Låt resan bli en kulinarisk upplevelse

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: simon77, medlem sedan 2007
Foto: filijox, medlem sedan 2007
Foto: julia, medlem sedan 2006
Foto: travelgirl78, medlem sedan 2007
Att resa är att äta – eller åtminstone en stor del av det. Ledighet och semester betyder för många möjligheten att kunna unna sig det där lilla extra och njuta av god mat och dryck på restaurang. Även organiserade smakresor i matens tecken har blivit allt mer populärt.

För den matglada kommer här en liten guide och tips till några av de mest populära utländska köken och dess specialiteter.

Italien

Äta ute i Italien? Det finns en mängd olika typer av serveringar att välja på. Detta är några:
Agriturismo - Bondgårdar som erbjuder boende och mat.
Bar/Caffé - Serverar kaffe, läsk, alkohol, smörgåsar och snacks.
Birreria - Serverar endast öl.
Frasca/Locanda - Vingårdarnas egen servering. Lokala viner och husmanskost.
Osteria - Enkel servering. Oftast ingen fast meny, fråga vad som är dagens rätter.
Paninoteca - Endast smörgåsar och sandwiches.
Pizzeria - Italienska stenungsbakade pizzor.
Ristorante - Á la carte-restauranger med komplett meny.
Spaghetteria - Pastarätter.
Tavola Calda - Betyder helt enkelt “varmt bord”. Enkel servering av färdiga rätter.
Trattoria - Mindre restauranger, billig mat och “hemma hos”-känsla, ofta familjeägda.

Kina

I Sverige refererar man ofta till kinamat som ett gemensamt kök. Men det kinesiska köket delas upp i hela åtta officiella traditioner, som i sin tur präglas av flera lokala:
Anhui – känt för användningen av vilda bär, nötter och örter.
Kantonesisk – enkla rätter och milda såser.
Fujian – känd för fisk och skaldjur.
Hunan – färg- och kryddstarka rätter.
Jiangsu – soppor och milda grytor.
Shandong – fisk, skaldjur och soppor.
Sichuan – kryddstark mat, användning av chili och ingefära.
Zhejiang– salta rätter och användning av mycket bambuskott.

Indien

Det indiska köket anses av många vara mest varierat i världen och indisk mat har fans från alla världsdelar. Man delar traditionellt in köket i mattraditioner från nord och syd. Indien är ett kryddornas land och några av de viktigaste kryddorna är chili peppar, svarta senapsfrön, kummin, gurkmeja, bockhornsklöver, dyvelsträck, ingefära och vitlök.
Garam Masala är en välanvänd kryddmix av bland annat kardemumma, kanel, koriander och senapsfrön.

Visste du att i Indien är ordet “curry” mer förknippat med “sås” än med “kryddor”? Testa också den indiska youghurtdrinken Lassi som kommer i många färger och smakar.

Japan

Det japanska köket kännetecknas i första hand av fräscha råvaror och därför sätter årstiderna menyn. Japansk mat är lika mycket en syn- som smakupplevelse och i Japan anses matdekoration som en egen konstform. För svenskarna är det nog sushin som ligger närmast till hands. Här kommer några ord och uttryck som kan vara bra att känna till:
Arabi - grönt te
Ebi - kokt räka
Futomaki - lång makirull
Gari - inlagd ingefära, ska ätas när du byter fisksort
Goma - sesamfrön
Maki - sushirulle med sjögräs
Maguro - tonfisk
Murasaki - soya
Nigiri sushi - rå fisk på risboll
Sashimi - stycken av rå fisk utan ris
Tempura - frityrstekta skaldjur eller grönsaker
Wasabi - japansk pepparrot, mycket stark

Turkiet

Med influenser från Centralasien, Mellanöstern och Balkan är det turkiska köket en spännande mix. Speciellt välkänt är shish kebab – marinerat kött på pinne grillat över öppen eld och meze – mindre rätter som fungerar både som förrätter, huvudrätter och snacks.

Andra traditionella ingredienser är bulgur – förkokat, torkat och krossat vete, köfte – köttbullar med varierande tillagning, Baba ghanoush – en hummusliknande röra gjord på auberginer samt olika grytor kokade i lerugn.

Yoghurt spelar en viktig roll i det turkiska köket och många turkar äter yoghurt till nästan allt. På landsbygden är youghurt, ris och bröd en vanlig rätt. En av landets vanligaste drycker, ayran, är gjord på enbart yoghurt, vatten och salt.