9 bästa tipsen till storstaden Istanbul

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Storstaden Istanbul är hetare än någonsin som weekendresmål. Här finns sevärdheter i världsklass och priserna på både boende och mat är mycket låga. Vi har tagit fram en nybörjarguide med de nio bästa tipsen till weekendstaden Istanbul.

Det tar cirka 3,5 timmar att flyga till Istanbul från Stockholm. Stadens stora flygplats är Ataturk Airport som ligger 15 km väster om centrum. Det billigaste sättet att ta sig till centrum är med tunnelbanan Metro, en enkelresa kostar bara 6 kronor. Det är inte heller särskilt dyrt att åka taxi, kostar cirka 80-120 kronor.

Turista i två världsdelar samtidigt

Istanbul är den största staden i Turkiet och har ungefär 13 miljoner invånare. Staden delas i mitten av vattenleden Bosporen, västra delen av Istanbul ligger i Europa och östra delen i Asien. De flesta sevärdheterna ligger på västra sidan.

Nästan alla hotell ligger i centrum

Det finns väldigt få hotell i den östra delen av Istanbul, nästan alla hotell ligger i områdena Harbiniye, Taksim och Sultanahmet på den europeiska sidan. Det är mycket billigt att bo på hotell i Istanbul, på vissa hotell i centrum kostar rummen bara cirka 150 kronor/natt under lågsäsong och hotellrum med hög standard kostar bara cirka 500 kronor/natt.

En av världens mest kända byggnader

Den mest kända byggnaden i Istanbul är Hagia Sofia vars minareter och 56 meter höga kupol är synlig från flera kilometer. När kyrkan Hagia Sofia stod klar år 537 var den en av världens största byggnader. Hagia Sofia är i dag ett museum. Bredvid den rosa Hagia Sofia ligger Blå Moskén från 1600-talet med sex minareter.

Historiskt palats – med ett eget harem

En av Istanbuls största historiska byggnader är Topkapipalatset. Härifrån styrde sultanerna över det forna osmanska riket. Palatset är ett jättelikt komplex där mer än 4 000 personer personer bodde. En av de mest sevärda delarna av palatset är Haremet.

Testa klassiskt ångbad

I Istanbul finns några av världens äldsta ångbad. Det kostar från cirka 80 kronor att ta ett turkiskt bad, hamam, men då ingår bara ångbadet i priset. När du ändå är på plats i ett hamam så kan du också beställa en skrubbning där en mästare tvålar in dig och sen skrubbar kroppen.

Vandra genom historien

Den gamla stadskärnan i Istanbul är omgärdad av en försvarsmur som är mer än 1 500 år gammal. Muren kallas Theodosius-muren efter den bysantiske kejsaren som lät bygga den. På en sju kilometer lång sträcka kan man vandra längs de bäst bevarade delarna av muren.

Fynda mattor, ädelstenar och konfekt

Den trevligaste shoppingen gör du i Istanbuls många historiska basarer som alla ligger innanför stadsmurarna i gamla stan. Här hittar du massor av butiker som säljer kryddor, äkta mattor, och halvädelstenarna agat, onyx och karneol. Medan du köpslår och prutar kan du prova (och köpa) turkiskt te och turkisk konfekt, ”lokum”. Vill du shoppa i ett modernt köpcenter måste du ta dig till någon av Istanbuls förorter.

Superbillig snabbmat

Istanbul har så många olika typer av snabbmat att du aldrig behöver gå in på en restaurang. Det är också så billigt att det bara kostar några tior att äta sig mätt. När du är i Istanbul måste du prova dönerkebab, det var här maträtten skapades. På Istiklal-gatan finns det dussintals kebabställen som har öppet större delen av dygnet. Fiskmackorna ”balik-ekmek” (friterad fisk med lök och tomater) serveras året runt i Eminonu medan ansjovis-mackan ”hamsi” bara finns under höst/vinter.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du bra priser på resor:
- Flyg till Istanbul >>
- Hotell i Istanbul >>
- Erbjudanden till Turkiet >>

Om Istanbul Turkiet

Istanbul i norra Turkiet är en metropol där öst möter väst i en exotisk explosion. Här finns vackra moskéer och palats, myllrande basarer och ett spännande folkliv. Staden delas av vattenleden Bosporen som är populärt för en båttur.
Historia
Kultur
Arkitektur
Weekend
Storstad
Nattliv
Shopping
25°
Klimat i september
Utsikt över Bosporen från en "rooftop bar"
1 / 34
22 miljonersstaden
2 / 34
Blå Moskén i solnedgång.
3 / 34
På promenad vid Marmarasjön
5 / 34
Miniaturk - Aspendos Amphitheatre, Antalya
7 / 34
Istanbul i solnedgång
10 / 34
kryddstarkt!
11 / 34
Miniaturk - Rock Houses of Mardin, Mardin
16 / 34
Te på Pierre Loti kafé
17 / 34
På Bosporenturen
19 / 34
Vackert visade varor
20 / 34
en annan vy på tvätten
22 / 34
På väg till Agia Yorgi kyrkan
26 / 34
Månljus över Bosporen
27 / 34
Vyn från Topkapi palatset
28 / 34
Båttur på Bosporen - nära Svarta Havet
32 / 34
En välkänd vy - vi anländer till Eminönühamnen
33 / 34