5 härliga paradis i turkost och vitt

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: moniq, medlem sedan 2007
En semester på valfri paradisö med palmprydda sandstränder står högt upp på många önskelistor under vinterhalvåret. Här tipsar vi om fem oemotstånliga pärlor.

Kreolsk kultur, strandlyx, en egen semesterö, ett undervattensparadis eller en paradisö för backpackers? Vad vill du helst uppleva? Här tipsar vi om fem olika öar – välj din favorit.

Mauritius – både lyx och budget

Mauiritius är beläget utanför Madagaskar och har på senare år blivit ett populärt vinterresmål för frusna svenskar. Förutom ständerna provar många djuphavsfisket som är riktigt bra, eller roar sig med en runda på någon av de många golfbanorna. Ön är multikulturell och maten har en kreolsk prägel. På Mauritius finns semesteralternativ för alla plånböcker och det går även smidigt att kombinera sin egen resa hit.

Seychellerna – för dig som drömmer om en egen ö

Seychellerna består av 115 granit- och korallöar belägna strax söder om ekvatorn. På huvudön Mahé bor flest invånare och det är också där huvudorten Victoria är belägen. Ögruppen kommer ofta på tal när världens vackraste stränder ska utses. Många åker hit för lyxiga bröllopsresor och här kan du till och med få en ö för dig själv. Kombinera gärna flera öar under din vistelse. Till Seychellerna är det lättast att åka på paketresa.

Maldiverna – paradis både ovan och under ytan

Maldivernas tusentals öar ligger som ett pärlband söder om Indien och Sri Lanka, i Indiska Oceanen. Maldiverna är ett populärt val för smekmånad eller annat firande och med de vackra omgivningarna är det inte konstigt. Kritvita stränder och turkosblått vatten med goda förutsättningar för dykning och snorkling. Många gånger finns öar med helt egna resorts vilket är både avslappnande och lugnt. Du kan välja att flyga reguljärt till Maldiverna, men se till att ha bokat boende i förväg, annars blir det lätt en dyr historia. Det finns också gott om paketresor.

Cooköarna – lugn och ro i Söderhavet

Cooköarna består bara ett femtontal öar mitt ute i havet utanför Nya Zeeland och den största är huvudön Rarotonga. Det är en lummig vulkanö, omgiven av koraller och sandstränder med bara ett par mil i omkrets. Här är det lugnt och behagligt och förutom Rarotonga kan man också åka till de små öarna Aitutaki och Mangaia. Att flyga reguljärt till Cooköarna är ofta riktigt dyrt, ett tips som gör resan billigare är då att kombinera med ett besök på Nya Zeeland. Det lättaste om du ändå vill åka direkt till ögruppen från Sverige på en eller par veckors semester är att köpa en paketresa.

Fiji – den perfekta paradisön för backpackers

Paradisöarna som utgör Fiji är sedan länge populära bland backpackers och jorden runt-resenärer. Många väljer att kombinera sitt besök i Australien och Nya Zeeland med ett stopp i ögruppen. Förutom sol och bad kommer många hit för att snorkla eller dyka, men du kan också prova på actionsporter som forsränning eller hisnande Canopy-färder. Fiji består av fler än 300 öar, och de två största heter Vitu Levu och Vanua Levu. Eftersom Fiji är ett populärt resmål även för resenärer på liten budget finns det gott om boende i alla prisklasser och smaker, även hostel.

Tips för paradissugna

1. För många av öarna är en paketresa det smidigaste valet.
2. Förboka gärna boende om du reser på egen hand – åtminstone för de första nätterna.
3. Kombinera gärna Söderhavsöarna med ett besök i Nya Zeeland. Flygpriserna är ofta väsentligt billigare om du väljer att flyga först till Auckland och senare vidare till exempelvis Rarotonga eller Fiji.

Diskutera: Zanzibar, Maldiverna, Seychellerna eller Mauritius?
Medlemmen Nioma ska på bröllopsresa – hjälp henne att välja!

Reguljärflyg från Sverige

Tre-stärniga hotell i huvudorterna

Vilken ort ligger var?Nandi – FijiPort Louis – MauritiusAvarua – CooköarnaMalé – MaldivernaVictoria – SeychellernaSök din paketresa till paradiset här – från 7 780 kronor.