10 tips som gör din resa billigare

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Karen Roach
Bild: Julia Freeman-Woolpert
Bild: Graça Victoria
Det finns många sätt att spara pengar på resan utan att behöva känna sig snål. Här är en handfull tips som kan göra din resa billigare.

På semestern vill man ofta unna sig lite extra och att spara då känns kanske konstigt. Men med några enkla spartips kan du hitta en billigare resa och få pengar över till annat. Lägg pengarna där du vill istället.

10 tips som plånboken älskar

1. Jämför alternativen
Jämför reguljärflyg, lågprisbiljetter, sista minuten-resor och kampanjer. Undersök också om du eventuellt kan spara pengar genom att resa till en närliggande flygplats istället.

2. Var flexibel
Genom att vara flexibel med både avresedag och tid på dygnet kan du spara stora pengar. Ofta blir det billigare att resa mitt i veckan, eller på en obekväm tid på dygnet.

3. Undvik storhelger och lov
Generellt kan man säga att om många vill åka samtidigt går priserna upp. Därför är det smart att undvika skollov och de stora helgerna – om du kan.

4. Åk i lågsäsong
Om du inte har något emot att det är lite lugnare på resmålet eller att det kan komma några droppar regn ska du resa i lågsäsong. Då kan du spara slantar både på själva resan, hotellrum och på plats.

5. Paketera själv
Här gäller det återigen att jämföra – ibland kan färdiga paket eller charterresor vara riktigt förmånliga – men ibland kan du spara stora pengar på att paketera hotell och framförallt lågprisflyg själv.

6. Rabatter och förmåner
Är du student eller pensionär? Har du andra rabattkort av något slag? Kolla upp vad du kan ha användning för på plats. Ofta finns också speciella turistkort som ger rabatt om du har tänkt göra mycket sightseeing.

7. Betala med kort
Många banker och kortföretag tar ut en avgift för uttag utomlands, betala med kort och skippa småuttagen så sparar du pengar. Gör ett större uttag istället och hushåll med kontanterna (med många typer av kort kan du dock göra gratis utag av euro inom EU, kolla med din bank vad som gäller).

8. Handla lokalt och laga själv
Att välja boende med självhushåll och laga vissa mål själv är ett hett spartips. Att vandra runt på lokala marknader och butiker och leta råvaror kan dessutom vara ett rent nöje.

9. Ta dig utanför turiststråken
Försök att ta dig lite bortom kända sevärdheter och turiststråk om du vill spara pengar på middag ute. Restaurangbesöken blir ofta billigare om du satsar på ett ställe som är populärt bland lokalborna.

10. Prova couchsurfing
Övernatta hemma hos någon som erbjuder sin soffa gratis eller prova light-versionen, att bara träffa någon på en fika och få smarta insider-tips om resmålet.

Flyg under 500 kronor

Sök och jämför på Reseguiden.seHitta ditt flygHitta ditt hotellHitta din sista minuten-resa