La Digue – när stranden blir en naturupplevelse

Gunillad
Medlem sedan 2012, besökt 50 länder

Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Tänk dig en strand, för perfekt för att egentligen vara sann. Tänk dig poolfärgat vatten i samma temperatur som din egen kropp. Är du med? Kan du se det framför dig när du blundar? Vår medlem Gunilla, alias "Gunillad", tycker att den här stranden finns på La Digue.

Tänk dig att du är alldeles ensam på en strand i La Digue hela dagen. Alla fotspår i den vita sanden är dina egna. Att du, när du cyklar hem igen längs den enda vägen på ön, vid en liten havsbukt ser en kille som står och säljer juicer, av färskpressad lokal frukt, i en hemsnickrad liten bar vid sidan av vägen. Du stannar förstås din lite för låga hyrcykel, köper en drink och slår dig ner på en lika hemsnickrad bänk med utsikt över havet. Då går en jättesköldpadda förbi, stannar till och tittar på dig länge, länge. Spankulerar så vidare.

Hemma på guesthouset, står din värd i köket och lagar superb tonfiskfilé med italiensk touch, som en stund senare serveras på verandan ner mot havet, där solen just går ner. I massturismens tidevarv är denna dröm fortfarande sann på ön La Digue i Seychellerna, där jag och min man tillbringade ett par dagar på vår bröllopsresa i vintras.

Sköldpaddor

Jättesköldpaddor, finns i enstaka exemplar på La Digue. Med en gnutta tur kan man möta någon av dem, framför allt på de norra delarna av ön. Annars är en utflykt till ön Curieuse att rekommendera. Ön är ett reservat för den utrotningshotade jättesköldpaddan. Utflykten kan kombineras med snorkling och en fisketur.

Hyra cykel

Första åtgärden vid ankomst till ön bör vara att hyra en cykel. Sannolikt på grund av en viss diskrepans mellan medellängden på La Digue respektive Sverige, kommer din cykel att vara för liten och dina knän uppe vid hakan. Mest sannolikt kommer inte heller växlar och lyse att fungera. Men vad gör väl det, cykeln kommer ändå att vara din bästa vän under din vistelse och vara din givna följeslagare runt ön. Ta med ett cykellyse eller en pannlampa hemifrån, så kan din cykel fortsätta uppdraget som din kompis även efter mörkrets inbrott.

Vandra

På La Digue finns få vägar, men desto fler stigar och vandringsleder. Därför blir det förr eller senare läge att luta cykeln mot en palm och bege sig ut på vandring. (Nej det kommer inte att finnas lås heller, men handen på hjärtat, vart skulle cykeltjuven ta vägen, på en pytteö mitt ute i Indiska oceanen?) Det går att vandra till öns högsta punkt, ungefär mitt på ön, men trevligast är kanske ändå att välja någon av alla de stigar som går längs vattnet. Du behöver inte gå långt innan du hittar din alldeles egna perfekta strand!

Bo och äta

På La Digue finns en begränsad mängd hotell och guesthouses. Vår rekommendation blir det nybyggda Le Repaire, ett guesthouse några hundra meter söder om hamnen. Denna pärla med endast åtta rum, var och ett döpt efter varsin blomma, drivs av ett charmerande italienskt par. Hon älskar att småprata med gästerna, han gömmer sig i köket där han framställer den ena italienska läckerheten efter den andra. Rummen, de flesta med havsutsikt åt väster är smakfullt inredda och har privat uteplats.

Stränder

På La Digue har man fattat det lika ovanliga som kloka beslutet att låta de förkrossande vackra stränderna på östkusten, förbli orörda. Här finns inga hotell, restauranger eller ens vägar. Hit till Anse Petite, Anse Coco med flera tar du dig till fots längs markerade stigar. Dessa stränder hamnar år efter år på topplaceringar när olika tidningar, websajter mm utser världens vackraste ständer. Tack vare deras relativa otillgänglighet får de förbli just världens vackraste.

Att ta sig hit

Emirates och Etiopian flyger via Dubai respektive Addis Abeba till huvudön på Seychellerna, Mahé. Härifrån flyger Air Seychelles vidare till Pralin, 20 minuter bort. Från Pralin väntar så en kortare taxifärd över ön till hamnen och så en båtresa över till La Digue. La Digue är inte alltså inte den enklaste destinationen att nå, men om du någonsin åker till Seychellerna måste du lova mig att åka till ön La Digue och besöka Anse Coco. Och om du inte gör det, när du kommer hem igen, snälla ljug för mig och säg att du var där!

Seychellerna

Long Island fängelseö
4 / 10
Ögrupp utanför La Digue
6 / 10
Världens bästa strand ???
7 / 10
Vänta på mig...
8 / 10
La Digue Anse Source DÁrgent
9 / 10
Med min nya kompis
10 / 10