Upplevelser på Sardinien

Discoveringtheplanet
Medlem sedan 2010, besökt 39 länder

Här finns en mångfald i både natur och kultur. På Sardinien hittar du inte bara; oliver, olivolja, vindruvor, vin, pizza och helgrillad gris, du hittar likaväl; palmer, kaktusar underbara sandstränder och hus som påminner om de i Västindien. Reseguidens medlem Daniela, alias "Discoveringtheplanet", guidar till Sardinien.

“Sardegna” är Medelhavet näst största ö och är cirka 24 000 km2 stor. Under historiens gång har ön lytt under fenicier, kartager, romare, araber, bysantiner och spanjoner, vilket har satt sina spår i både språk och kultur. På ön firar man många olika högtider och det talas många olika språk och dialekter.

Organiserat eller på egen hand

Vill man vara bekväm, har Fritidsresor massor med utflykter man kan vara med på. Självklart får man då räkna med att det kostar nästan dubbelt så mycket som att göra utflykten på egen hand. Ibland kan
det ju ändå vara värt att slippa tänka och planera själv. Väljer man att åka på egen hand, finns det massor att välja på.

Upplev gårdar på landsbygden

Något som uppstått på senare tid och varmt rekommenderas är något som kallas agroturism. Du besöker en bondgård, betalar ett fast pris och blir serverad en mängd rätter av gårdens egna produkter. Känner man för att lämna ön, finns det dagsturer till Korsika (som tillhör Frankrike) från hamnen Santa Teresa. Vanliga båtturer går från hamnen vid Gamla stan flera gånger om dagen. Vill man hyra bil och köra själv kan man åka till Bosa med sin borg från 1100-talet, eller till Cágliari (Sardiniens huvudstad), är man intresserad av historia kör man till Palmavera där den största nuraghen finns (fornlämning i form av ett stentorn), är man intresserad av vackra stränder tar man sig till Stintino.

Hyr moped och upptäck ön

Om man inte är rädd för att trafiken i andra länder, är en hyra av moped bara ett måste. För oss är det bästa sättet att komma runt och se det vi vill se. Plus att man själv bestämmer hur länge man ska stanna på varje ställe. Vi valde att köra norrut längs med västkusten. Mopeden tog oss till Fertilia, Nettunogrottorna, Palmadula, Stintino (stranden), Porto Torres och Sella & Mosca (vingården, Italiens tredje största, underbar, nästan ett måste). Allt detta utan att stressa. Vi började vid elva och var hemma igen vid åtta. Underbar dag.

Bra att veta

Kranvattnet går att dricka, men kan smaka lite annorlunda än man är van vid. Köpt vatten kostar ca 0,5 euro för 1,5 liter. Frukosten för Italienarna är oftast bara en panini eller croissant med kaffe, vilket resulterar i att det är svårt att hitta restauranger som serverar tradiotionella frukostar. En kopp vanligt kaffe heter “Café Americano”. Två solstolar med parasoll kostar under högsäsong ca 15 euro, under lågsäsong 10 euro. Kan dock variera lite från ställe till ställe. Tips, om man bor vid stränderna en bit från Gamla Stan Alghero, kan det vara en idée att hyra cyklar. De bästa restaurangerna finns nämligen i Gamla Stan och taxi kan vara jättedyrt. La Terazza blev en av våra favoritrestauranger och ligger på stranden Maria Pia.

Så tar du dig hit

Fritidsresor har charter till Sardinien. Det går även att flyga reguljärt.

Flyg till Sardinien