i munnen bara av att säga orden. I norra Spanien hittar du San Sebastian, en av spanjorernas egna semesterfavoriter.

Om mat är en viktig del av semesterupplevelsen är Spanien ett perfekt resmål, och då speciellt San Sebastian - tapasens “hemstad”. Åk till området Parte Vieja och beställ “pintxos” eller tapas och få en kulinarisk smakupplevelse.
San Sebastian är faktiskt den stad i världen med näst mest Michelin-restauranger per kvadratmeter - och det är ju absolut något att skryta med. Så här kan du variera mellan dessa och de mer enkla restaurangerna som serverar utsökt tapas. Prova till exempel en av San Sebastians mest kända pintxos “La Gilda”, ett spett som består av inlagd paprika, oliver och ansjovis, ät den gärna på Bar Casa Vallés. Och missa inte Padron Peppers på Bar Mendi Berri eller Bar Nestor.
Vid San Sebastian hittar du också 4 stränder, och stranden La Concha sägs vara en av världens vackraste stadsstränder på grund av sin vackra strandpromenad, finkorniga sand och idylliska bebyggelse i en bred bukt.

Gillar du att surfa kan du dra ner till stranden La Zurriola, här hittar du en aktiv surfmiljö och utmanande vågor. Vandra upp till Monte Urgull som leder till en fantastisk utsikt över San Sebastian och borgen Castillo de La Mota som har en 12 meter hög Kristus-staty som ser ner på staden.

Om kvällarna bör du besöka baren och jazztemplet Bar Altxerri. Det är inte heller lång väg att köra till Biarritz i Frankrike, så ta gärna en dagstur dit en av dagarna.

Så kommer du till San Sebastian

Det finns inget direktflyg från Sverige. Sök flyg från din valda avreseort så hittar du ditt bästa alternativ.
Resor till San Sebastian, Spanien

Estepona – autentiskt på Solkusten

Letar du efter ett ställe på den spanska solkusten som inte är överfyllt med turister? Ett ställe dit gärna spanjorerna själva åker? Då bör du besöka Estepona, den lugnare grannen till Marbella och Torremolinos. Estepona ligger lite längre ner på den 200 km långa kustremsan Costa del Sol som badar i solljus hela 320 dagar om året.

Här bor cirka 500 000 invånare och Estepona är en av få destinationer på kusten som har lyckats behålla sin charm och karaktär. Här hittar du små, trånga gator som passar bättre för häst och vagn än för bil, smaskiga tapas, mysiga caféer och ett kulturutbud i form av museum och gallerior.

Semesterortens 21 km långa kuststräcka har 4 huvudstränder, där den mest populära är La Rada Beach. Vindsurfing och kitesurfing är populärt längs Esteponas stränder och du kan också ta en runda golf på en av ortens golfbanor. Gå en promenad genom gamla stan och se fiskebåtar lasta av dagens fångst på fiskarnas sida av hamnen. Njut av god mat på en tapasbar, fynda på gatumarknaderna och spatsera genom Centro Historico de Estepona med alla sina färgrika blomsterrabatter.

Bara 25 minuter med bil inåt landet hittar du den vita byn Casares uppe i bergen. Här får du äkta andalusisk charm och vacker utsikt över solnedgången. Det sägs att självaste Julius Ceasar blev läkt av vattnet här, och du hittar också ruiner av ett arabiskt slott och Ballesteros grottor.

Estepona ligger 85 km från Malaga flygplats och inte så långt från Gibraltar om du vill ta en dagstur dit.

Så kommer du till Estepona:

Det finns flera direktflyg från Sverige till Malaga, därefter tar du antingen taxi, buss eller tåg.
Resor till Estepona, Costa del Sol

Barcelona – storstadspuls och gyllene stränder

Barcelona med sin mäktiga arkitektur, gyllene stränder och goda mat är verkligen ett utmärkt resmål både för “bara” en weekend och för en eller flera vecor. Precis som San Sebastian så är det här ett bra resmål för att kombinera storstad med strandliv. Bara maten är en anledning till att resa hit - njut av smarriga churros, sangria och tapas.

Vid stranden kryllar det av fiskerestauranger, medan du hittar tapas och internationella rätter i El Born och resten av gamla stan, bland annat Comerç 24, Cal Pep och Art Nouveau-brasseriet Grand Café från 1920. Den mest kända stranden är den kilometerlånga Barceloneta Beach som är kantad av restauranger och caféer. Det är kanske den stranden där flest vill vara men också den mest underhållande med allt från sandkonstnärer till musikanter. Prova också lugna Ocata Beach, nudistvänliga Mar Bella Beach eller de ungas favorit Nova Icara Beach.

Staden är speciellt känt för den ståtliga katedralen La Sagrada Familia, som efter planen ska vara färdigbyggd 2026. Det har då tagit 144 år att bygga den färdigt. Du kan också se flera av Picassos viktigaste målerier på Picasso-museet eller ta en tur in i den stora La boqueria-marknaden som är en matmarknad med allt från gethuvuden till färska grönsaker, gårdsägg, torkad frukt, kött och fisk.

Missa inte heller att ta en sväng genom Park Güell, designat av Gaudi, som är en offentlig park bestående av flera parker och arkitektritade verk i spännande färger och former. Barcelona har också Europa största akvarium. Vill du verkligen känna på den spanska passionen ska du se en fotbollsmatch på Camp Nou - FC Barcelonas hemmarena som rymmer 100 000 människor och stämningen är magisk.

Vill du bo lite utanför stadskärnan kan du prova semesterorterna Cambrils, Salou och Sitges som ligger längs Costa Dorada, den flera kilometer långa kustremsan söder om Barcelona som också sägs vara en av Spaniens vackraste.

Så kommer du till Barcelona
Det finns paket- och charterresor till Barcelona med bland andra TripX, Airtours och Ving. Alternativet är att köpa flygbiljett och boka hotell separat, men tänk då på att du inte omfattas av paketreselagen. Det går flera direktlinjer till Barcelona från Sverige.
Paketresor till Barcelona

Marbella – livsnjutning med lyx och golf

Härliga lounger, en glittrande marina och långa stränder. De flesta av oss har bekanta som checkar in i Marbella sommar efter sommar, och Marbella är en av de mest kända orterna på den spanska solkusten. Efter ett ansiktslyft är Marbella vackrare än någonsin och i motsats till de andra strandorterna längs solkusten bjuder Marbella på en mer lyxig känsla. Här får du charm på de mysiga smågatorna med vitkalkade hus och färglada blommor.

Njut av gott kaffe, vin och tapas i solen på restauranger, barer och caféer. Några av de bästa stränderna i området är Playa Nagüeles och Bounty Beach. Här väntar sandstränder, palmer och ibland besök av kända DJ's. Marbella är en exklusiv semesterort och vill du hänga med de rika och berömda ska du sätta kurs mot Puerto Banus. Här trängs yachter, lyxbutiker, casinon och nattklubbar.

Golfaren kommer också att trivas på Marbellas över 50(!) golfbanor - här finns till och med ett stort internationellt golfhotell. Lockar det med en utflykt kan du ta turen längs kusten där det kryllar av vackra, vita små byar, katedraler och slott, eller ta en dagsutflykt till Gibraltar, Grenada, Sevilla, Ronda eller Malaga.

Så kommer du till Marbella
Det går att boka en paket- eller charterresa hit med bland andra TripX, Airtours och Ving. Reser du på egen hand flyger du till Malaga, sedan tar du taxi, buss eller tåg till Marbella.
Charter och paket till Marbella

Laidback hippie-charm på Ibiza

Lockar det dig mer att resa till en av de spanska öarna? Då måste vi rekommendera Ibiza, här trivs såväl partygänget som den romantiska hippie-bohemen. Om du väljer att styra kosan mot Ibiza i sommar kan du glädja dig åt en otrolig charmig ö med gamla stan (d'Alt Vila), hela 80 vackra stränder och ett gäng riktigt bra restauranger. Ät bland annat libanesiskt på Sa Punta Patchwork Rooftop Restaurant med fantastisk utsikt över havet och staden som badar i ljus.

Det finns så mycket spännande att utforska på Ibiza. Hyr en bil och åk ut på upptäcksfärd, besök allt från bondgårdsrestauranger till yoga-retreats. Ibiza kallas också hippie-huvudstaden i Europa, så här måste du uppleva hippiemarknaden Punta Arabi där du kan handla hippie-romantiska kläder och lyssna på livemusik i form av reggae och 70-tal.

En dagstur som är ett måste när man är på Ibiza är grannön Formentera, eller “Spaniens karibien” som det också kallas. Här finns Europas finaste strand - Playa Illetes, som är en mix av vitt och turkost. Hit kommer du på 30 minuter med färja.

Så kommer du till Ibiza

Du kan boka en charter- eller paketresa hit med Ving. Reser du på egen hand kan du boka flyg och hotell för sig.
Charter och paket till Ibiza

Hitta din resa till Costa del Sol hos oss på Reseguiden:

Flyg till Malaga
Charter och paket till Costa del Sol
Sista minuten till Costa del Sol
Hotell på Costa del Sol

Spännande resmål i Spanien