Publicerad 30 november 2023

När du valt vart du vill resa kan du söka, jämföra och hitta din weekendresa här på Reseguiden. Vi sammanställer resor från alla ledande researrangörer, som Airtours, TUI, Apollo, Ving, TripX och många fler – så att du kan vara säker på att alltid hitta den bästa resan till det lägsta priset.
Alla weekendresor i december till hela världen

Rom

Rom är den antika staden, fortfarande. Historian lever sida vid sida med nutiden. Byggnader och ruiner från romartiden är utspridda på sju kullar över floden Tibern och det finns massor av spännande historia att upptäcka. Colosseum, Pantheon, Spanska trappan, Fontana di Trevi är bara några av alla “måsten”. Det finns också underbara kvarter att strosa i med sköna vinbarer och restauranger, Trastevere är ett exempel på kvarter med smala mysiga gränder, små torg och massor av barer och mysiga restauranger. Åker du hit i december kan du räkna med bra promenadväder, dryga 10 grader varmt, och lite färre turister. Njut också av juldekorationer och vacker belysning. Den största och mest traditionella julmarknaden hittar du på Piazza Navona med barnvänliga karuseller och mycket folk. Träffa tomten, titta på julspel och köp julgodis och rostade kastanjer. Här säljs även dockor av la Befana - den italienska julhäxan.
Alla weeekendresor till Rom

Budapest

Mitt i Budapest, på Vörösmarty Square, utspelar sig varje år en folkkär julmarknad. Här finns ett litet Betlehem med julkrubba och levande djur. Dessutom kan du vara med och klä granen. Förutom de traditionella hantverken erbjuds även ungerska specialiteter som langos och kürtös kalács. Förutom julmarknad så är ett bad och shopping två måsten i Budapest.
Sedan romartiden har Budapest haft badhus, vars vatten kommer från varma källor. Det största, och kanske vackraste heter Széchenyi, här kan du bada utomhus året runt och de vackra gula husen ramar in upplevelsen.
Vill du shoppa märkesvaror är det på paradgatan Andrassy út du hittar lyxiga boutiquer som Louis Vuitton och Gucci. I kontrast till det kan du bege dig till saluhallen vid Fövám Tér, där Budapestborna köpslår om grönsaker, kött och andra råvaror. Något man gärna kan köpa med sig därifrån är paprikapulver, som säljs både i en kryddig och en sötare variant. Gågatan Váci utca sträcker sig norrut från salhuallen, parallellt med floden, hela vägen upp till Vörösmarty tér vid Kedjebron. Längs gatan finns det gott om kaféer och butiker, men många av en ganska turistig karaktär. Operahuset är också en sevärdhet värd ett besök.
Alla weekendresor till Budapest

Berlin

I Berlin är man tokiga i julmarknader och nöjer sig inte med en eller två – här finns finns mellan 50-100 stycken. Den största marknaden hålls i centrum vid kyrkan Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche och lockar varje år fyra miljoner besökare. Andra stora julmarknader hålls vid slottet Charlottenburg, torget Gendarmenmarkt och vid Potsdamer Platz.
Men Berlin har så mycket mer och har snabbt blivit en av de mest trendiga städerna i Europa. Har du tröttnat på London och Barcelona är det hit du ska åka. Alexanderplatz med sitt TV-torn, Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, East Side Gallery… Det är en stor utspridd stad med så mycket historia så påtaglig överallt. Ta en guidad cykeltur eller lokalbussen nr. 100 för att få en liten översiktlig idé om staden. Och se till att ta dig tid till shopping - t.ex. KaDeWe som är Berlins svar på Londons Harrods, gillar du mer vintage är det “Made in Berlin” som gäller och runt Hackscher Markt hittar du mängder med unika butiker och trendiga matställen och barer.
Alla weekendresor till Berlin

Barcelona

Barcelona är en promenadvänlig stad. Så ta på dig ett par bekväma skor och upptäck staden - och stranden - ja, även i december! Ljuset och ljudet från havet är alltid en lisa för själen. Varje år arrangeras ett gemensamt bad på juldagen. I december får du dessutom livliga julmarknader, julsånger och julkrubbor uppställda i de imponerande kyrkorna. Runt både den Gotiska Katedralen och Gaudis kyrka La Sagrada Familia finns traditionella julmarknader från slutet av november till den 23 december.
Självklart erbjuder storstaden Barcelona spektakulära sevärdheter i form av de många galna byggnaderna av arkitekten Antoni Gaudí, varierad och bra shopping, mat och dryck utöver det vanliga, fräcka barer och klubbar. Barcelona kan du resa till många gånger (och när som på året) och alltid hitta något nytt.
Alla weekendresor till Barcelona

Dubai

Dubai kallas Mellanösterns Las Vegas och är en salig blandning av gigantiska byggnadsprojekt, extrem lyx, enorma köpcenter och mängder av andra mer eller mindre galna påfund. Men Dubai är också mer än bara galenskap: här samlas människor från hela världen för att jobba, shoppa, semestra och festa.
Dubai erbjuder oändliga shoppingmöjligheter och det är svårt att inte bli påverkad av shoppinghysterin som råder här. Dubai Mall huserar inte mindre än 1200 butiker, världens största akvarium, en inomhus-rink för skridskor och 22 biografer.
Julstämning går att få även här! Madinat Jumeirah Festive Market är en julmarknad med gigantisk julgran, små stugor med dekorationer, mat och hantverk, snön faller över alltihop och givetvis kan du träffa tomten. På Winter Wonderland at Ski Duabi kan du åka nerför konstgjorda snöklädda backar, titta på pingviner, dricka varm choklad med mer med mera…
Alla weekendresor till Dubai

Nice

Vad sägs om att starta julmarknadupplevelsen med att se på solnedgången, sippandes på en drink på en uteservering på stranden? Gillar du tanken så res till Nice! Rivierans “huvudstad” är en av Europas äldsta turistorter. Promenade des Anglais, den sju kilometer långa strandpromenaden är alltid nära. Du kanske inte tar ett dopp i december men Medelhavet ligger där inbjudande och azurblått. Promenaden bjuder alltid på folkvimmel och en skön blandning av allt från strandraggare till sofistikerade damer i limo. Härifrån är det nära till stadens centrala delar med mat, shopping och kultur. Här finns t.ex. flera fina konstmuseum, både Chagall och Matisse har egna museum och MAMAC, moderna museet, har bland annat verk av Picasso och Warhol. Vill du shoppa är det den stora plånboken som gäller. Lite Beverly Hills-känsla får du i området kring Place Macéna, där du hittar många exklusiva butiker. Under december finns flera julmarknader som förstås säljer juldekorationer, rostade kastanjer, varmt kryddat vin och sötsaker. Men eftersom vi är i Nice så finns det förstås även champagne och ostron :)
Alla weekendresor till Nice

Aten

Området som de flesta besöker, och som i stort sett alla förälskar sig i är Plaka. Här kan man lätt strosa omkring i de mysiga gränderna i flera timmar och bara njuta av den härliga stämningen. Här kan du shoppa, dricka en frappé på något hippt ställe eller äta en gourmétmiddag på någon av alla de fantastiska restauranger som området kan skryta med. Som pricket över i:et har du hela tiden närheten till Akropolis – detta fantastiska konstverk som på kvällen när det är upplyst skapar ett romantiskt skimmer över hela området.
Julstämning kan du få på The Christmas Factory på Technopolis, Gazi. Här kan du träffa tomten, se hur godis och leksaker tillverkas, åka pariserhjul, karuseller och andra åkattraktioner.
Alla weekendresor till Aten