Testa nya påsktraditioner i år

Maria
Medlem sedan 2007

I nästan hela världen dekoreras ägg under påsk men i många länder innebär påsken helt andra saker än målade ägg, godis och påskbrev.

Här är några annorlunda påsktraditioner från andra länder:

Påskökenmöss i Australien

I Australien markeras påskfirandet ungefär på samma sätt som i Sverige, men här föredrar man ökenmusen “bilby” framför haren och kycklingen som påskdjur. I Sydney firas årligen Sydney Royal Easter Show – en stor påskfestival med fokus på Australiens jordbruk – det förväntas över 900 000 besökare som bjuds på djurutställningar, tävlingar, mat och underhållning. Festivalen äger rum mellan 9 - 22 april.

Bibliska ritualer i Italien

Med påven i Vatikanet är Rom katolicismens centrum – något som märks extra tydligt under påsk. Högtiden omfattar en mängd ritualer som börjar på palmsöndagen och fortsätter med den sista nattvarden, korsfästelsen, Jesu död och uppståndelse. Den årliga processionen längs Via Crucis ska gestalta vägen till Golgata och filmas av hundratals tevekanalar över hela världen.

Röda ägg och grillfester i Grekland

I det ortodoxa Grekland är påsken en glädjehögtid där fokus ligger på återuppståndelsen snarare än korsfästelsen – här firas det med ljusprocessioner, fyrverkeri, familjefester och mat. På menyn står alltid röda ägg, som symbolicerar Jesu blod. Männen grillar lamm på stora spjut, man dricker vin och utbyter kindpussar. Korfu, Patmos, Kos och Zakynthos är några öar som grekiska turistmyndigheterna rekommenderar för påskfirande på äkta grekiskt vis.

Sköldpaddskött i västra Mexiko

På Mexikos västkust är sköldpaddskött en central del av påskfirandet. Traditionen har uppstått på bakgrund av katolicismens förbud mot att äta rött kött under påskhögtiden. Dessutom fungerar sködpaddsköttet som ett afroduisiakum enligt sägnen.

Vatten i huvudet i Slovakien

I Slovakien är det en tradition att killar häller iskallt vatten över tjejer under en särskild ceremoni annan dag påsk. Traditionsenligt ska detta ge bättre hälsa och som tack får killarna påskägg av tjejerna.

Chokladäggsjakt i Storbritannien

I England finns en flera hundra år gammal tradition där man ska servera stekt skinka på påskdagen. Påskharen har en stor roll under det brittiska påskfirandet då han gömmer chockladägg i trädgårdar. Har man ingen egen trädgår anordnas allmänna äggjakter på flera ställen, bland annat London Zoo, olika museer och köpcentrum.Flygtoppen:

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=3d6b9fecf66a8a3be0d7abf0dfdcf3ae&site=reseguiden&javascript=1“”]