Thailands okända stränder

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: iStock
Drömmer du om vita stränder, gröna kullar och kristallklart vatten, långt bort från massturismen i Thailand? Då kan du prova någon av de små paradisöarna som ligger som vackra orörda pärlor i havet. Eller resa till Thailands «Royal Gold Coast», Pathio-kusten i Chumphon. Här är våra bästa tips för din resa till det okända Thailand.

Koh Yao Noi

På Koh Yao Noi tar du livet som det kommer. Ön ligger en timmes båttur från Phuket och är ett drömställe för njutning och avkoppling. Här kan du hitta paradisstränder omgivna av palmer och turkost hav – nästan utan turister. Med bara några tusen fasta boende kan du uppleva något av det äkta på denna vackra och orörda ö. Med skoter, cykel eller tuk-tuk kan du åka på upptäcktsfärdpå ön. Längs västkusten hittar du risfält och mangroveskogar, medan du på östkusten hittar din paradisstrand utan att behöva trängas. Det är begränsat med barer och nattliv här, men det finns både enklare hotell och stora lyxresorter.

För att komma till Koh Yao Noi flyger du till Phuket eller Krabi och tar sedan båten hit, ön ligger mittemellan de kända turistorterna.

Koh Phayam

Stranden Ao Yai är perfekt för en romantisk solnedgång. Den tre kilometer långa och vackra stranden är en pärla på den lilla ön Koh Phayam som ligger i en ö-grupp på gränsen mot Burma. Här är det avkoppling i solen som står i fokus. Det är få turister på ön och lokalbefolkningen möter dig med ett trevligt leende. Hit reser du om du önskar lugn och ro och för att slappa i en solstol i paradiset. Önskar du avkoppling från latmanslivet kan du utforska den lilla ön till fots, eller så tar du en båttur och snorklar eller dyker i kristallklart vatten med vackra korallrev. Det finns bara ett fåtal hotell och restauranger runt om på ön.

För att komma till Koh Phayam tar du båten från Ranong på fastlandet. Till Ranong flyger du med flyg från Bangkok.

Koh Lipe

Koh Lipe ligger i ö-gruppen vid gränsen till Malaysia och är en del av Koh Tarutos nationalpark. Ön är perfekt för snorkling och båtturer, men här njuter du framförallt av livet på en av de kritvita stränderna som denna lilla ö mest är känd för. Här är det sand mellan tårna och ett dopp i det kristallklara blåa havet som står överst på dagens agenda. Stress finns inte här och det är bara att luta sig tillbaka i solstolen och njuta av ögonblicket. Vill du utforska ön är det kort avstånd till nästa strand, och vill du ut på havet kan du med longtail-båt besöka närliggande obebodda öar. Här bor du i allt från enkla bambuhyddor till stora lyxhotell.

För att komma till Koh Lipe tar du båt från Pak Bara i Saturn i Thailand. Båtresan tar runt 90 minuter.

Chumphon

Chumphon-området ligger på fastlandet, mittemellan Bangkok och Phuket. Här är det kilometervis med långa och orörda stränder och begränsat med turister. Önskar du upptäcka nya bortglömda stränder varje dag, i kombination med att utforska korallrev, djungel, tempel, mangroveskogar och tropiska öar är detta platsen för dig. Missa inte området kring Thung Wua Laen med vit sand omringad av palmer, här kan du njuta av sköna dagar på stranden. Längs den 20 kilometer långa och vackra Pathio-kusten hittar du flera hotell, bungalows och pensionat.

Till Chumphon kommer du med tåg, flyg eller buss från Bangkok.

Koh Hong

Eller Hong Island som den också kallas är en ö (eller ö-grupp) strax utanför Krabis kust. Öarna är inte direkt okända då många dagsturer från Krabi stannar här, men det är ändå få som känner till namnet på dem. Här kan du spendera lata timmar på kritvita sandstränder. Ö-gruppen, som består av ett flertal minimala öar, lockar med grönskande omgivningar, korallrev, mjuka vita stränder och en vacker lagun. Känner du inte för att lata dig kan du ägna dagen åt att simma, paddla kajak, snorkla, dyka, fiska, vandra eller äta en god picknick i vattenbrynet. Koh Hong är en del av Than Bok Khorani National Park och är endast öppen för dagsbesökare, du kan alltså inte bo här. Däremot kan du ta en longtail- eller motorbåt hit från till exempel Ao Nang. Vill du få en lite mer exklusiv upplevelse så hyr en privat båt som tar dig hit tidigt på morgonen innan alla andra anländer. Bästa tiden att åka hit är från november till april. Det kan vara bra att veta att du måste betala en nationalparksavgift på 400 baht per vuxen och 200 baht per barn.

Du tar dig till Koh Hong från till exempel Nopparathara Beach. Med motorbåt tar resan ungefär 15 minuter, medan longtail-båten tar cirka 45 minuter.

Så här tar du dig till Thailand

När du åker till Thailand får du räkna med minst en mellanlandning med flyg. Restiden varierar från 13 till 30 timmar beroende på resväg och tidpunkt för resan. SAS, Thai, KLM och Air France är några av flygbolagen som flyger till Thailand. Du kan flyga till Bangkok, Phuket eller Krabi för att fortsätta resan vidare till din destination i Thailand.

I Reseguidens sök hittar du fler resor till Thailand:
- Flyg till Thailand
- Hotell i Thailand
- Charter till Thailand
- Erbjudanden till Thailand


Billiga flyg till ThailandCharter till sköna ThailandSoliga erbjudanden till Thailand

Om Thailand

De milslånga kritvita stränderna, det klarblåa vattnet och det härliga klimatet har gjort Thailand till en svenskfavorit. Här finns också fantastisk mat, bra shopping och en oerhört gästvänlig miljö. Bangkok är huvudstaden.
grönt är skönt!
3 / 26
Eftermiddagssiesta på Phi Phi
4 / 26
Lugn och ro...
5 / 26
Longtail i kvällsbrisen
8 / 26
Chicken Island
10 / 26
Ingen Trängsel På Koh Lipe
11 / 26
Hotel California, Dolphin Bay
12 / 26
Vacker park vid Sankampaeng Hot Spring
14 / 26
Morgonljus, Railay Beach West
15 / 26
Fiskehamnen i Khao Takiap
16 / 26
Sjö i djungeln
17 / 26
Min bästa strandbild
19 / 26
A walk in Paradise
20 / 26
Strand på Phi Phi Islands
23 / 26
Poolen på Railay Village Resort
24 / 26