Mallorca – med stort sällskap

Virginia.aslund
Medlem sedan 2014, besökt 33 länder

Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Mallorca har något att erbjuda alla åldrar och blir därför en perfekt paus från hösten för alla i släkten, där olika generationer har varierande erfarenheter av Medelhavsön –som varit populär bland svenskar sedan femtiotalet. Här delar vår medlem Virginia, alias "Virginia.Aslund" med sig av sina bästa tips för dig som vill åka iväg med stort sällskap.

Men stora sällskap är nästan alltid som ett litet socialt experiment. Nyckeln är att låta det vara prestigelöst och blanda egen tid med ett schema att följa, särskilt om ni är där under ett par dagar. Man är inte snabbare än den långsammast i gruppen – med andra ord tar en 20 minuters promenad lite med än 20 minuter. Men så länge det är med i beräkningen gör det absolut ingenting! På så sätt slipper ni stressen och kan njuta av den ljumna kvällspromenaden mot middagen.

Storstad med variation

Palma är knappast ett okänt resmål och guider om staden finns det gott om. Men det tåls att upprepa fördelen med att utgå från en stad som har något för alla: alla kommer att bli nöjda, om ni delar upp er. Besöket på Mirómuseet kan lätt upplevas som långtråkigt om man hellre vill ligga i solen på stranden Illetas, och vice versa. Så låt hellre var och en bestämma över hens egen tid då ni inte gör något tillsammans. På så sätt kan ni dessutom inspirera och tipsa varandra med den färskaste uppdateringen på aktiviteter för nästkommande dag. Det brukar oftast bli så att en eller flera möts upp någonstans i alla fall. Det mesta ligger inom rimligt avstånd och är enkelt att ta sig till med både taxi, buss eller till fots.

Boka bord i förväg

Med stora sällskap är det nästan ett måste att kolla upp om restauranger kan ta emot större sällskap och boka bord i förväg. Patrón Lunares (Calle Fabrica 30, Palma) är en relativt nyöppnad restaurang med maritimt tema och riktigt god mat. Stora sällskap får sitta i ett privat rum som påminner om en matsal på ett gammalt skepp, med kartor på de mörka träväggarna. Det är uppenbart att man ska beställa fisk men kötträtterna är också riktigt bra. Den stora snackisen blev guacamoleingredienserna som kom i en mortel som man själv får röra ihop – färskare än så blir det inte! En annan bra restaurang som kan ta emot större sällskap är Meson Ca’n Pedro (Calle Rector Vives 4, Genóva). En etablerad restaurang med traditionell mat från Mallorca på menyn. Smidigast är att ta en taxi som kör upp slingerkrok-vägen upp i bergen till restaurangen.

Utforska tillsammans i egen takt

Valldemossa ligger cirka 20 kilometer från Palma och på vägen till den vackra bergsbyn passerar man Mallorcas växlande vegetation. Man kan skymta både åsnor och bergsgetter bland oliv-, citron, apelsin-, sharonfrukt- och mandelträden. I Valldemossa gör det ingenting om man strosar omkring i egen takt. Förr eller senare stöter man på varandra igen bland historiska gränder och gulliga butiker. En typisk bykänsla ligger på gatorna och man äter gärna lunch eller tar förmiddagskaffet bland fotande turister och butiksägare som gör i ordning på hyllorna.

Mini-vinprovning

Vineriet Macià Batle ligger i Santa María del Camí, cirka 15 kilometer från Palma. Det kanske inte blir den roligaste utflykten för de allra yngsta men å andra sidan går den ganska fort att ta sig igenom. Medelhavsklimatet ger druvorna sin speciella karaktär och etiketterna illustreras av lokala konstnärer. Det går att få en guidad tur, som måste bokas i förväg, med en avslutande enkel vinprovning. Att gå omkring själv kostar inget och vineriet har öppet måndag till lördag. I den lilla butiken går det att köpa med sig av vinet och lokalproducerad olivolja och kryddor. Ett trevligt och kanske lite annorlunda avbrott bland andra aktiviteter.

Pausa på semestern

Port de Sollér ligger cirka 35 kilometer från Palma och lockar turister med sin vackra arkitektur och hamn. Trots att det är ett populärt stopp är det ett lugn som ligger över staden, som en tyst överenskommelse besökare emellan. Staden har en trevlig atmosfär och bor man inte här under sin vistelse är en resa hit ett absolut måste. Restaurangen Es Canyis (Passeig Platja d’en Repic 21, Port de Soller) ligger i ett perfekt läge, antingen har man staden, havet eller bergen med spårvagnstrafiken som vy. Vällagad paella med färska räkor och musslor tillsammans med ett iskallt glas vitt vin följt av ett dopp får vem som helst att känna sig tidlös. Här sitter man gärna en stund.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du alla resor:

- Charter till Mallorca
- Flyg till Mallorca
- Hotell i Mallorca


Flyg till PalmaCharter till Mallorca

Om Mallorca Spanien

Mallorca är ön som erbjuder allt från fartfyllda badorter, barnvänliga stränder och charmiga byar till shopping i världsklass. Huvudstaden Palma är många svenskars favoritstad för weekendresor. Med 300 soldagar går det att resa hit året runt.
Natur
Barnvänligt
Lyx
Sandstrand
Shopping
Sol & bad
27°
Klimat i september
24°
Badtemp i september
3,5tim
Flygtid från Stockholm