The Sunshine states återkomst

Zoombrero
Medlem sedan 2006, besökt 89 länder

Bild: Dreamstime
Foto: s_p, medlem sedan 2007
Bild: Anders Pihl
Bild: Anders Pihl
Florida lockar med förstklassiga stränder, ett neonglimmande nattliv och en enastående mängd aktiviteter. Nu återvänder solskensstaten som svenskt chartermål tillsammans med en lägligt billig dollar och ännu fler valmöjligheter. Följ med Reseguidens medlem Anders Pihl på en resa genom Miami och hennes grannar.

Vi vandrar sakta fram i solgasset på Miami South Beach. Stranden är bred som ett par fotbollsplaner och löper mäktigt bort mot horisonten, åtföljd av livräddartornen målade i godisfärger. Ett frisbeekast inåt land står kvarteren med lekfullt utformade Art Deco-hus från 1920-talet. Allt medan himlen ovanför hotelltaken korsas av plan som flyger in nya laster med besökare till Miami, den glansfulla entréporten till Florida.

South Beach – fullt av liv

Vi vänder vid South Beachs södra ände och går tillbaka på det omtalade stråket Ocean Drive, Art Deco-kvarterens front mot stranden. Det börjar bli kväll i Miami. De stora klassiska neonskyltarna glöder på hustaken och palmbladen rasslar i den ljumma vinden.

För drygt femton år sedan var South Beach en lite farlig och ödslig plats. Art Deco-husen var eftersatta och nedgångna. Nu blommar stadsdelen av liv. Det är numera här allting händer, även på kvällen. Ocean Drive kantas av stiliga restauranger där folk smuttar på drinkar i jätteformat. Klubbar, takterasshäng och loungebarer pumpar ut musik som tycks skräddarsydd för just denna kväll och denna miljö.

Nära till allt

Med hyrbil har man från Miami nära till södra Floridas många sevärdheter. Vi börjar med att köra över till Miami Downtown. I sundet mellan South Beachs landtunga och fastlandet ligger Miami Harbour, världens största kryssningshamn där de stora kryssarkolosserna radar upp sig.

Little Havanna – exilkubanernas hemvist

Vi besöker det populära shoppingcentret Bayside nere vid vattnet, känd från filmen Forrest Gump och kör sedan nerför legendariska Calle Ochos i stadsdelen Little Havana, där exilkubanska män sitter och spelar kort. Två tredjedelar av Miamis befolkning har spanska som förstaspråk och man hör spanska lika ofta som engelska på gatan.

Ett amerikanskt Venedig

Så rullar vi in i vackra och nästan lantliga Coral Gables. Detta område, dominerat av villor och kanaler, var från början ett projekt av enda man, förmögne George Merrick, som här ville skapa ett amerikanskt Venedig på 1920-talet.

I Coral Gables ligger ett av de mest klassiska och mest imponerande hotellen i USA – The Biltmore. Byggt av Merrick på 1920-talet i spansk nybarock, förlagan var hämtad från Sevilla och det berömda Giralda-tornet. Biltmore har fortfarande USA:s största hotellpool och en av Floridas bästa golfbanor. Vi äter lunch intill poolkanten i en miljö som knappt ändrats sedan hotellet var ett inneställe för tidens berömdheter, som gangsterkungen Al Capone.

Fort Lauderdale, den sofistikerade grannen

Dagarna passerar med en underbar lunk i Florida, en plats där så mycket är uppbyggt kring ledighet och livsnjutning. En dag gör vi en fin utflykt till Miamis sofistikerade granne Fort Lauderdale, en av de stora semesterorterna på Floridas famösa Guldkust. Här är stranden med sina turkosa vattenbryn minst lika fin som i Miami, om än smalare och aningen mer överblickbar.

Känslan av Florida

När vi så småningom återvänder till Miami får vi en av resans vackraste syner genom vindrutan, när Miamis berömda skyline rycker in i blickfältet uppe på en av stadens motorvägsbroar. Mellan skyskraporna avtecknar sig palmerna i Biscayne Bays gnistrande vita vattenspeglar och ovanför dem tornar kvällsmolnen, i nyanser av aprikos och persika. Bilradion spelar en perfekt tillbakalutad funklåt som lovar att tiden inte finns. Vi skrattar, bara för att allt är så mycket som på film. Och så mycket känslan av Florida och bekymmerslöshet.

Sponsrade erbjudanden:

USA

Monument Valley
1 / 30
Surfing Hawaii/Oahu/North Shore
2 / 30
Vägen ovanför molnen!
8 / 30
Grand Canyon grandview trail
10 / 30
Högst upp på Empire State Building
11 / 30
Avkoppling på Waikuloa Resort, Big Island, Hawaii
12 / 30
Waikiki beach Honolulu
13 / 30
Utsikt längs med Highway 1
14 / 30
New York New York i Las Vegas
15 / 30
Kärleken i Brooklyn
18 / 30
Zions friska grönska och klara källa
22 / 30
Upper Antelope Canyon
23 / 30
Monument Valley i skymningen
24 / 30
Nära John Ford´s Point i Monument Valley
25 / 30
Santa Monica Sunset
26 / 30
Stars and stripes
28 / 30
Venice Beach efter solnedgång
29 / 30