Hudson – den amerikanska småstadsidyllen

Annaeleonora
Medlem sedan 2013, besökt 29 länder

Foto: annaeleonora, medlem sedan 2013
Foto: annaeleonora, medlem sedan 2013
Foto: annaeleonora, medlem sedan 2013
Bara ett par timmar från New York City ligger den lilla staden Hudson. Det är ett av stoppen längs med Adirondack, järnvägslinjen som National Geographics har rankat som en av de vackraste i världen. Reseguidens medlem Anna, alias Annaeleonora, guidar här till denna spännande plats.

”Hudson? Why are you going to Hudson?!” frågade konduktören på tåget från Montréal då vi berättade vart vi skulle. Samma fråga ställde killen i tågbistron. Och tullpersonalen på gränsen mellan Kanada och USA. Vi visste ingenting om Hudson utan såg staden som en utgångspunkt för dagsutflykter i Catskills Mountains, Woodstock och andra mytomspunna hippieställen. Hudson skulle bli en andhämtning mellan storstäderna Montréal och New York. Men Hudson överträffade alla våra förväntningar tack vare sina genuint trevliga invånare som dessutom är väldigt kvalitetsmedvetna när det kommer till design och mat. Till Hudson åker du om du vill ha en liten paus från det intensiva bruset i New York City, vill andas frisk bergsluft, äta närproducerad mat av hög kvalitet och hitta spännande antikviteter. Och än så länge är det en relativt okänd pärla som inte ens de som dagligen åker genom staden känner till.

Antikfantastens shoppingparadis

Längs med Warren Street ligger antikaffärerna som ett pärlband i de vackert renoverade husen. Det är hit New York-borna åker för att köpa det där unika som är så svårt att hitta på Manhattan eller som kostar en förmögenhet i Brooklyn. Som om det inte vore nog med 70 (!) antikaffärer kan du fortsätta shoppa i de nästan lika många konstgallerierna.

Njut av lokalproducerad mat

Swallow Coffee serverar den perfekta cappuccinon och hembakta kakor. De bjuder dessutom på gratis wifi. Restaurangen Swoon satsar på lokala råvaror och håller stenhårt på ”meatfree Mondays”. Om du vill ha kött, sikta in dig på deras Burger Thursdays! Personalen är uppmärksam utan att bli överdrivet inställsam. Grazin Diner har som koncept “from farm to table”. Det här är stället för dig som vill äta hållbart producerad mat och gärna vill veta namnet på hönan som värpt äggen i din omelett. På Olde Hudson kan du handla lokala ostar, charkuterier och glass gjord på getmjölk. Om du vill ta med dig en del av Hudson hem så köp en burk getmjölkskaramell som är ljuvlig på glass.

För dig med kulturkofta

Den söta lilla operan var från början stadens rådhus, men fungerar idag som knutpunkt för konserter, föreläsningar, konstutställningar och workshops. Håll koll på kalendariet på hemsidan.
Spotty Dog Books and Ale är en fin så kallad independent bookstore, i kombination med att vara café och bar. På senare år har Hudson dessutom blivit känt som en gayvänlig stad med en egen Prideparad. Har du sett Nobody’s fool (Paul Newman, Melanie Griffitth, Bruce Willis) kommer du att känna igen dig. Hudsons vackra husfasader är tacksamma som kuliss för filminspelningar.

Att se i närheten

Huset Olana, ett sammelsurium av arkitektoniska stilar, är ritat och byggt av konstnären Frederic Edward Church och ligger en bit utanför Hudson. Njut av utsikten över Hudson River och Catskillsbergen, picknicka i parken eller gå in i huset för att se konstsamlingen och lära dig mer om konstnären. Catskills Mountains ligger inte i Hudson Valley utan på andra sidan floden, något som invånarna i Hudson är noga med att påpeka! Missa inte den lilla staden Woodstock som ligger bara en timmes bilfärd från Hudson. Det var inte här festivalen gick av stapeln (det var på en åker några kilometer bort), men här lever invånarna fortfarande gott på sitt ortsnamn med musikmuséer, caféer och butiker.

Här bor du

Trots Hudsons anspråkslösa storlek finns det en hel del olika typer av boenden att välja mellan. Allt ifrån snygga boutiquehotell som spinner vidare på stadens aktivitetsfäbless till enklare Bed & Breakfast. Ett par kilometer utanför staden ligger B&B Mount Merino Manor, ett stort gammalt trähus med typiskt amerikansk veranda med rottingmöbler där du kan blicka ut över bergen som omger Hudson Valley. Rummen är individuellt inredda, med fina detaljer som öppen spis och badrum som matchar husets karaktär. Det är så tyst och lugnt att det enda som väcker dig på morgonen är doften av nybryggt kaffe och fattiga riddare med lönnsirap. Varje morgon serveras nämligen en trerätters frukost med en personlig touch, alltid baserad på lokala produkter.

Så här tar du dig dit

På två timmar tar du dig med Amtrak-tåg från Penn station i NYC till Hudson. Väl på plats kan du hyra bil hos Rent-A-Car för att ta dig runt i omgivningarna. Det finns också ett lokalt taxibolag.


Flyg till New YorkFlyg till Montreal

Hudson New York, USA