Lyxliv i Panama

Ogilvy
Medlem sedan 2011, besökt 30 länder

Bild: Carl-Axel Jonsson och Thinkstock
En spännande historia, ett fantastiskt klimat och den låga prisnivån avgjorde det – resan gick till Panama. Reseguidens medlem Carl-Axel, alias "Ogilvy", ger sina bästa lyxtips i det sydligaste av Mellanamerikas länder.

Efter att i yngre dar varit en hängiven husvagnsturist med turer i de flesta av Europas länder känns det nu, när man passerat de 60, bekvämare att flyga till resmålet och bo på hotell. I januari 2011 tog jag därför med fru och tre vuxna barn på en härlig äventyrsresa. Panama utvecklas hela tiden och redan på bussen från den internationella flygplatsen Tocumen till Panama City, ser du pågående väg- och husbyggen som skvallrar om hur staden växer. Inne i centrum sträcker sig skyskraporna mot skyn och visar att vi kommit till ett högmodernt samhälle.Valet av Panama som mål för resan bestämdes genom kombinationen av landets spännande historia, det fantastiskt klimatet och inte minst, prisnivån som ger dig möjlighet att lyxa till det ordentligt.

5 måsten i Panama


Kanalmuséet – en del av historien

Kanalen och kanalmuséet är ett måste när du är här. Kanalen har tre slussar och är ett under av hög ingenjörskonst. Efter fasansfulla umbäranden då nästan 30 000 arbetare dog under kanalbygget, kunde det första fartyget passera den här genvägen 1914. Vid Miraflores Locks kan du bevittna den spektatulära slussningen av jättefartyg och i det intilliggande muséet får du en intressant historielektion om kanalens tillkomst och dess betydelse för landet.

Casco Viejo – Gamla Stan

Missa inte ett besök i Panamas Gamla Stan, som finns på UNESCO:s världsarvslista. Här förflyttas du till kolonialtiden medan du vandrar runt och skänker en beundrande tanke till den tidens arkitekter. Stanna till vid presidentpalatset, du får knappast se president Ricardo Martinelli, men mer troligt får du en skymt av den eleganta flamingon som spatserar omkring vid palatses huvudingång.

Båtsightseeing på Gatunsjön

På med flytvästen och häng med ut på naturupplevelse utöver det vanliga. Under båtturen åker man in i något som liknar ett djungeldelta och du får se både krokodiler, papegojor och jättesköldpaddor. Det charmigaste av allt är dock capuchinaporna som till och med kommer ombord för att tigga en godbit. Glöm inte kameran!

Restaurang Casa de Mariscos

Den här restaurangen är vattenhålet där du hämtar nya krafter efter utflykter och billig shopping. Casa de Mariscos är en fisk- och skaldjursrestaurang av absolut högsta klass. Sober miljö, unika skulpturer och fantastisk service, som från den gamla goda tiden. Det bästa av allt – hela familjen får en superb trerättersmiddag med två flaskor vin för 250 dollar. Beställ bord innan för att vara säker på att få plats, då det bara finns 75 platser i matsalen. Restaurangen hittar du centralt i Panama City på adressen Calle Manuel Maria Icaza.

All-inclusive vid stranden

Stilla Havet brusar mot en kritvit sandstrand där barer och restauranger ligger strategiskt utplacerade. Trots att hotellkomplexet omfattar 600 gästrum finns här ingen kolosskänsla. The Royal Decameron Beach Resort & Casino är en all-incusive-anläggning vid Playa Blanca, och här snackar vi verkligen ”all-inclusive”. Allt från dignande frukostbuffér med massor av tropiska frukter till à la carte supé på valfri resturang inom området. Även öl, vin och drinkar inkluderas i konceptet. Hotellbyggnaderna inramas av mycket välskötta trädgårdar, palmer, slingrande gångvägar och små broar över kanaler som förbinder en mängd pooler. Varje kväll bjuds det på färgsprakande dansshower som verkligen inte står Lido i Paris efter. Det är lätt att ta den här hotellanläggningen till sitt hjärta som en riktig favorit. Blir du less på det lata och lyxiga livet på Decameron kan du ta en lokalbuss de tre milen in till den livliga staden La Chorrera, en trevlig utflykt där du kommer lokalbefolkningen in på livet.

Så tar du dig hit

Du flyger till Panama City med två mellanlandningar, varav en på en av de stora internationella flygplatserna i Europa. Den andra mellanlandningen är oftast antingen i USA eller på Kuba. Resan tar cirka 15 timmar.

Hotell i Panama City

Om Panama

Panama är ett spännande resmål för dig som vill uppleva karibiska sandstränder, spännande indiankultur och tropisk regnskog. Reser du hit på chartersemester kan du bo i Panama City eller i mysiga Playa Blanca, alldeles vid Karibiska havet.