Känn pulsen i New York

Famlofquist
Medlem sedan 2006, besökt 20 länder

Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
New York associeras oftast av höga skyskrapor, färgsprakande blinkande skyltar på Times Square, gula taxibilar, rykande gatubrunnarna eller tjutande polisbilar, men New York är så mycket mer som det ska leva upp till – staden som aldrig sover. Här guidar Reseguidens medlem Cecilia, alias "Famlofquist", till sitt New York.

New York kan man besöka året om, och varje årstid har sin charm. Förutom höga hus, shopping och musikaler finns det en mängd spännande och annorlunda saker att både se och göra, så packa ner gympaskorna för här kommer mina tips till ett aktivt New York.

Good Morning New York

Jetlaggen kommer att ge sig tillkänna redan första morgonen, så det är lika bra att och ta vara på tiden. Snöra på skorna och ge dig ut på en ”walkabout” i närområdet där du bor. Varje område har massor med små guldkorn som väntar på att bli upptäckta. Bor ni i området runt Times Square så hinner ni en hel innan New York vaknat till liv, och samtidigt uppleva en mängd sevärdheter innan köerna blir för långa. Passa på att se Radio City Hall, Rockefeller Center, St. Patricks Cathedral och GE Building. Mellan kl. sju och nio varje dag kan du titta när de spelar in ”Todays Show” från Studio 10, Rockefeller Plaza. Avsluta promenaden med att köpa en nybakad god Bagel och en kopp kaffe, sätt er i den blomstrande och lummiga Bryant Park och njut.

New York på två hjul

Många blir säkert avskräckta vid bara tanken på att ge sig ut på en cykel i New York, men tro det eller ej - New york är en cykelstad, eller har blivit det under de senare åren. Utbudet av guidade turer är varierande och galet kul. Priset för en tur kostar cirka 50 dollar och då får du en tre timmar lång sightseeing fylld med både sevärdheter, tips, minnen och mersmak. Du kommer att få se ett New York från en helt annan sida och mängder av fina fotostopp längs vägen. Vill du utmana dig själv så hyr du en egen cykel och ger dig ut på Manhattans gator. Se till att få med dig en NYC Cycling Map som är både gratis och bra. Det finns cykelbanor som kan ta dig till både Brooklyn, Bronx, Queens och Staten Island. I Greenwich Village, Soho och East Village finns det fina cykelbanor och många mysiga ställen att stanna till vid. Ta en fika, sup in atomsfären och känn dig som en New Yorker. Sist men inte minst; ta en tur över Brooklyn Bridge och få en spektakulär vy av Manhattans Skyline.

På lätta fötter genom ”The Big Apple”

Är du joggare och på väg till New York, glöm inte packa ner dina träningskläder. Det finns många spännande parker och turer att bege sig ut på. Vissa är såklart mer självklara än andra. Är du sugen på att kombinera sightseeing med kondition så måste du testa på City Running Tours. Här kan du beroende på dag och tid få möjligheten att träffa likasinnande och svettas ikapp längs Manhattans gator. Oavsett var du bor finns det lummiga parker och lugna stråk som ger dig möjligheter att upptäcka nya stadsdelar och få en riktig New York-känsla.
Central park – Joggarnas Mecka är oftast ett självklart val när det står jogging på schemat och såklart måste man prova att ta den klassiska rundan runt The Reservoir, men för guds skull följ strömmen.
The High Line- Meatpacking District-Denna runda är för den morgonpigge. The High Line öppnar klockan sju och det är då du ska passa på. The High Line är ett av Manhattans populäraste ställen att besöka och det blir du varse om du kommer dit dagtid. Här springer du ovanför gatorna och får en annan vy av NY.
Brooklyn Bridge - Vad kan vara härligare än att springa över Brooklynbridge och se Manhattans skyline? Tänk på att bron är cirka två kilometer, om du ska åt båda hållen. Du kommer att vilja fortsätta jogga antingen en runda längs East River ner till Battery Park eller längs lummiga och mysiga Brooklyn Heights där du kommer att se State of Island-färjorna och Frihetsgudinnan träda fram.

Halleluja moment i Harlem

Om du har turen att få vara i New York en söndag, don´t miss Harlem. Söndagarna är helt ljuvliga i Harlem, då det är gospeldags! Harlem är ett område som klättrar i popularitet under de senare åren och fastigheterna har stigit i pris. Här finns mysiga ställen att fika eller äta brunch på och många affärer att shoppa i. Se den berömda Apolloteatern, de supercoola ”Street arts in Harlem” och sist men inte minst alla uppklädda människor på väg till gudstjänst. I närheten av 50 East 116th Street ligger Temple Church of our Lord Jesus Christ of the Apostolic Faith. Var I tid för klockan tio drar det igång. Många Halleluja och riviga låtar av bästa sortens gospel utlovas. Om tiden är knapp behöver man inte sitta hela gudstjänsten utan kan smita ut när man känner sig nöjd. Likaväl kan du komma in efter klockan tio, men då kan det finnas risk att du får vänta tills det blir ledigt.

New York-äpplet som finns i många färger och former och passar alla smaker. Så oavsett om du varit där innan, eller är förstagångsbesökare så kommer du precis som mig och alla andra – ständigt vilja åka tillbaka.

Mina insidertips

RCA Building- GE Building Gå in i Art-Deco-lobbyn bakom Plaza och titta upp på väggmålningen på taket. Står du under den stora målningen och flyttar dig till höger eller vänster ser det ut som killen fortsätter att titta på dig.
The New York Public Library (5th Avenue 42nd and 40th Street) Gå till läsesalen på tredje våningen. Den sträcker sig över hela byggnadens längd - ett kvarter och är helt fantastiskt. Det finns 141 kilometer hyllutrymme i byggnaden och ytterligare 64 kilometer under Bryant Park, bakom biblioteket. Beställer du en bok skickas den via tuber genom hela biblioteket och när boken kommer, visas ditt nummer upp på en bräda i främre delen av salen.
Grand Central StationBe någon att visa dig till Oyster Bar i nedre delen av stationen. Strax utanför Oyster Bar är taket välvt med fint kakel. Ställ er diagonalt i motsatta hörn vid pelarna och viska till varandra.

Att ta sig hit:

Numera kan du ta dig till New York veckans alla dagar och tider. Flygbolagen kör skyttetrafik med alla skandinaver som vill uppleva New York. Kan du planera med lite framförhållning så finns det alla chanser att hitta billiga biljetter via flygbolagens kampanjer.


Bra länkar

http://bikeandroll.com/newyork/
http://www.citibikenyc.com/
http://www.walkjogrun.net/running-routes/USA/NY/New%20York/
http://cityrunningtours.com/nyc.html


Flyg till New YorkPopulära hotell i New York

Om New York New York, USA

Staden som aldrig sover - New York med Manhattan i spetsen är mångas favoritstad med en puls och ett utbud som slår det mesta. Central Park i mitten kantas av raka gator fyllda av skyskrapor med butiker, restauranger, företag och bostäder. Alla delar med sin charm och sitt utbud.
Nöjesliv
Konst
Kultur
Weekend
Storstad
Nattliv
Shopping
26°
Klimat i september
Empire State Building i solnedången
1 / 53
2 / 53
"Lilla huset" på taket ...
8 / 53
Top of the Rock
10 / 53
Looking out ...
11 / 53
Madison Squar Garden
13 / 53
Yankee Stadium
14 / 53
Mumsiga våfflor.
16 / 53
New York City Skyline
19 / 53
Damn Good Panncakes with Strawberries
20 / 53
Statue of LIberty
24 / 53
Julfint på Wall Street
26 / 53
Central Park Friendship by David Thornell
27 / 53
Empire State Buildning
30 / 53
Mamma Mia & TImes Square
35 / 53
Grand Central Terminal
36 / 53
Brandbil i New York
39 / 53
Flat Iron Building
42 / 53
Eden Garden, Union Square
43 / 53
"Seinfeld-restaurangen" (the Monks)
45 / 53
Högst upp på Empire State Building
48 / 53
Brooklyn Bridge
49 / 53