Ät gott i London

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Dan Holmgren
BIld: Ellinor Thunberg
Bild: Gourmet Burger Kitchen
Bild: Ellinor Thunberg
Bild: Ellinor Thunberg
Bild: Tayyabs, Ewan Munro, CC BY
Bild: Ellinor Thunberg
Foto: louisewinberg, medlem sedan 2010
I London råder det ingen brist på restauranger för olika tycke och smak. Vi har gjort en djupdykning och valt ut några ställen som ligger oss extra varmt om hjärtat.

Londons restauranger är lika varierande som själva staden. Det spelar ingen roll om du är sugen på en italiensk bruschetta, pubmat eller en tikka masala från Indien. Du hittar garanterat vad du söker och lite till. Här tipsar vi om åtta restauranger där du har råd att unna dig lite extra utan att spräcka semesterbudgeten.

Hungrig i centrum?

För den som shoppar på Oxford Street är det lilla undangömda torget St. Christopher's Place nära Bond Street-stationen ett hett tips. När du behöver en paus finns här flera restauranger och fik att välja mellan. I Soho kan du exempelvis promenera ner på Wardour Street eller smita in bland gatorna söder om Soho Square Garden. Norr om Oxford Street och längs med Tottenham Court Road ligger Charlotte Street, som också är restaurangtät mellan tvärgatorna Percy Street och Goodge Street. Om du bor i Bayswater är Westbourne Grove en bra gata vid middagstid. För den som vill käka något före musikal, bio eller teater i West End är Covent Gardens restaurangutbud att rekommendera.

1. Lion & Unicorn

I ett lugnt bostadskvarter i Kentish Town, strax norr om Camden, ligger Lion & Unicorn. Det är inte bara en trevlig gastropub utan också en teater. Här kan du alltså både ta en drink, äta och se en teaterpjäs. Under årets varma månader är de två sköna ölträdgårdarna helt perfekta. Det finns ett fåtal enklare pubrätter, men det är à la carte-menyn som verkligen plockar poäng. På den tillhörande teatern Giant Oliver hålls även workshop för barn. Från Kentish Town Road svänger du in på Gaisford Street där Lion & Unicorn ligger på nummer 42-44.

2. Jamie's Italian

Jamie Olivers italienska restaurang är otroligt populär och i restaurangen på Upper St. Martin's Lane i Covent Garden är det alltid full rulle. Den folkliga tv-kockens lyckade koncept går helt enkelt ut på att servera god, italiensk mat för alla. Gästerna möts av trevlig personal och priserna är bra. Men om du vill äta middag i Covent Garden ska du vara tidigt ute, eftersom mindre sällskap inte kan boka bord. Jamie's Italian finns också i Canary Wharf, Islington och på Westfields shoppingcenter i Sheperd's Bush och Stratford.

3. Gourmet Burger Kitchen

Den lyxiga hamburgerkedjan som också går under namnet GBK startades av ett gäng Nya Zeeländare i början av 2000-talet. I dag har restaurangen spridit sig och finns på flera håll i både London och resten av Storbritannien. GBK har adresser bland annat på Portobello Road i Notting Hill, Frith Street i Soho och Maiden Lane i Covent Garden. Här kan du sätta tänderna i allt från en klassisk cheeseburgare till kycklingburgare med camembert eller vegetarisk aubergineburgare med getost. Smårätter som krispiga pommes eller sallad förgyller din måltid och en barnmeny finns för de allra yngsta gästerna. I dryckesväg finns allt från milkshake till vin och öl.

4. The Duke of Cambridge

Missa inte ett besök på Storbritanniens första och enda certifierade ekopub. Här kan du vara säker på att allting gått schyst till på vägen till tallriken. Råvarorna är noggrant utvalda, allt är ekologiskt och nästan alltid närproducerat. Som om inte det här vore skäl nog att gå hit är dessutom atmosfären familjär och maten riktigt, riktigt god. Priserna är lite högre än på en vanlig pub, men det är värt varenda krona. Du hittar The Duke of Cambridge på 30 St. Peter's Street i Islington.

5. Belgo

Hög stämning, belgisk öl och musslor i alla tänkbara former. Det får du på Belgo Centraal i Covent Garden. De har en “Beat the Clock”-meny varje dag mellan 17 och 18.30. Det innebär att din huvudrätt kostar det samma som klockslaget då du beställer. Det blir alltså fem pund om du beställer redan klockan 17. Men priserna är inte höga annars heller. För strax under 13 pund får du en hel gryta med musslor i vin och tillhörande pommes frites. Förutom specialiteten musslor finns även fisk, kött och kyckling på menyn. Belgo Centraal ligger på 50 Earlham Street i Covent Garden. Belgo Noord, som är en av deras andra restauranger, ligger på Chalk Farm Road i Camden.

6. Tayyabs

På en bakgata i Whitechapel döljer sig en omtyckt pakistansk restaurangpärla. Till Tayyabs ringlar kön ofta lång för att få ett bord, även om man bokat. Restaurangen har två våningar och rymmer många, men kom gärna mitt i veckan för att undvika för lång väntetid. Väl till bords serveras riktigt god mat för en mycket liten peng. Istället för att sälja alkohol tillämpas BYO, alltså “bring your own”. Det innebär att du själv köper med dig öl eller vin som sedan serveras vid ditt bord utan extra kostnad. Tempot på restaurangen är högt och servicen väldigt effektiv. Det är kanske inte rätt ställe för en romantisk middag, men mycket väl värt ett besök. Whitechapel ligger i östra London och du kan exempelvis ta tunnelbanan till stationen med samma namn. Tayyabs ligger på 83 Fieldgate Street.

7. Loco Mexicano

Ett besök på Loco Mexicano är en bra start på utekvällen med ett gäng kompisar. Eller vad mer kan önskas än prisvärd mexikansk mat, drinkar strax under 5 pund och svängiga toner? En sombrero? Ja, det finns faktiskt att låna! Här är det ofta hög stämning och mycket folk. Du hittar Loco Mexicano på 107 Westbourne Grove i Bayswater, men de har också en restaurang i VIctoria.

8. The Breakfast Club

Morgonen efter den där roliga utekvällen kan det smaka gott med en stärkande brunch. Ett klockrent ställe för det är The Breakfast Club. De serverar sin bastanta amerikanska frukost i Soho, Angel, Hoxton och Spitafields. Välj och vraka bland pannkakor, stekt bacon, ägg och annat gott som kan stilla hungriga magar. De serverar brunch fram till klockan 17, men också lunch och middag i form av bland annat burgare, sallader och wraps. Restaurangen i Spitafields ligger på 12-16 Artillery Lane och är en perfekt start på ett söndagsbesök på marknaderna i området.

Boende i London

I London får man räkna med att lägga en slant för att bo bra. Ett vanligt område att bo i är Bayswater i västra centrum, men hotell finns i de flesta stadsdelar. Utgå från vad du vill se och göra, när du väljer. Tänk på att det är smidigt med nära till tunnelbanan, men glöm inte kolla så att linjen även är öppen när du besöker London. Vissa linjer passar på att stänga helt eller delvis för underhåll på helgerna.

Så tar du dig hit

Om boende ofta är dyrt så är flygbiljetten istället ofta billig. Ryanair flyger till Stansted från Göteborg City Airport, Malmö och Skavsta. Norwegian flyger från Stockholm Arlanda (och senare under våren även från Göteborg) till Gatwick. SAS och British Airways flyger från Landvetter och Arlanda till Heathrow. Från flygplatserna tar du antingen tåg eller buss in till centrum. Det senare är nästan alltid billigare, men tar längre tid. Från Heathrow har du också möjligheten att ta tunnelbanans Picadilly Line. Det tar då runt en timme att ta sig in till centrum, men resan kostar bara från strax under 3 pund med Oyster card.

Psst!

På restaurang i Storbritannien kan du dricksa ungefär som hemma i Sverige. Runt 10 procent är en bra riktilnje, men kolla först så att den inte är inkluderad i din nota. Det brukar stå under posten “service charge”. Om service redan är inkluderat så behöver du inte lägga något extra.

Flyg billigt till London

Hitta hotell i London

Om London England, Storbritannien

Englands huvudstad London är staden för dig som gillar puls. London passar de allra flesta med shopping i världsklass, mysiga kvarter, restauranger och massor av sevärdheter och nöjen. Närheten till Sverige är också en fördel, flyg tar cirka 2 timmar.
Matupplevelser
Historia
Konst
Kultur
Storstad
Barnvänligt
Shopping
20°
Klimat i september
En av få "gamla" bussar i trafik
1 / 44
Piccadilly Circus
4 / 44
Taxibil målad i brittiska flaggans färger.
6 / 44
Camden market
7 / 44
Sverige-Brasilien
8 / 44
London by night
9 / 44
Lutande gubbe i lurvig mössa
12 / 44
Telefonautomater
16 / 44
Street of Eternal Love
19 / 44
Vackert i London
20 / 44
Fish´n chips
22 / 44
Pubskylt på Tottenham Court road
25 / 44
The White Lion
26 / 44
Westminster Abbey
36 / 44
Canary Wharf
37 / 44
Ale, cider, meat
40 / 44
Inte utan mitt paraply
44 / 44