Världens läskigaste broar

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
När man är ute och reser så är ofta vägarna och broarna en stor del av upplevelsen. Men ibland blir broarna läskigare än planerat när de är extremt höga, extremt långa eller utsatta för extremt väder. Vi har letat upp världens 10 läskigaste broar för vandrare och bilister.

Carrick-a-Rede-bron, Irland

Höjd: 30 meter
Den 20 meter långa bron går från fastlandet till den vackra ön Carrickarede. Det har funnits en enkel bro här i mer än 300 år, men den nuvarande enkla varianten konstruerades så sent som 2009. Trots att bron är kort är det så otäckt att gå över det 30 meter höga stupet att en del vandrare vägrar gå tillbaka utan måste köras med båt.

Mackinac Bridge, Michigan, USA

Höjd: 61 meter (pelarna 168 m).
Med sina mer än 8 038 meter är det här världens tredje längsta hängbro. Bron stod klar 1957 efter flera decenniers problembygge och förbinder två halvöar i Mackinac-sundet. Det är så skrämmande att köra över bron att många inte vågar sig på resan. Myndigheterna har särskilda förare som hjälper rädda bilister genom att köra deras fordon.

Seven Mile Bridge, Florida, USA

Höjd: 20 meter
Det är vare sig höjden (20 meter) eller längden (10 kilometer) som gör att Seven Mile Bridge skrämmer många. Det är i stället risken för att köra på bron när ett oväder eller en orkan slår till som är faran. Florida är ett av världens mest stormdrabbade områden och ovädren orsakar extremt allvarliga skador, framför allt under orkansäsongen juli–november då det i genomsnitt inträffar 4-5 orkaner.

Royal Gorge Bridge, Colorado, USA

Höjd: 291 meter.
Den här bron är inte byggd för trafik utan enbart för att ge besökaren en wow-känsla eftersom det är världens högsta bro. Det är 270 meter från bron till Arkansas-floden i botten av Royal Gorge-ravinen. Bron är 384 meter lång och är byggd av 1 292 träplankor.

Trift-bron, Gadmen, Schweiz

Höjd: 100 meter.
Den mycket smala Trift-bron används av vandrare i Alperna som vill se Trift-glaciären. Gångbron är 170 meter lång och hänger 100 meter över marken. Den första bron byggdes 2004 och var en extremt skrämmande upplevelse eftersom den gungade kraftigt när det blåste. En ny och stabilare bro stod klar 2009.

Uddevallabron, Bohuslän

Höjd: 51 meter
Den 1,7 kilometer långa Uddevallabron är Sveriges näst längsta motorvägsbro. Eftersom bron ligger bara några kilometer från havet så utsätts den ofta för mycket hårda vindar och ju större fordon du har desto mer äventyrligt blir det att köra över. De fuktiga vindarna gör också att det under vintern bildas farliga istappar på de många kablarna. När istapparna rasar från 100 meters höjd är det en livsfara för alla bilister.

Chesapeake Bay Bridge, Maryland, USA

Höjd: 56 meter
Det är flera orsaker till att Chesapeake-bron skrämmer många bilister. Dels är bron mycket hårt trafikerad under sommarmånaderna eftersom man måste åka här för att komma till många populära turistorter, och dels gör dimma att sikten på den 6,9 kilometer långa bron är mycket dålig. Bron ligger också vid den amerikanska Atlantkusten och drabbas ofta av stormar och orkaner som gör överfarten otäck.

Lake Pontchartrainbron, Louisiana, USA

Höjd: 5 meter
Bron över Pontchartrain-sjön är en dubbelbro där södergående trafik kör på ena bron och norrgående trafik på den andra. Det läskiga med Lake Pontchartrainbron är inte höjden eftersom den bara är 5 meter över sjöns yta. Det läskiga är i stället att bron är så lång, 38,4 kilometer, att du inte ser land när du kört halvvägs.

Millaubron, Frankrike

Höjd: 270 meter.
Om du har minsta anlag för svindel bör du köra omvägar för att slippa köra över Millaubron i södra Frankrike. Den här motorvägsbron är en del av motorväg A75 och kostade nästan 4 miljarder kronor att bygga. En av pelarna är 341 meter hög vilket är mer än Eiffeltornet. Från vägbanan till marken är det 270 meter. Bron är 2,4 kilometer lång.

Volgograd-bron, Ryssland

Höjd: 32 meter
Det dröjde bara några månader efter invigningen 2009 innan bilisterna fick problem på den 7,1 kilometer långa Volgograd-bron. Vid hårda vindar började bron svänga så vilt att bilar slungades upp i luften och hamnade i den mötande körbanan. Efter flera månaders problem lyckades ingenjörer stoppa svängningarna genom enklare ombyggnader.


Mera äventyrligt