Världens 10 vackraste öar

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Craig Chiasson / Thinkstock
Foto: Shalamov / Thinkstock
Foto: Shalamov / Thinkstock
Foto: Stan Conti / Thinkstock
Foto: © William McKelvie / Thinkstock
Foto: ArminStautBerlin / Thinkstock
Foto: wallix / Thinkstock
Foto: pierivb / Thinkstock
Foto: thomaslusth / Thinkstock
Foto: AND-ONE / Thinkstock
Nu har världens allra bästa och vackraste öar äntligen utsetts. På den nya topplistan finns platser från hela världen med. Kolla in vårt nya bildspel med världens topp-10-öar.

Den nya topplistan har röstats fram av tusentals besökare på resesajten Tripadvisor. På topp 10-listan finns flera klassiska charteröar som du troligen redan varit på - eller planerat att åka till. Några av världens allra vackraste och bästa öar ligger också extremt avskilt ute på haven.

1. Ambergris Caye

Det här är det populäraste turistområdet i lilla karibiska nationen Belize. Ön Ambergris Caye är extremt avlång, den är bara 1,5 kilometer bred men mer än 40 kilometer lång. Ön består av några få skogar med mangroveträd som är omgivna av mil efter mil med långa härliga vita sandstränder. Många dykare vallfärdar hit för att dyka bland korallerna på världens näst största barriärrev, Barrera del Arrecife de Belice.

2. Providenciales, Turks- och Caicosöarna

Providenciales är den mest populära av de cirka 30 Turks- och Caicosöarna i Västindien. Det mesta på ön kretsar kring den härliga sandstranden Grace Bay där också de flesta hotellen finns. Providenciales är till stora delar mycket bergigt och täckt av buskar och kaktusar. Utanför öns stränder finns några av världens vackraste korallrev som lockar dykare från hela världen.

3. Bora Bora

Den här paradisön är en av många små öar i ett stort område med korallrev nordväst om Tahiti. Ön Bora Bora består av en central ö med en 700 meter hög vulkan, omgiven av en lagun och ett skyddande korallrev. Här kan du simma och dyka bland både hajar och rockor, sola på sandstranden eller bara slappna av på en bungalow ute i vattnet.

4. Marco Island, Florida

Den här lilla ön utanför Floridas västkust är perfekt för dig som vill ha en mycket lugn semester. Här är klimatet varmt och härligt året runt och det finns massor av vita sandstränder. Om du blir rastlös så kan du spela lite golf eller göra en utflykt till nationalparken Everglades.

5. Lewis and Harris, Skottland

Trots att namnet antyder något annat så är Lewis and Harris faktiskt bara en ö, den norra delen kallas Lewis och den södra Harris. Den ingår i ögruppen Hebriderna utanför Skottlands nordvästra kust. Öns spännande landskap är skapat av sitt utsatta läge här i norra Atlanten. På södra delen av ön finns både härliga vita sandstränder och några av världens äldsta klippor. I norr finns de unika resta stenarna Callanish Standing Stones.

6. Naxos, Grekland

Den grekiska ön Naxos är en favorit bland många svenska charterresenärer eftersom det finns så många bra stränder och mysiga små städer. Det här är också en mycket spännande ö för alla som är intresserade av mytologi eftersom det är här som den viktigaste av alla gudar, Zeus ska ha växt upp. Det 1 003 höga berget som dominerar ön är också döpt efter superguden själv. Naxos är också fullt med antika ruiner, den mest fotovänliga är Portara, en ensam port till ett tempel som inte längre finns kvar.

7. Aitutaki, Cooköarna

Det är inte lätt att ta sig till paradisön Aitutaki som ligger 300 mil rakt ut i Stilla havet från Nya Zeeland. Den här lilla ön är framför allt populär bland smekmånadspar eftersom man kan ta en båt till en liten obebodd ö och sedan ha den vita stranden och palmträden för sig själv hela dagen.

8. Nosy Be, Madagaskar

Ön Nosy Be ligger utanför nordvästra Madagaskar och det märkliga namnet betyder ”stora ön”. Nosy Be är till ytan ungefär lika stor som den svenska ön Orust men har ett mycket mer spännande djurliv med unika lemurer och kameolonter. Det finns massor av härliga stränder på ön och i vattnen finns det spännande korallrev att dyka till. Bland sevärdheter på ön finns bland annat vulkansjöar och romdestillerier.

9. Påskön, Stilla havet

Det är kanske inte den första ön du tänker på när du hör ordet ”sandstrand” men här på Påskön finns det flera perfekta stränder. Du behöver inte heller trängas med så många andra besökare eftersom det här också är en av världens mest avlägsna platser, det är mer än 200 mil till närmaste bebodda plats och mer än 350 mil till närmaste fastland. Påskön är formad som en triangel av tre stora vulkaner och ön är som mest 24 kilometer bred. Påsköns mest kända sevärdheter är de 887 jättelika huvudformade moai-statyerna.

10. Koh Tao

Det här är en av Thailands minsta – och bästa – öar. Ön är bara fem kilometer lång och tre kilometer bred, och ligger några timmar med båt från den stora turistön Koh Samui. Koh Tao har fått sitt namn, ”Sköldpaddsön”, antingen efter sin form eller från de många hotade sköldpaddorna som håller till på stränderna. Den bästa sandstranden på ön är Sairee på öns västkust som kantas av palmer och har härligt vatten. Flera av öns stränder ligger vid branta klippor och är svåra att ta sig till utan fyrhjulsdrift.