Stöd Ukraina

Gullnas blogg

Söndag 13 April 2008 - Shanghai

Kwangju - Shanghai 2008-04-13

Sitter uppe sent på lördagen, lägger mig 4 och går upp 5, packar och tar en taxi till flygplatsen. Köper biljett till Shanghai; en bonus med Kwangju är att de har en internationell flygplats och flyg till Shanghai. Vad jag inte kollade upp i tid var hur ofta de går, och tvingas därför nu flyga via Seoul i stället för direkt till Shanghai. Dessutom via Gimpo, den mindre flygplatsen utanför Seoul, för att ta en shuttle bus till Incheon. Men, jag klagar inte, jag kommer dit jag vill relativt billigt.

Jag letar på Maglev-tåget och åker in till Shanghai. 430 km i timmen! De tre milen tar sju minuter. Tåget håller inte kring 430 i en minut ens innan det måste börja sakta ner.

T-bana till People's Square, mitt i smeten. Jag går omkring och försöker förstå i vilken riktning jag ska gå för att komma till vandrarhemmet. Två kinesiska tjejer säger hej och är mycket roliga, pratsamma och frågvisa, och vill också hjälpa mig fast jag inte bett om det. Vi bestämmer att ses senare. De är också på besök i stan; de studerar på annan ort inte långt ifrån Shanghai.

Jag går till vandrarhemmet och checkar in.

Jag tar en kort promenad innan jag möter upp Tang och hennes kompis. Vi går till en så kallad hot pot-restaurang. Ur den koreanska askan, in i den kinesiska elden. En stor djup, rund panna placeras över gaslågan i mitten av bordet. Vi väljer en delad panna; en halvan har en kryddstark blandning, den andra en vanlig. Man stoppar själv i vad man har beställt och kokar det; dumplings, fiskbullar, krabbkött, fläsk, potatisskivor, bambu och grönsaker av olika slag. Allt kokas alltså i samma "soppa". Man plockar sedan upp vad man vill äta, och doppar i en mycket kryddstark röra eller en jordnötssås. Gott! Och en vacker restaurang för övrigt, och jag hade aldrig hittat den själv, in i ett hus och sju våningar upp.

Det har blivit mörkt och vi går mot floden och The bund, eller Waitan, det historiska området längs floden, med utsikt på skyskraporna i Pudong på andra sidan floden, och tillbaka in till People's Square.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Stockholm 2008-05-16
16 år sedan
Tallinn 2008-05-15
16 år sedan
Pirita 2008-05-14
16 år sedan
Narva - Tallin 2008-05-13
16 år sedan
Narva 2008-05-12
16 år sedan