Emerald Cave, Koh Mook

22 jan. 2016 07:40
Visningar: 884
Hej!

Supermånga har väl besökt Emerald Cave och det vill jag också göra. Jag har svårt för trånga utrymmen med mycket folk och där kvalar ju Emerald Cave in. Jag kan absolut inte simma någon längre stund i en trång mörk tunnel med folk både framför och bakom, så att jag inte ens kan vända om ifall jag vill. Är det en smal passage (jag har förstått det som att grottaket är nära vattenytan)? Är det lång tid i mörker dvs då man varken ser ljus från ut- eller ingång? Jag tänker att vi bokar en egen båt (vi är fem personer) och åker dit vid en tidpunkt då inga kommit dit ännu, finns någon sån tidpunkt? Jag tar tacksamt emot beskrivningar av hur det ser ut och fungerar där. Ju mer jag vet i förväg ju lättare för mig att genomföra det här, vilket i så fall blir en seger för mig! Så trött på att klaustron ska styra så mycket i mitt liv.
22 jan. 2016 08:13
Hej
Smartast är att bo på koh mook och ta en egen longtail dit en sen eftermiddag eller tidig morgon.
Om du gör det när tidvattnet är lågt så är den klaustrofobiska känslan mindre.
Grottan är mörk och din guide kommer ha en lampa. Ta med en egen i en knuten plastpåse om det får dig att känna dig tryggare.
I mitten av grottans tunnel ärdet helt svartca 5 meter, överallt annars ser du ljus framåt eller bakåt.
Klart du ska dit! Det är värt!
22 jan. 2016 10:37
Kan även tillägga att man kan ha flytväst på sig vilket väldigt många har , ifall man inte vill simma där inne och anstränga sig i trängseln :)
22 jan. 2016 11:16
Det låter tryggt att det endast handlar om fem meter i totalt mörker, annars är in eller utgång synlig. Simmar guiderna med in? Varför då, är det möjligt att komma vilse? Nu fick jag alla möjliga föreställningar om flera tunnelsystem att tappa bort sig i! Jag åker gärna tidigt, då är väl det lågvatten antar jag, är kl 06:00 lagom att åka från Koh Mook
22 jan. 2016 17:16
Du kommer inte simma vilse men guiden är med som trygghet för att du ska hitta in i grottan och komma rätt där inne. Även om det inte är svart hela tiden så är det ju ganska mörkt.
Tiden för hög- och lågvstten varierar varje dag. Kolla en tidvattentabell eller kolla med nån på ön, de har koll.
Om du bor på Koh Mook så har du max 30 min båttur till grottan. Du behöver inte åka vid 6.00, men om du åker 08.00 eller 16.00 så är ni nog ganska ensamma på plats. Dom på ön som fixar trippen har koll. Lita på dom.
Av Neta_c
23 jan. 2016 05:29
När jag och min syster simmade med vår guide i grottan så "skojade" han till det lite med att släcka sin lampa. Det tyckte jag personligen inte ett dugg om. Riktigt obehagligt.
Av Marsiv
26 jan. 2016 15:58
Min dotter hade jätteångest innan vi simmade in och tvekade in i sista sekunden.
Vi var där ganska tidigt (bodde på Koh Mook) så det var inte så mycket folk men lite vågigt utanför. Men vi hade flytvästar och efter sa hon att de var det häftigaste hon gjort i sitt liv. Hon var 19 år då ..
Så det är värt det. Och som de sagt tidigare är inte så många meter man simmar i kolsvart.
Av Ch72
26 jan. 2016 16:14
Hej
Ser att det är flera som bott på Koh Mok.

Vi ( två vuxna utan barn i 40-årsålden) har tänkt åka till Thailand i 3 veckor. En vecka på Koh LIpe och vecka på Koh mok, sen vet vi inte riktigt vart vi ska ta vägen. Någon som har ngt förslag.

Vi skulle gärna vilja gå en matlagning kurs (thaimat förstås) men hittar inget om det på Koh lipe eller Mok.
26 jan. 2016 16:21
Tack för alla svar hittills, känns redan bättre. Det ska nog gå bra. Det viktigaste är att jag slipper trängsel, då klarar jag både vågor och mörker en kort stund. Jag är ju fri att vända om ifall det känns jobbigt! Vad jag kan förstå så är det ingen trång tunnel man ska igenom väl..? På en del bilder tagna vid stranden på insidan ser det rätt "rymligt ut", åtminstone vid utgången. Det verkar ju vara en fantastisk upplevelse det där och lyckan över att ha klarat av det dessutom, det skulle kännas underbart!
26 jan. 2016 17:33
Ch72
Jag skulle välja Koh Lanta. Dessutom skulle jag dra ner tiden på Koh Mook nån dag. Mook är fint, men har man bara tre veckor så skulle jag lägga 5 dagar på Mook och 9 på Lanta utöver Koh Lipe.

Analeina
Utrymmet inne på stranden är rejält. Men i tunneln in är det betydligt mindre. Det kommer gå bra nu när du är förberedd.
Vore kul att höra efteråt hur du upplevde det.
26 jan. 2016 17:35
Ch72
På Lanta finns fler matlagningskurser. Tex"Time for lime" som jag gick för nåt år sen.
Av Sayang
28 jan. 2016 21:58
Absolut smidigast och trevligast är att låna
kajak på Charlies och paddla dit.
Vi stack dit direkt efter frukost och paddlade hela vägen
in,behövde inte simma en meter.
Vi var helt själva där oxå:))
28 jan. 2016 22:46
Jag såg det på youtube! Att jag inte tänkt på youtube innan, där såg man ju precis hur det såg ut hela vägen igenom. Det såg himla smidigt ut. Hur lång tid tar det att paddla dit från Charlies då? Jag har aldrig ens suttit i en kajak! Kan man vara fem personer (varav tre barn) i en?
Av Sayang
29 jan. 2016 20:37
Kanske tar runt 15-20 min eller nåt,minns ej exakt,
men jätte långt är det inte.
Vi satt 2 vuxna och 1 barn,var rätt fullt då,
men det är möjligt att det fanns större kajaker.
Annars får ni ta varsin,det är lugn paddling
bara runt hörnet på ön från Charlies
23 feb. 2016 01:11
Hej alla!

Jag var hemskt nervös inför besöktet på Emerald Cave. Åkte dit en tidig morgon när den fortfarande låg i skugga och var ganska mörk. Precis vid ingången var det ett överhäng inte jättelångt från vattenytan och jag fick ta ett djupt andetag för att hålla paniken i schack. Det värsta är ju att inte veta vad som väntar, blir det trängre?! Jag hade min dotter på 11 år med mig och var ju tvungen att hjälpa henne, vilket gjorde det lättare att skärpa sig. Väl inne i grottan upplevde jag att det var rymligt, "tunneln" var jättebred och det var rätt högt i tak. Jag simmade igenom rätt snabbt, var en stund på stranden och sen snabbt tillbaka. Väl ute, gråtfärdig av lycka över att ha klarat det! Haha, inte tid för så mycket njutning! Jag bestämde mig nästan omgående för att göra om det och åkte dit samma eftermiddag. Då låg solen på och lyste upp mer av grottan, vi såg djur på klipporna och fladdermöss i taket och tog verkligen tid på oss att njuta av grottsimningen på både in- och utvägen. Vattnet var betydligt lägre nu, vilket gjorde att det mest var strand och inte så mycket vatten där inne. På morgonturen kunde man ju ligga på rygg i vattnet och titta rätt upp i himlen! Det var hur som helst häftigt, både att våga och själva naturupplevelsen. Även om det är riktigt "turistigt" så är det verkligen ett måste!
23 feb. 2016 05:48
Bra Analeina
Kul att du kunde njuta åtminstone andra gången.
Var ni ensamma vid grottan, eller var det fullt med folk?
23 feb. 2016 10:15
Det var inte så många där på morgonen. På eftermiddagen kom ett helt rep med klass 5 a typ, men det var ingen fara. Jag upplevde själva tunneln som rymlig, faktiskt inte alls klaustrofobisk. På eftermiddagen var vattnet som sagt väldigt lågt och det var ännu större där inne.