Weekend på höstlovet

Tobbe
Reseguiden, besökt 14 länder

Publicerad 14 juli 2017

Amsterdam

Amsterdam är en av de populäraste weekendstäderna för oss svenskar. Och här finns det man förväntar sig av en bra weekendstad: intressanta sevärdheter, stort nöjesutbud, många restauranger, bra shopping och trevliga promenadområden. Några måsten under en helg är Van Goghmuseet, Anne Franks hus, en kanalbåtstur och en promenad i Vondelpark.

Det är smidigt att ta sig till Amsterdam, det går direktflyg från flera svenska städer. Från flygplatsen Schiphol tar snabbtåget in till city bara 20 minuter – ännu ett skäl till att Amsterdam är en populär weekendstad.

Weekend i Amsterdam

Barcelona

Barcelona är Spaniens näst största stad och huvudstad i Katalonien. Staden är landets mest populära turistdestination och här kan du få strandliv och hektiskt stadsdito samtidigt. Stadens mest kända landmärke är Sagrada Família, en katedral som man fortfarande bygger på, trots att det var byggstart 1882. Andra populära sevärdheter är den världsarvsklassade Parc Güell, Picassomuseet, den hektiska gågatan Las Ramblas och fotbollsarenan Camp Nou – Europa största. Den närmsta stranden är Barceloneta, en kvarts promenad från city.

Weekend i Barcelona

Berlin

Berlin är den närmsta världsmetropolen för oss svenskar. Här hittar du spännande historia, mycket kultur, bra shopping och ett fantastiskt nöjesliv. Dessutom är Berlin Västeuropas kanske billigaste huvudstad

Många av de mest besökta sevärdheterna hör samman med stadens brutala historia. Måsten för förstagångsbesökaren är Brandenburger Tor, Förintelsemonumentet och Checkpoint Charlie, där det även finns ett museum för Berlinmuren.

Berlin är stort och här finns många ”städer- i-staden”, som har en helt annan karaktär än de centrala delarna. Kolla in stadsdelarna Kreutzberg och Prenzlauer Berg. Berlin har flera flyplatser, alla relativt nära centrum. De trafikeras från flera svenska städer. Men eftersom Berlin ligger nära Sverige kan du även åka tåg eller buss.

Weekend i Berlin

Istanbul

Att säga att det är i Istanbul som öst möter väst kan låta som en klyscha, men det stämmer. Staden är, inte bara geografiskt, Europa och Asien på samma gång. Här kan du välja mellan att shoppa på stora avenyer eller i basarer, äta hamburgare eller kebab. Ett måste i denna megastad är ett besök i Sultanahmet. I denna stadsdel ligger den pampiga Blå moskén, Tokapipalatset och den myllrande Stora basaren. Här kommer du att möta många turister, men också många turkar som gör sina vardagsinköp eller är på väg till moskén.

Weekend i Istanbul

London

Storbritanniens huvudstad grundades redan av romarna och blev snart huvudstad i provinsen Britannia. Med sina åtta miljoner invånare är London Europas folkrikaste stad. Stadens rika historia och storlek lockar turister. Förutom ett rikt kulturutbud och berömd shopping finns här hundratals världskända sevärdheter. Bland de mest populära räknas Buckingham Palace, British Museum, Houses of Parliament (med Big Ben), Madame Tussaud`s vaxkabinett, St Pauls-katedralen och Piccadilly Circus.

Weekend i London

Malaga

Malaga är en populär kryssningsdestination och med direktflyg från både Stockholm och Göteborg är staden en perfekt spansk weekendstad. Malaga har ett mycket behagligt klimat med sköna temperaturer året om. Längs kusten finns också städer som Estepona, Marbella och Fuengirola. Här kommer några nybörjartips till Pablo Picassos hemstad.

Weekend i Malaga

New York

New York ligger på den amerikanska östkusten och är med sina åtta miljoner invånare USA:s mest folkrika stad. New York är belägen i delstaten med samma namn. Staden består av stadsdelarna Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island. New York är ett av världens mest populära resmål och här kryllar det av spännande sevärdheter.

Bland de mest populära återfinns Frihetsgudinnan, Central Park, Wall Street och Empire State Building. Men många besöker staden för den kosmopolitiska stämningen, shoppingen och det fantastiska kultur- och restaurangutbudet.

Weekend i New York

Paris

Frankrikes största stad och huvudstad heter Paris. Med sina 30 miljoner utländska turister varje år är staden en av världens mest populära resmål. Paris anses vara modets och gastronomins huvudstad, men många kommer givetvis hit för att se världsberömda sevärdheter som kyrkorna Notre-Dame de Paris och Sacré-Cœur, museerna Louvren och Musée d`Orsay och Eiffeltornet. Utanför staden ligger det pampiga slottet Versailles och barnens favorit Disneyland.

Weekend i Paris