Solsäkert längs Gambias kust

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: mhagberg, medlem sedan 2007
Foto: wintermoth, medlem sedan 2006
Foto: mhagberg, medlem sedan 2007
Kilometerlånga finkorniga stränder, flodsafari och djuphavsfiske. Besök den lilla charterpärlan i västafrika och kombinera solsemestern med ett oförglömligt kulturmöte.

Gambia ligger på den afrikanska västkusten gränsande till Senegal som helt omger landet. Kusten brukar kallas Gambias guld, och här är stränderna kilometerlånga och härliga. Längs med hela Gambiafloden, som delar landet i två, växer tät tropisk regnskog och vid mangroveträsken är djur- och fågellivet som mest intensivt. Förutom apor, flodhästar och en och annan krokodil finns närmre 450 olika fågelarter.

Lilla Gambia är som Skåne i storlek och till ytan Afrikas minsta land. Landet har cirka 1,7 miljoner invånare, varav drygt 55 000 i huvudstaden Banjul. Gambia blev självständig 1965 efter att ha varit en engelsk koloni sen 1587, och förutom de största stamspråken mandinka, wolof och fula pratar de flesta engelska.

Solsäkraste charterresmålet

Sol och bad är en självklarhet i Gambia, som är ett av de solsäkraste charterresmålen. I perioden december till april är både temperaturerna och luftfuktigheten lite lägre än resten av året och ligger på runt 30 grader.

Populära utflykter i Gambia är flodsafari, djuphavsfiske och turer till ekoturism-anläggningen Makasutu “Den Heliga Skogen”. Hotellet blev utsett till det bästa ekohotellet i världen av Sunday Times i 2004.

Det var dessutom i den lilla byn Juffureh på Gambiaflodens norra strand den väldskända romanen “Rötter” av Alex Hayley utspelade sig. Utflykter i huvudpersonen Kunta Kintes fotspår till byarna Albreda, Juffureh og James Island står på de flesta researrangörernas utflyktsschema.

Medlemmarna tipsar om Gambia:


Mhagberg säger:

Efter en vecka i Gambia kan jag bara konstatera att återvända dit, det kommer jag absolut att göra! Världens underbaraste människor med ständiga leenden mötte mig och min familj från den stund vi kom till Banjuls flygplats tills att vi en vecka senare lämnade den.

Det var jag, min man och våra två barn, tre och sex år gammla, som åkte. Barnen var mycket omtyckta och tilltalades hela tiden. De svarade dock genom att gömma sig bakom oss då de inte förstod vad som sas.

Värmen var inga problem. Vi valde att inte använda ac:n som fanns på hotellet eftersom vi ansåg att vi inte skulle anpassa oss till värmen på ett bra sätt. Detta var ett mycket smart val. Hettan var uthärdlig trots sina 30 - 35 grader. Utmed kusten blåste det lite grann nästan hela tiden, vilket var mycket uppskattat.

Funderar ni på Gambia? Sluta tveka, mycket bättre än Europa!

säger:

Vi gjorde en resa till Gambia för ett par år sedan. En riktig höjdare. För oss ligger Gambia på topp fem, av de resor vi gjort. Vi tycker det är kul att få uppleva andra världsdelar, eftersom vi varit ganska mycket i Europa.

Vi var där med två äldre tonåringar. Vi hittade roliga aktiviteter för hela familjen alla dagar. Vi åt framförallt på hotellets restauranger. Jag är själv vegeterian och upplevde hotellets mat varken bättre eller sämre än på andra turistorter. Vårt hotell hade både a la carte, stora middagsbuffeer samt pizza och pastarestaurang.

Om ni reser med charter så har researrangören trevliga och intressanta utflyktsmål. De kan även tipsa om lokala engelskspråkiga guider. Vi hade bäst behållning av de lokala guiderna. De tog oss med ut i naturen och djungeln så vi fick uppleva massor av djur, apor, babianer, chimpanser, flodhästar och mycket annat. Vi fick också en tur till grannlandet Senegal - kan rekommenderas.


Kolla in Gambiasidan och hitta din resa

Sponsrade erbjudanden:

Sista minuten till Gambia:

[script
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=4db034de30d03eda35464a426d8d7010&site=reseguiden&javascript=1]