Vad är en ospecificerad resa egentligen?

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Vi har väl alla hört om kompisen eller kollegan som bokade en ospecificerad resa och fick bo på värsta lyxhotellet, precis vid stranden, för inga pengar alls. Förmodligen reste den här vännen för väldigt många år sedan eller i lågsäsong, alternativt hade hen en väldig tur.

Verkligheten ser idag oftast helt annorlunda ut. Många gånger får man bo på hotell med ganska låg standard, och att man får bo på ett hotell med flera kilometers avstånd till stranden är ganska vanligt. Finns det då ingen pool i närheten kan det bli en ganska svettig semester, alternativt dyr med alla buss- och taxiresor man behöver betala för att komma till stranden eller centrum. Helt plötsligt har du inte sparat pengar på att resa ospecificerat, totalpriset blir kanske till och med dyrare än om du bokat en resa med specificerat boende.

Charterbolagens villkor är oftast tydliga

Det är oerhört viktigt att du som resenär noggrannt läser vad det är för regler som gäller för just din resa. Så här beskriver en av de stora charterarrangörerna vad det innebär att boka en ospecificerad resa: “Arrangemanget sammanställs på resmålet av de disponibla bäddar som finns att tillgå, vilket innebär att inkvartering kan ske på hotell som inte finns presenterade i vårt ordinarie program. Inkvarteringen är ofta av mycket enkel standard och kan anvisas först vid ankomsten till resmålet. Placering kan ske på resmål varsomhelst inom flygdestinationen eller på plats inom utannonserad kuststräcka.” De skriver också att man till exempel inte rekommenderar barnfamiljer att boka en sådan resa eftersom det är stor risk att det varken finns barnpool eller är särskilt barnanpassat på hotellet man får bo på. Mat på flyget ingår ej, liksom städning på hotellrummet. Trots den här tydliga beskrivningen får bolagen ständigt tampas med klagomål och arga gäster. Hur kommer sig det här?

Fel förväntningar

Många resenärer har tyvärr för höga förväntningar och har hört solskenshistorier från vänner som hamnat på fina hotell med bra lägen. Av egen erfarenhet som före detta reseledare vet jag att chansen att få ett topphotell med bra läge är minimal, framför allt om man reser i högsäsong. Familjer med barn som valt en ospecificerad resa kom och grät och bad om att få byta till ett hotell med barnpool, annars skulle de minsann gå till tidningarna. Självklart ville man alltid hjälpa till, men i högsäsong på en populär destination kan det i värsta fall vara så att det inte finns ett enda hotellrum ledigt. Då kan man heller ingenting göra. Dessutom har ju gästen faktiskt gått med på de här villkoren när de bokat sin resa.

Olika kategorier av ospecificerade resor

De flesta charterarrangörerna har dessutom olika kategorier av ospecificerade resor som man kan välja mellan. Under resevillkor på respektive bolags hemsida står det beskrivet vad som ingår i de olika kategorierna. Om du under resan behöver omplaceras kommer reseledarna att ta hänsyn till vilken sort ospecificerad resa du betalt för. I en kategori framgår att om du reser ensam kan du behöva dela rum eller lägenhet med en eller flera personer som du förmodligen aldrig träffat förut. Om du inte tycker att detta är okej bör du köpa en resa i en annan kategori. I reglerna framgår också om man kan förvänta sig WC i direkt anslutning till rummet eller ej.

Blanda inte ihop en ospecificerad resa med en sista minuten

Många resenärer blandar ihop de här två begreppen. En sista minuten-resa kan var en ospecificerad resa, men behöver inte vara det. Bokar man en sista minuten kan man oftast välja ifall man vill veta redan innan vart man ska bo eller om det ska vara ospecificerat. Prisskillnaden mellan de båda alternativen brukar vara ganska liten, därför kan det vara en bra idé att boka en sista minuten-resa med specificerat boende ifall man är lite orolig över hotellstandarden eller reser med barn.

En ospecificerad resa passar inte alla – men det passar den som inte kräver så mycket

En ospecificerad resa behöver inte vara något negativt. Det här sättet att resa på kan passa en del resenärer, men långt ifrån alla. Man ska komma ihåg att standarden oftast är lägre än på en resa där man bokat ett specifikt hotell, att läget inte alltid är det bästa och att man inte har så mycket rättigheter och valmöjligheter på plats – speciellt inte under högsäsong. Är man bara medveten om de här förutsättningarna kan man absolut få en helt fantastisk resa med trevliga upplevelser.

Reseguidens rekommendation är dock att man alltid ska köpa en resa med specificerat boende. Detta för att upplevelsen ska bli så behaglig och avkopplande som möjligt.

Klicka här för att söka efter billiga sista minuten-resor i vår sökmotor.
Här hittar du sista minuten-resor med ospecificerat boende.
Här hittar du sista minuten-resor med endast flyg.


Sköna reseerbjudanden