Vaccinera sig med Dukoral?

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Det är många som undrar när man ska ta Dukoral för att slippa turistdiarré på semestern. Oroa dig inte, är du frisk och ska till de vanligaste resmålen räcker det med sunt förnuft – tvätta händerna och drick flaskvatten. Men för dig som är orolig, här kommer svaren.

Det är kul att resa, men var rädd om dig. När du ska ut och resa är det viktigt att du tar reda på om du behöver vaccinera dig mot något. Ibland kan du utsättas för främmande bakterier och sjukdomar. Vi har märkt att många undrar om man måste komplettera med drickvaccin, som till exempel Dukoral, som ofta används för att undvika turistdiarré. Rekommendationerna varierar beroende på vilket land du ska till och vilket skick din kropp är i. Här hoppas vi räta ut dina frågetecken.

Dukoral bra för sjuka, barn och äldre

Dukoral är ett koleravaccin som rekommenderas till personer som tänker leva under enkla hygieniska förhållanden i områden där det finns risk för kolerasmitta. Eftersom vaccinet även ger viss skydd mot turistdiarré (ETC) rekommenderas det ofta till personer som blir svårt sjuka vid magsjuka. Gäller till exempel om du har diabetes eller hjärt- och njursjukdom. Även gravida, barn över två år och äldre personer kan behöva drickvaccin.

Vaccin för länder i Asien, Afrika och Latinamerika

Om du tänker ta drickvaccin mot kolera ska du alltid rådfråga din vård- eller vaccinationscentral. Det är dumt att vaccinera sig i onödan. De rekommenderar att du tar drickvaccin inför en resa till de länder som ligger lite längre bort. Många tar vaccinet när de åker till vissa länder i Asien, Afrika och Latinamerika. När du åker till vanliga charterdestinationer som Spanien, Grekland och Turkiet behöver du inte ta det.

Ta det i drickform

Du tar vaccinet i drickform, vid två tillfällen. Den första dosen tar du minst tre veckor föra avresan, andra dosen tar du en till tre veckor efter första dosen och senast en vecka innan avresan. Kontakta din vård- eller vaccinationscentral för recept, som du sedan antingen tar på plats eller själv hemma. Vaccinet håller i tre till sex månader.

Var förberedd och packa ner reseapotek

Dukoral skyddar bara till viss del mot turistdiarré (ETC), och inte all magsjuka. Det finns risk att du blir sjuk ändå. Det finns flera saker du kan göra för att undvika att bli magsjuk. Köp flaskvatten, både för att dricka, borsta tänderna med och skölja frukt och grönsker. Bor du med all inclusive och äter buffé ska du se till så att varm mat är ordentligt upphettad och kall mat är nerkyld. Undivk råa grönsaker som ofta sköljs med kranvatten. Skala frukt och grönsaker och se till att köttet är genomstekt. Undvik kulglass, välj hellre en förpackad glass.

Blir du sjuk är det viktigt att återställa balansen med vätska. På apoteket finns det bra saker du kan packa ner i resväskan. Ett tips är Resorb vätskersättning, tabletter med mjölksyrebakterie, diarrépiller och handsprit.


Nyttiga och bra länkar som du kan ha till din hjälp

1177 - sjukvårdsupplysningen
Resemedicin
Vaccinationsguiden