Fixa bilsemestern!

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: gunnssan, medlem sedan 2007
Frihetskänslan bakom ratten är svårslagen. På en bilsemester blir transporten en del av resan och du kan uppleva mer.

Du har vinden i ansiktet, musik i högtalarna, kaffe i termosen och bästa sällskapet i bilen; bättre förutsättningar för en semester kan man väl knappast få?

1. Reseplanering – en bra början

Att planera kan faktiskt vara halva nöjet; bjud in alla som ska vara med på resan, veckla ut europakartan och låt planerandet bli en kul grej. Vad vill ni se? Vad vill ni uppleva? Lägg upp en rutt med resvägar och platser ni vill besöka. Kolla upp olika boendemöjligheter och bestäm er för om ni vill förhandsboka eller hitta hotell under resans gång.

2. Gör hela resan till ett äventyr

Om bilfärden bara blir en jobbig transportsträcka försvinner lite av poängen med bilsemester. Många pauser, inte för långa dagsetapper och blandad körning på motorväg och småvägar gör bilresan till ett nöje.

3. Papperskoll – för bilen och dig själv

Se över dina försäkringar i god tid innan avresa så att du hinner beställa eventuella försäkringspapper och andra dokument. Ha med bilens registreringsbevis, papper om bilförsäkring, din egen hem- och reseförsäkring samt Europeiska sjukförsäkringskortet (kan beställas hos Försäkringskassan). För resor utanför EU kompletterar du med internationellt körkort.

4. Smarta saker att ha i bilen:

• Fixarlåda med startkablar, bogserlina, domkraft, fälgkors och lite verktyg.
• Första-hjälpen-utrustning + ett litet reseapotek
• Reflexväst (ett krav i många europeiska länder)
• Bilens instruktionsbok
• Färska blanketter för skadeanmälan
• Ficklampa
• Reservnyckel
• Mobilladdare
• Underhållning om det är barn med på resan

5. Fly-and-drive

En populär bilsemestervariant är en såkallad fly-and-drive-resa. Du flyger till resmålet och hämtar bilen på plats. Du kan välja att själv fixa resan ner till resmålet eller boka ett bilsemesterpaket där allt ingår. Är du redo att betala en extra slant kan du i många fall även boka in att få lämna bilen på annan plats än där du hämtade ut den.

Psst!

Fråga: Är det värt att köpa en GPS?
Vi tycker: Ja. Du behöver inte köpa den dyraste modellen för att få en navigator som fungerar bra. GPS'en kan vara en oumbärlig vän vid stadskörning på nya platser eller när ni ska hitta till hotellet. Dessutom kan du självklart använda den hemma i Sverige efteråt. Det kan dessutom vara värt att lägga till några kronor för att få TMC, Traffic Message Channel som upplyser om vägarbeten eller långa köer.

Mer bilsemester på Reseguiden.se:
Kolla in alla album från bilsemestrar och roadtrips
Just nu 43 erbjudanden med bilsemester
Diskutera bilsemestern och läs andras tips
Hitta din hyrbil här